Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου

21.9.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:57:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από τα εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στην ομιλία του σήμερα το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανέγερσης του ναού και στην ιστορική σημασία του. Χαρακτηριστικά επεσήμανε:
"Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Νικηφόρος με την ενθρόνισή του στο Διδυμότειχο τον Ιανουάριο του 1989 διεπίστωσε την έλλειψη ενός ναού στο κέντρο της πόλεως, όπου κυριαρχούσε από αιώνες το Τέμενος του Βαγιαζήτ. Οι υπάρχοντες Ναοί του Διδυμοτείχου περιορίζονταν στο Κάστρο της πόλεως και στις υπώρειες αυτού, αφού ο οικιστικός ιστός της πόλεως μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα εκτεινόταν εντός και πέριξ του Κάστρου.
Ο μακαριστός, εμφορούμενος από πατριωτικά και θρησκευτικά ιδεώδη, δεν ηνείχετο να δεσπόζει της πόλεως του Διδυμοτείχου το Τέμενος του Βαγιαζήτ. Αμέσως, λοιπόν, μετά την εγκατάστασή του στο Διδυμότειχο, παράλληλα με τις άλλες του ποιμαντικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες, κινητοποίησε τους πάντες για να ανεγερθή ένας νέος μεγαλοπρεπής Ναός.
Παρά τις υποκινούμενες αντιδράσεις μιάς γνωστής για τις τοποθετήσεις της ομάδας, ο Μητροπολίτης Νικηφόρος, που διεκρίνετο για το καλώς νοούμενο πείσμα και την επιμονή του, πείθει την Δημοτική αρχή με το νέο τότε Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Παπατσαρούχα, που άμεσα ενστερνίστηκε και αγκάλιασε το όραμα του Μητροπολίτου. Με τον αυθορμητισμό που τον διέκρινε κι εκείνον ετέθη στη διάθεση του μακαριστού Ποιμενάρχη όλος ο μηχανισμός του Δήμου και άρχισαν οι εργασίες.
Στις 17 Ιουλίου 1992 έγινε η θεμελίωση του νέου Ναού . Τα σχέδια ανέλαβε και εκπόνησε το επιτελείο του Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικολάου Μουτσοπούλου με την επιτόπια επίβλεψη του Αρχιτεκτονικού Γραφείου του μετέπειτα Δημάρχου κ. Χρήστου Τοκαμάνη.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εργασίες άρχισαν και ολοκληρώθηκαν σε μία διετία και την Κυριακή 29 Μαΐου 1994, ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικηφόρος τέλεσε τα εγκαίνια του Μεγαλοπρεπούς Ναού της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Με την εν Κυρίω καύχηση ο μακαριστός ανεφώνησε τότε∙«Νενίκηκα σε Βαγιαζήτ»! Τα εγκαίνια έγιναν σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα με τη συμμετοχή πλήθους πιστών απ΄ όλη την περιοχή της Θράκης.

Ο νέος Ναός είναι μνημείο για την πόλη του Διδυμοτείχου αλλά και για τη Θράκη γενικότερα. Έχει μήκος 42 μέτρα και πλάτος 28 μέτρα. Το ύψος του κωδωνοστασίου φθάνει τα 33 μέτρα και ο σταυρός του είναι ορατός απ’ όλα τα σημεία της πόλης, της γείτονος και της ευρύτερης περιοχής.
Αργότερα μπροστά στο Ναό, για να μαρτυρεί τους ακατάλυτους δεσμούς του Διδυμοτείχου με τη Βασιλεύουσα και την τελευταία δυναστεία των Παλαιολόγων, στήθηκε ο χάλκινος αδριάντας του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του ΙΑ’ Παλαιολόγου, δίπλα στον οποίο ενταφιάσθηκε ο Μητροπολίτης Νικηφόρος στις 6 Οκτωβρίου 2009, ως Κτίτορας του Ναού .

Μετά την ολοκλήρωση των βασικών οικοδομικών εργασιών και την απόδοση του Ναού στη λατρεία συμπληρώθηκε σταδιακά ο εξωραϊσμός του με την τοποθέτηση εικονοστασίου από το εργαστήριο Ξυλογλυπτικής Αμανατίδη, με εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν από τον εκ Διδυμοτείχου αγιογράφο Βάιο Τσουλκανάκη και το εργαστήριο του αγιογράφου Αναστασίου Δαμίγου. Στη συνέχεια η αγιογράφηση του Ναού ανετέθη στον εκ Διδυμοτείχου αγιογράφο Ιωάννη Σαρσάκη, ο οποίος εντός μιάς δεκαετίας παρουσίασε ένα μοναδικό αγιογραφικό έργο.
Στον τρούλλο του Ναού μέσα από ψηφίδες προβάλλει ο Παντοκράτορας, περιστοιχιζόμενος από τους Δικαίους και τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, έργο του καλλιτέχνη Παύλου Σαρφατή. Αργότερα ο ίδιος καλλιτέχνης απεικόνισε σε ψηφιδωτό στην είσοδο του Ναού τον μακαριστό Μητροπολίτη να προσφέρει γονυπετής τον Ναό στην Παναγία την Ελευθερώτρια, η οποία προστατεύει και σκεπάζει την πόλη του Διδυμοτείχου.

Στη μεγάλη του αυτή προσπάθεια ο μακαριστός Νικηφόρος αναζήτησε και βρήκε πρόθυμους συμπαραστάτες από την περιοχή της Θράκης, αλλά και απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέρα από την ενίσχυση της Πολιτείας, την οικονομική συνδρομή τους προσέφεραν πρόθυμα πάρα πολλοί φορείς, η Ιερά Σύνοδος, Μητροπόλεις, Σύλλογοι, Επιμελητήρια αλλά και χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι δωρητές. Ο ίδιος ο μακαριστός Μητροπολίτης μας ανέφερε πως με θαυμαστό τρόπο η Παναγία ανταποκρινόταν κάθε φορά στις παρακλήσεις του για να ολοκληρωθή σύντομα «το Σπίτι της», όπως έλεγε.
Ο χρόνος δικαίωσε τον μακαριστό Νικηφόρο. Όλοι σήμερα καμαρώνουμε, διότι ο Καθεδρικός Ναός της πόλης μας εκφράζει τα μεγαλεία του Θεού, ανταποκρίνεται στις λατρευτικές ανάγκες των πιστών, εξυπηρετεί τις επίσημες τελετές, μα, πάνω απ’ όλα, είναι ένα σύμβολο, μία διαχρονική μαρτυρία ότι εδώ υπάρχει Χριστός και Ελλάδα και ένα μνημείο που θα διερμηνεύει ανά τους αιώνας την πίστη εκείνων που το εμπνεύσθηκαν και το υλοποίησαν, προς δόξαν του Αληθινού Θεού".