Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Πατριάρχης εγκαινίασε το νέο Επισκοπείο της Μητροπόλεως Κερκύρας

11.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Το ανακαινισμένο Επισκοπείο της Μητροπόλεως Κερκύρας εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρουσία του Μητροπολίτη Κερκύρας, των Μητροπολιτών που τον συνοδεύουν και των Ιεραρχών από την Εκκλησία της Ελλάδος που βρίσκονται στο νησί για την επίσκεψη του Πατριάρχη, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, κληρικών και λαϊκών.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε: "Το Επισκοπείον δεν είναι απλώς ένα κτήριο προς χρήσιν παρά των κατοικούντων εν αυτώ. Είναι σημείον της ιστορίας της τοπικής Εκκλησίας. Εντός του οι Επίσκοποι δεν κατοίκησαν μόνο, αλλά εργάστηκαν το έργο του ανακαινισμού των ανθρώπων. Δεν εξυπηρέτησαν απλώς τις θρησκευτικές ανάγκες του λαού του Θεού, απαραίτητες εφόσον η Εκκλησία έχει σχέση με την ανθρώπινη καθημερινότητα, η οποία λειτουργεί και εν τω κόσμω, αλλά έγιναν τα πνευματικά εκείνα στρατηγεία, όπου ακούστηκαν ο πόνος και η λύπη, ελύθησαν προβλήματα και δυσκολίες, κατέστη γνωστή και μοιράστηκε η χαρά, εισήλθαν οι ποιμένες και οι διάκονοι των πιστών και έλαβαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την εργασία του επανευαγγελισμού. Τα δωμάτιά του αντιφεγγίζουν την ανύστακτον μέριμνα των πνευματικών πατέρων του τόπου αυτού, οι οποίοι «ηγρύπνησαν ως στρουθία μονάζοντα» (Ψαλμ. 101,8), προσευχήθηκαν και έκλαυσαν στον Θεό «υπέρ των σφετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων», ετέλεσαν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τις ιερές ακολουθίες, εβίωσαν την μοναξιά του Επισκόπου και την ίδια στιγμή παρηγορήθησαν εκ της δρόσου του Πνεύματος και της επιγνώσεως του χρέους τους. Το Επισκοπείον όμως είναι και ένα αρχιτεκτόνημα το οποίο αντανακλά την πολιτιστική παράδοσι του τόπου. Φέρει στοιχεία της αρχοντιάς και του τρόπου υπάρξεως των δωρητών του. Διότι αυτοί οι οποίοι το κληροδότησαν στην Ιερά Μητρόπολι το άφησαν ως διαρκή υπόμνησι της επιθυμίας τους η Εκκλησία να φανερώνει αυτή την αρχοντιά στους ανθρώπους. Δεν είναι μόνον ο τυχόν πλούτος ή η καλαισθησία του εξοπλισμού η κυρίως μαρτυρία της αρχοντιάς. Είναι η ευγένεια της καρδίας. Η μεγαλοδωρία. Η μακροθυμία. Η ελεημοσύνη στους εμπεριστάτους. Η αίσθηση της λαμπρότητος. Καί όλα αυτά πηγάζουν και από την αρχιτεκτονική και από τα αντικείμενα τα οποία κοσμούνε τον χώρο, πρωτίστως όμως από την ποιότητα της ψυχής των ανθρώπων.
Καί αυτή είναι η μαρτυρία της Εκκλησίας της Κερκύρας. Μεγαλοπρέπεια και αρχοντιά, λιτότητα και εκζήτηση του ουσιώδους, στοιχεία της Δύσεως και της Ανατολής συναντιούνται τόσο στα κτήρια όσο και στην ευρύτερη παράδοσή μας. Κυρίως όμως η εκζήτηση της αγιαστικής χάριτος του Θεού σε κάθε έργο μας, η κοινωνία μετά των Αγίων του τόπου μας, η οποία ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών επί το υψηλότερον. Αυτός ήταν και ο προσανατολισμός μας στον αγώνα της ανακαινίσεως αυτού του κτηρίου. Να διατηρηθεί και να προβληθεί η ιστορία της Εκκλησίας της Κερκύρας, με τα κειμήλιά της τα οποία τεθησαυρίστηκαν εν αυτώ και καθίστανται πλέον προσιτά στον κάθε επισκέπτη, και την ίδια στιγμή να αποτυπώνεται η αρχοντιά των δωρητών, αλλά και η επιθυμία του Επισκόπου τα πάντα να γίνονται «ἐν πᾶσι» (Α’ Κορ. 9,20)".