Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Μια μεγάλη Ελληνίδα

1.10.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Μια μεγάλη Ελληνίδα».

Πρόκειται για ένα «θεατρικό ντοκιμαντέρ», μέσα από ήχο και εικόνα. Ο Θανάσης Λάλας σε συνεργασία με την Ελευθερία Ντεκώ δημιούργησαν ένα αφήγημα με τα λεγόμενα της Ελένης Αρβελέρ από οπτικό και ηχητικό υλικό 16 ωρών, που έχει συλλέξει ο Θανάσης Λάλας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Μόλις τελείωσε το ντοκυμαντέρ ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, προσέφερε στην κ. Αρβελέρ ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια, καθώς σε μία από τις συνεντεύξεις της, που είχε μεταδοθεί νωρίτερα, του είχε πει πως στην πρώτη της εκδρομή στη Ραφήνα ως παιδί έχασε ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια και από τότε τα ψάχνει. Ο κ. Λάλας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, αλλά και τον κόσμο που είχε παραστεί στην εκδήλωση και τόνισε: "Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μια μεγάλη Ελληνίδα. Μεγάλη γιατί από παιδί έμαθε, με τα πόδια στη γη και τα μάτια στον ουρανό, να σχεδιάζει το αύριο, χωρίς να το ξέρει η ίδια. Ζώντας και προσπαθώντας, έμαθε ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που προσπαθεί να γίνει κάτι άλλο από αυτό που τον έκανε η φύση. Γι' αυτό ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που έγινε δημιουργός. Δημιουργός ενός άπιαστου ονείρου, λοιπόν η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, κατάφερε να το κλείσει στις χούφτες της αυτό το όνειρο και δεν περιορίστηκε σε αυτό, το πρόσφερε ως εμπειρία ζωής σε όλους εμάς. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, το αναγκαίο της εποχής μας, το πνεύμα και η στίξη μιας χώρας που οι κάτοικοί της, ψάχνουν να πιαστούν από μία κλωστή που μας ενώνει με το αδύνατο που γίνεται ενίοτε δυνατόν. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι ακριβώς το πρόσωπο το οποίο μας ενώνει".

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την Αμφίπολη, η κ. Αρβελέρ αποκάλυψε πως σε λίγες μέρες εκδίδεται ένα βιβλίο της με τίτλο "Εικασίες Βεργίνα-Αμφίπολη", που όπως είπε "το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μου θυμώσουν οι αρχαιολόγοι και όλοι οι Σκοπιανοί".

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι βυζαντινολόγος ιστορικός και υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976, καθώς επίσης και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.