Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Φθιώτιδος Νικόλαος: "Μην ξεχνάτε τον τόπο σας"

1.9.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Ήταν βοσκόπουλο στο Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδος ο Δημήτριος Τσατσάς και έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του κοντά στο παλιοκκλήσι της Αγίας Μαρίνης. Όταν έφυγε το 1960 για την Αμερική έκανε ένα τάμα. Να αξιωθεί να ξανακτίσει το ερειπωμένο παλιοκκλήσι. Εκεί εργάσθηκε και προόδευσε. Μετά 60 χρόνια αξιώθηκε να πραγματοποιήσει το τάμα του, να ξανακτίσει αυτή τη φορά ένα ωραίο και μεγάλο εξωκκλήσι και να ζήσει τα εγκαίνιά του.

Τα εγκαίνια ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Κυριακή 31 Αυγούστου μέσα σ΄ ένα όμορφο πνευματικό κλίμα με την συμμετοχή όλων των κα­τοί­κων του Γαρδικίου και της ευρύτερης περιοχής, παρουσία των Αντιδημάρχων του Δήμου Σπερχειάδος-Μακρακώμης κ.κ. Βασιλείου Μπότση και Αθανασίου Καραγκούνη, του προέδρου της τοπικής Κοινότητος κ. Ευάγγελου Σκαρμούτσου, του Αντιστράτηγου ε.α. Αθανασίου Νικολοδήμου, επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, του Προέδρου του Συλλόγου Γαρδικιωτών Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνου Χριστόπουλου κ.α.

Τα εγκαίνια παρα­κο­λού­θη­σαν με μεγάλη προσοχή οι παρευρισκό­με­νοι, ενώ ταυτόχρο­να γινόταν εξή­γη­ση των τελουμένων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία έψαλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας κ. Δημητρίου Μαντέ, ο Σεβασμιώτατος Ποι­με­νάρχης μας εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για την ωραία και λαμπρά τελετή και συνεχάρη τον κτίτορα κ. Δημήτριο Τσατσά. Ακολούθως αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός των εγκαινίων, που έγινε η αιτία όχι μόνο να καθα­για­σθεί ο ναός, αλλά και οι συμμετέχοντες να γευθούν την ευωδία του Αγίου Πνεύ­ματος, ευχήθηκε δε, το παρά­δειγ­μα των κτιτόρων να βρει και άλ­λους μι­μη­τές.

Ακολούθως, ιδιαίτερα συγκινημένος, τον λόγο έλαβε ο κ. Τσατσάς, ο οποίος κατ΄ αρχάς ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την παρουσία του και την τέλεση των εγκαινίων καθώς και όλους τους παρισταμένους. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο όραμά του για την δημιουργία ναϋδρίου στο χωριό του επ’ ονόματι της Αγίας Μαρίνας, κάτι που επετεύχθει με τη θαυματουργική συνεργεία της Αγίας. Κατακλείοντας ευ­χαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του ναού και δήλωσε πως πά­ντα η καρδιά και η σκέψη του θα βρίσκονται στο χωριό του που τον γέννησε και τον μεγάλωσε, αλλά που τόσο στερήθηκε στα χρόνια της ξενιτειάς.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης, ο οποίος εις ανάμνηση της ημέρας και εις ένδειξη σεβασμού και αγάπης προσέφερε στον Σεβασμιώτατο έναν Σταυρό Ευλογίας, καθώς και ο Αντιστράτηγος ε.α. Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο οποίος εκ μέρους του πολιτιστικού Συλλόγου Γαρδικιωτών προσέφερε στον κ. Τσατσά αναμνηστική πλακέτα εις αναγνώριση της προσφοράς του στον τόπο.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος διένειμε την ευλογία των εγκαινίων σε όλους τους εκκλησιασθέντας.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος και όλοι οι συμμετέχοντες στα εγκαί­νια παρεκάθησαν σε δεξίωση που προσέφερε η οικογένεια του κτίτορος κ. Δημητρίου Τσατσά σε κατάστημα της περιοχής.

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού έδωσαν την ευκαιρία στον Σεβασμιώτατο να επικοινωνήσει με τους κατοίκους του Γαρδικίου, να στηρίξει τους μονίμους κατοίκους και να υπενθυμίσει στους παραθεριστές να μην ξεχνούν τον τόπο τους και να μείνουν προσηλωμένοι στα ήθη και έθιμα του χωριού τους μεταδίδοντάς τα στις επερχόμενες γενεές.

πηγή: Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος