Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Σουφλί

21.9.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Στην πλατεία Μεσοχωρίου στο Σουφλί πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, παρουσία των Ιεραρχών που τον συνοδεύουν, του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, κληρικών και λαϊκών.

Ο Δήμαρχος Σουφλίου καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τον τίμησε με το "κλειδί της πόλης".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως "η επίσκεψή μας αυτή εκπληρώνει έναν παλαιό πόθο να γνωρίσουμε την ευλογημένη γη της Θράκης, την φυσική περιφέρεια της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας: "Στην δυσχερή αυτή περίοδο, την οποία διέρχεται η Ελλάδα, υπάρχει περισσότερο από κάθε άλλη περίσταση ανάγκη ενότητος, ειρήνης, συμπαρατάξεως και ομοψυχίας. Και χαίρομαι διότι σας βλέπουμε σήμερα όλους ομονοούντας και ενωμένους γύρω από τον Πατριάρχη σας".

Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν με πομπή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου τελέσθηκε Δοξολογία.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: "Στο τίμιο πρόσωπό Σας ο λαός μας αναγνωρίζει την ιστορική και μοναδική θέση που έχει στη ζωή του ο Οικουμενικός Θρόνος και ο Πατριάρχης του. Αναγνωρίζει την στοργή και την μέριμνα της Μεγάλης Εκκλησίας γι’ αυτόν. Τέλος, αναγνωρίζει το δικό Σας πατρικό και ανύστακτο ενδιαφέρον «ὑπέρ εὐσταθείας τῶν ἁγίων τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησιῶν».
Η επίσκεψή σας αυτή πρωτίστως ανανεώνει τους ακαταλύτους δεσμούς του Σουφλίου με τη Βασιλεύουσα και τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Η ψυχή όλων μας συγκλονίζεται από βαθειά ικανοποίηση, διότι, σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας, η παρουσία σας μας δίδει παρηγοριά και ελπίδα. Ακράδαντα πιστεύουμε άπαντες, κλήρος και λαός, άρχοντες και υπήκοοι, ότι η Πατριαρχική Σας ευλογία συντελεί τα μέγιστα στην αναζωπύρωση της εις τον Χριστόν πίστεώς μας και ανανεώνει τους πνευματικούς δεσμούς μας με την Μητέρα Εκκλησία, το αιώνιο Κέντρο της Ορθοδοξίας, τον πνευματικό Φάρο, που φώτισε τη Ρωμιοσύνη στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, τον Οδηγό και Διδάσκαλο μέχρι σήμερα της ψυχής του Γένους. Ταυτόχρονα η επίσκεψή Σας εδώ εκδηλώνει την πατρική σας αγάπη και τη στοργή της Μητρός Εκκλησίας για τον ακριτικό λαό μας, ο οποίος επιβίωσε, έζησε και μεγαλούργησε κάτω από το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο ανά τους αιώνες προστάτεψε και φώτισε αυτό το λαό με την ανύστακτη μέριμνα και φροντίδα του".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ανέφερε: "Συγκινούμεθα και ενισχυόμεθα όταν συναντάμε Χριστιανούς με βαθιά και πηγαία ευλάβεια και παραδοσιακή αφοσίωση προς την Μητέρα μας Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, όπως είσθε εσείς ο αγαπημένος λαός της ευλογημένης αυτής πόλεως".

Κάλεσε, επίσης, τους πιστούς "να μείνουν πιστοί στις παραδόσεις της Εκκλησίας και να την διατηρήσουν ως κέντρο της ζωής τους, υπό την καθοδήγηση των κληρικών της πόλεως, οι οποίοι καλύπτουν τις πνευματικές και λατρευτικές ανάγκες με θείο ζήλο και πιστότητα".

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό ανακαινισμένο κτήριο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα στάδια παραγωγής του μεταξιού μέσα από τα μηχανήματα που δουλεύουν αναπήνιση, επεξεργασία του νήματος, μέχρι και ύφανση. Τα εκθέματα συμπληρώνονται με οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλουν όλα τα στάδια από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μέχρι και το τελικό προϊόν.