Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Πατριάρχης τιμά την μνήμη του Καποδίστρια

10.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Μητρόπολη Κερκύρας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος γεννήθηκε στην Κέρκυρα, στις 10 Φεβρουαρίου 1776. Προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια καταγεγραμμένη στο Libro d' oro του νησιού. Ο πατέρας του Αντώνιος ήταν από τους πιο αξιόλογους δικηγόρους, με ενεργό ανάμειξη στα πολιτικά δρώμενα που διαμόρφωσαν την τοπική ιστορία.

Μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών μαθήτευσε στα σχολεία της Κέρκυρας, ενώ έλαβε ορθόδοξη παιδεία από τον μοναχό Συμεών στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας, όπου τέλεσε το τρισάγιο ο Πατριάρχης.

Οι βασικές του σπουδές ήταν στον τομέα της Ιατρικής, στο ιστορικό Πανεπιστήμιο της Πάντοβας. Σε ηλικία 21 ετών ο Ιωάννης Καποδίστριας επέστρεψε στην Κέρκυρα όπου εκτός από την άσκηση της Ιατρικής, ανέπτυξε σημαντική επιστημονική και φιλολογική δραστηριότητα. Με δικές του πρωτοβουλίες ιδρύθηκαν στην Κέρκυρα η «Εταιρεία των Φίλων» καθώς και ο «Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος» με σημαντικό έργο στους αντίστοιχους τομείς δραστηριοτήτων τους.

Διετέλεσε αρχίατρος στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, γραμματεύς Επικρατείας της Επτανησιακής Πολιτείας κι αργότερα Πρόεδρός της.

Το πρωϊ της Κυριακής της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, ενώ ο Καποδίστριας μετέβαινε στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος για να παρακολουθήσει τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία δολοφονήθηκε από τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.