Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Για αγάπη μέσα στην οικογένεια μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος

15.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Για την αγάπη και το σεβασμό μέσα στην οικογένεια μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου της οδού Αχαρνών, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ελευθερίου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημερινή γιορτή και στην ζωή του Αγίου Ελευθερίου. Μίλησε για τα χαρίσματα που μας δίνει ο Θεός και τόνισε πως «όση περισσότερη ταπείνωση, προθυμία και αγάπη ρίχνουμε στο χάρισμά μας, τόσο περισσότερο δυναμώνει». Σε άλλο σημείο του κηρύγματος ο Πρωτοσύγκελλος υπογράμμισε πως « Άγιοι, υπάρχουν και ανάμεσά μας και ενδεχομένως τους αγνοούμε. Είναι σαν εμάς, αυτό που τους κάνει διαφορετικούς και ξεχωρίζουν είναι ότι έχουν προτεραιότητα τον Χριστό. Ζουν σαν εμάς, αλλά ό,τι κάνουν δεν το βλέπουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τον Χριστό, αλλά το κάνουν Χριστό. Σε όλα υπάρχει ο Χριστός. Αυτό που διαφοροποιεί τους μάρτυρες από οποιονδήποτε άλλο ήρωα και γενναίο είναι το χάρισμα της Αγάπης. Όποιος αγαπά πραγματικά έχει ανδρεία, δεν τσιγκουνεύεται τα χαρίσματά του, αλλά τα μοιράζει στους αδελφούς του. Όποιος αγαπά δεν διστάζει να θυσιάζεται και να προσφέρει για αυτόν που αγαπά. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα του Αγίου Ελευθερίου. Μπορεί σήμερα να έχουμε δυσκολίες πολλές, όπως φτώχεια, πείνα, δίψα, αλλά έχουμε ένα μεγάλο όπλο που μας δίνει δύναμη. Το όπλο μας είναι η αγάπη μας. Είναι να βγούμε από τον εαυτό μας και να συναντήσουμε τους άλλους. Να δούμε τον αδελφό μας, που στο πρόσωπό του είναι ο Χριστός. Να βρούμε όχι μονό αυτόν που μας ζητάει τη βοήθειά μας, αλλά και αυτόν που διακριτικά και σιωπηρά την περιμένει. Αν έχουμε μόνο ένα κομμάτι ψωμί να το μοιράσουμε. Με την αγάπη θα τα καταφέρουμε και θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία».

Ο Προϊστάμενος του Ναού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και αναφέρθηκε στην αξία του θεσμού της οικογένειας λέγοντας πως «σήμερα οι άνθρωποι στηρίζονται στην ευρύτερη οικογένεια, γονείς, συγγενείς και φίλους και σε αυτήν την ευρύτερη οικογένεια ανήκουν και οι ενορίες». Μίλησε για το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής χαρακτηρίζοντάς το έργο όλων, που στηρίζεται σε όλους τους πιστούς που προσφέρουν από το υστέρημά τους. Μιλώντας για τα προβλήματα της εποχής, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μην φοβούνται και να έχουν πίστη, γιατί, όπως είπε, «θα ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες».