Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Στην Μητρόπολη Κερκύρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης

10.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Σην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος Πολιούχου της νήσου. Τον Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Παΐσιος, ενώ τον υποδέχτηκαν στο νησί οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Μητροπόλεως, η Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων περιλαμβάνει γεωγραφικά το νησιωτικό σύμπλεγμα της βορειοδυτικής Ελλάδος, δηλαδή τα νησιά Κέρκυρα, Παξούς (με τους Αντιπάξους) και τα νησιά (βορειοδυτικά και βόρεια της Κέρκυρας) Οθωνούς, Ερείκουσα και Μαθράκι.
Ο χριστιανισμός κηρύχθηκε στην Κέρκυρα σύμφωνα με αρχαία παράδοση, από τους μαθητές του αποστόλου Παύλου Ιάσωνα (επίσκοπο Ικονίου) και Σωσίπατρο (επίσκοπο Ταρσού) (βλ. Πράξ. 17, 5-9 και Ρωμ. 16,21). Κατά την παράδοση ο ηγεμόνας της νήσου Κερκυλίνος είχε θυγατέρα την Κερκύρα, που έγινε χριστιανή και οδηγήθηκε στο μαρτύριο από τον πατέρα της μαζί με άλλους πιστούς. Ο διάδοχος του Κερκυλίνου Δατιανός έγινε χριστιανός (βαπτίστηκε από τον Ιάσωνα) και έλαβε το όνομα Σεβαστιανός. Ο Σωσίπατρος μαρτύρησε στην πυρά, ενώ ο Ιάσωνας συνέχισε την ιεραποστολική του δράση και κοιμήθηκε ειρηνικά. Ο κοινός εορτασμός της μνήμης τους, ως και της μάρτυρος Κερκύρας, καθιερώθηκε ενωρίς στις 29 Απριλίου. Ο Ιάσων φέρεται ως ιδρυτής ναού προς τιμήν του αγίου Στεφάνου. Τα λείψανα των δυο φωτιστών της Κέρκυρας φυλάσσονται σήμερα στο φερώνυμο ναό τους. Η άποψη ότι η Κέρκυρα είναι η Μελίτη των Πράξεων (28,1), στην οποία έφθασε ναυαγός προερχόμενος από την Κρήτη ο απόστολος Παύλος δεν βρήκε υποστηρικτές. Τοπική παράδοση των Παξών δέχεται ως φωτιστές του νησιού τους αποστόλους (εκ των Ο΄) Κρίσπο και Γάιο. Ο δεύτερος φέρεται θαμμένος κάτω από το ιερό του ναού των αγίων Αποστόλων στην πρωτεύουσα του νησιού που φέρει το όνομά του (Γάϊ/Γάϊος).

Η αποστολικότητα της Εκκλησίας «Κερκύρας και Παξών» στηρίζεται στις τοπικές παραδόσεις. Ο χριστιανισμός βράδυνε να διαδοθεί στην ανθεκτικότερη σε κάθε είδους αλλαγή ύπαιθρο, όπου έως το τέλος του 3αι μ.Χ. υπήρχαν είδωλολατρικές εστίες. Μόλις τον 4ο αι. επικράτησε καθολικά η νέα πίστη (Μέγας Κωνσταντίνος).

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό – σύνηθες όμως στα Επτάνησα- είναι ο μεγάλος αριθμός ναών στην Κέρκυρα. Τα Ιόνια Νησιά ήταν –και είναι- κατάσπαρτα από ναούς και παρεκκλήσια. Το 1675, μόνο στην πόλη της Κέρκυρας υπήρχαν 21 ναοί σε λειτουργία. Στην απογραφή του 1755 υπάρχουν 569 εγγραφές χωρίς τα παρεκκλήσια, των οποίων ο αριθμός ήταν μεγάλος. Στους Παξούς υπήρχαν 39 ναοί το 1686, 45 το 1739 και 51 το 1781. Οι ναοί διακρίνονταν σε συναδελφικούς (confraternita), κτητορικούς ιδιωτών (juspatronato privato), κτητορικούς του δημοσίου (juspatronato pubblico) και μοναστηριακούς.

Το έτος 1967 δια Προεδρικού Διατάγματος ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Κερκύρας αναγνωρίστηκε επισήμως ως ίδιον Ν.Π.Δ.Δ., υπό την επωνυμία «Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας».

Το νησί ξεπέρασε πολλές δοκιμασίες χάρις στον Άγιο. Τέσσερις φορές η βενετοκρατούμενη Κέρκυρα σώθηκε είτε από ασθένειες, είτε από την πείνα είτε από την επιδρομή των Τούρκων. Ειδικότερα, το 1553 ο Άγιος έσωσε το νησί από την πείνα (σιτοδεία). Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου. Το 1630 απάλλαξε το νησί από την πανώλη. Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία της Κυριακής των Βαϊων. Το 1673 παρενέβη και πάλι και έσωσε για δεύτερη φορά την Κέρκυρα από την πανώλη. Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο). Τέλος, το 1716 απάλλαξε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων. Για τον λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία της 11ης Αυγούστου.

Εξάλλου, το 1718 ο Άγιος με θαυμαστό τρόπο απέτρεψε τον Βενετό διοικητή Ανδρέα Πιζάνη από το να οικοδομήσει λατινικό αλτάριο στο ναό. Η ανάμνηση του θαύματος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου.

Η παρουσία του ιερού Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα επί 450 και πλέον έτη έχει διαμορφώσει ήθη και έθιμα, παρήγαγε και παράγει πνευματική κίνηση και μια διαχρονική πλούσια εκκλησιαστική και πολιτιστική παράδοση, σε σημείο που Κέρκυρα και Άγιος Σπυρίδων να αποτελούν ένα αδιάρρηκτο δεσμό, μία ενιαία ταυτότητα.