Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Πατριάρχης Επίτιμος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστήμιου

13.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:54:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Ι. Μ. Κερκύρας


Επίτιμος Διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου αναγορεύτηκε εχθές το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας, παρουσία του οικείου Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Άντζελας Γκερέκου, βουλευτών, ακαδημαϊκών, κληρικών, λαϊκών και πολλών φοιτητών του Πανεπιστημίου, που περίμεναν να συζητήσουν με τον πατριάρχη και να πάρουν την ευχή του.

Η Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Σαλή-Παπασαλή καλωσόρισε τον πατριάρχη και τη συνοδεία του και ανακοίνωσε την απόφαση του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου να αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα τον Πατριάρχη, για την προσπάθειά του να διασωθεί το ήθος της μουσικής παράδοσης που η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία εφαρμόζει στους αιώνες και μάλιστα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την αποδοχή από το Πατριαρχείο το 1814 της μεταρρύθμισης της εκκλησιαστικής μουσικής από τους τρεις διδασκάλους, Χρύσανθο, Χουρμούζιο και Γρηγόριο, αλλά και για την σύνολη προσφορά του Πατριάρχη στην Ορθοδοξία και τον κόσμο. «Γίνεστε ένας από εμάς, Παναγιώτατε, και βάζετε το Πανεπιστήμιο υπό την σκέπη σας για να στηριχθεί και να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά η Πρύτανις.

Τον έπαινο του τιμωμένου ανέγνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών κ. Στάθης Μακρής, ενώ την απόφαση του τμήματος ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ιωσήφ Παπαδάτος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την τιμή που του αποδόθηκε και μίλησε για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την αποδοχή από το Φανάρι της μεταρρύθμισης της εκκλησιαστικής μουσικής. Τόνισε, μάλιστα, ότι η μουσική της πίστης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως μέλος, αλλά κυρίως ως λόγος. Δεν αποσκοπεί στο να τέρψει με τους ήχους της τους ακροατές, αλλά να τους οδηγήσει στο να κατανοήσουν την πνευματική αξία και περιεχόμενο των ύμνων, δηλαδή προηγείται ο λόγος και έπεται η αξία της μουσικής. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την αξία της τελευταίας, η οποία καλλιεργεί πολιτισμό και ήθος στις καρδιές των ανθρώπων. Αυτός ήταν και ο σκοπός της μεταρρύθμισης της μουσικής. Να δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους με την απλοποίηση να συμμετέχουν καρδιακά στην θεία λειτουργία, κατανοώντας και ζώντας τα λεγόμενα.

Ο Πατριάρχης παρουσίασε και τις εργασίες της Πατριαρχικής Επιτροπής, η οποία αργότερα οδήγησε και στην αναμόρφωση του ισχύοντος εκκλησιαστικού τυπικού, το οποίο έμεινε γνωστό ως το τυπικό του Βιολάκη, από τον πρωτοψάλτη που συμμετείχε στην επιτροπή. Αυτό το τυπικό είναι εν ισχύι και σήμερα.
τέλος, σε μία αποστροφή του λόγου του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία προσπαθεί και στο θέμα της μουσικής και σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή της Εκκλησίας να ακολουθεί την μέση οδό, χωρίς τον ακραίο συντηρητισμό ή τον εξίσου ακραίο προοδευτισμό και αυτό είναι παράδειγμα πολιτισμού και συνέσεως.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του Πατριάρχη συναυλίες από μουσικά σύνολα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ολόκληρη η τελετή αναγόρευσης μεταδίδονταν απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και την παρακολούθησαν αρκετοί πιστοί από όλο τον κόσμο.

Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Μον Ρεπώ, το Ιερό Προσκύνημα των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, ιδρυτών της Εκκλησίας της Κέρκυρας, το Αχίλλιο, την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου στον Αγρό. Τελευταίος προορισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη πριν ολοκληρωθεί η επίσημη επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας και επιστρέψει στο φανάρι είναι η Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας.