Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Φιλάρετος Βαφειάδης, ο σοφός Ιεράρχης

21.9.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:56:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Φιλάρετος Βαφειάδης, ο σοφός Ιεράρχης" του συγγραφέα Σάββα Σαββίδη παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δημαρχείο του Διδυμοτείχου και την παρουσίαση του τόμου έκανε ο καθηγητής Ιωάννης Μπάκας.

Ο Πατριάρχης μίλησε για την ζωή, το έργο και την προσφορά του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλαρέτου τονίζοντας πως ήταν "εκφραστής των πιστευμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η οποία απεριφράστως καταδίκασε ως αίρεση τον εθνοφυλετισμό. Αγωνίσθηκε σθεναρώς και αυτοθυσιαστικώς για να προφυλάξει το εμπεπιστευμένο σε αυτόν ποίμνιο τόσο στην Μητρόπολη Καστορίας, όσο και στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου από τις επικίνδυνες συνέπειές του".

Προσέθεσε, επίσης, πως "υπήρξε εξέχουσα η συμβολή του στις διαχριστιανικές και διορθοδόξους σχέσεις, τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια, ζήλο και εμμονή στην παράδοση του οικουμενικού Πατριαρχείου".

"Η ανάμνηση του έργου και της προσφοράς του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλαρέτου Βαφειάδη παραμένει εναργής στις Μητροπόλεις τις οποίες θεοφιλώς διαποίμανε, ιδιαιτέρως όμως στην πόλη του Διδυμοτείχου και την Ιερά ταύτην Μητρόπολη, στην οποία αφιέρωσε τριακονταετία όλην του βίου του και εκδαπάνησε τον εαυτό του υπέρ του ποιμνίου αυτού".