Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ενθρονίσθηκε η Ηγουμένη Χρυσοβαλάντη στον Άγιο Πατάπιο Λουτρακίου

9.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επεκράτησαν, εορτάστηκε χθες, 8η Δεκεμβρίου 2014, η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παταπίου του θαυματουργού, στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή στο Λουτράκι, όπου ευλαβώς φυλάσσεται το Ιερό Λείψανό Του.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό, την 7η Δεκεμβρίου 2014, ετέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος υπό πλειάδος Κληρικών εκ της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας και εξ άλλων Ιερών Μητροπόλεων, όπου και
ομίλησε επίκαιρα.

Στην συνέχεια τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία και η οποία τελείωσε «έννυχα» με την παρουσία Κληρικών και ευλαβών Προσκυνητών, που καθ’ όλη την νύκτα προσέρχονταν να αποδώσουν τον σεβασμό και την τιμή τους στο άφθορο Ιερό
Λείψανο του θαυματουργού Οσίου, ευχαριστούντες τον Θεό για την βοήθεια του Αγίου και παρακαλούντες τον Όσιο για την μεσιτική Του πρεσβεία.

Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και στην συνέχεια η Θ. Λειτουργία συνιερουργούντος και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας έλαβε χώρα η Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Ι. Μονής, Χρυσοβαλάντης Μοναχής, εν μέσω πληθούσης Εκκλησίας αλλά και επί παρουσία αντιπροσωπειών πολλών
Αδελφοτήτων Ιερών Μονών, που προσήλθαν να ευλογηθούν υπό του Οσίου αλλά και να συμπροσευχηθούν υπέρ ενισχύσεως της νέας Καθηγουμένης, συγχαίρουσαι αυτήν και την Αδελφότητα.

Η Οσιωτάτη Ηγουμένη στο σύντομο αλλά μεστό πνευματικότητας λόγο της, αφού ευχαρίστησε τον Θεό και τον Όσιο Πατάπιο, αναφέρθηκε στην μνήμη της μακαριστής Γερόντισσάς της Ισιδώρας Μοναχής, ζήτησε τις προσευχές του
Γέροντος και κτίτορος της Ιεράς Μονής π. Νεκταρίου Μαρμαρινού και συμπάσης της Αδελφότητας, πρωτίστως όμως του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος με πολλή αγάπη και αμέριστο ενδιαφέρον περιβάλλει την Ιερά Μονή από την πρώτη ημέρα της εγκαταστάσεώς Του στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αντιφωνών, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την εν αγάπη συμμετοχή του στην Ιερά πανήγυρη της Ι. Μονής και στην ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης, τον Εξοχώτατο Κορίνθιο Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικολάο Ταγαρά, τις Πολιτικές, Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές και λοιπές Αρχές, που παρίσταντο, αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας να κατέχει στους κόλπους της το άφθορο Ι. Λείψανο του Οσίου Παταπίου αλλά και στο πλούσιο Τοπικό μας Αγιολόγιο, που είναι ο ευλογημένος καρπός της πνευματικής σποράς του λόγου του Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου και στην προσφορά και διακονία των Μοναχών αλλά και της συγκεκριμένης Ι. Μονής προς τον κόσμο. Απευθυνόμενος στην νέα Καθηγουμένη ευχήθηκε σ’ αυτήν δύναμη στο έργο της και πρόοδο στην Ιερά Μονή, τονίζοντας ιδιαιτέρως την έως της σήμερον Εκκλησιαστική πορεία της εν λόγω Ι. Μονής σε πλήρη συνεργασία με την Τοπική Εκκλησία και τον Επίσκοπό της, όπως το έπραξε η αοίδιμος προκάτοχός της Γερόντισσα Ισιδώρα μετά του προκατόχου Του κυρού Παντελεήμονος. Δεν παρέλειψε επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης μας να ευχαριστήσει και το πλήθος των προσκυνητών, που δεν υπολόγισαν ούτε τις καιρικές συνθήκες ούτε το δυσπρόσιτο του χώρου και έσπευσαν από πολλά μέρη της Πατρίδος μας να συμπροσευχηθούν κατ’ αυτήν την ημέρα της μνήμης του Οσίου Παταπίου, ως και τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, του τοπικού παραρτήματος της Πειραϊκής Εκκλησίας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Τα Ιεροψαλτικά αναλόγια της Ι. Μονής κατά τον Εσπερινό, την Ι. Αγρυπνία, τον Όρθρο και την πανηγυρική Θ. Λειτουργία διακόνησαν ηδύμολποι χοροί μοναζουσών εκ της Πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής και εξ άλλων Ι. Μονών της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον ομογάλακτο πνευματικό του αδελφό Σεβ. Μητροπολίτη μας για την ευκαιρία της πνευματικής πανδαισίας που του χάρισε με την πρόσκλησή Του.

Η Ιερά Μονή παρέθεσε πανηγυρική τράπεζα ως και «ευλογίες» στους προσκεκλημένους της και τους ευλαβείς προσκυνητές.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ