Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 157ης Συνοδικής Περιόδου

27.8.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: Μάκης Αδαμόπουλος

Θεολογικά, πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα απασχόλησαν τις εργασίες της 157ης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η επιχορήγηση του προγράμματος του 3ου Τέκνου, που εφαρμόζεται στις περιοχές της Θράκης, από το Ίδρυμα «Νιάρχος» ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα στις εργασίες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τον Νοέμβριο η διαρκής Ιερά Σύνοδος με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από την Ελλάδα, πρότεινε στην Κυβέρνηση την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, ως προτύπου Χριστιανού και Πολιτικού. Στις 31 Μαίου και 1 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνδιοργάνωση διημερίδος με το Υπουργείο Εξωτερικών για τον Ιωάννη Καποδίστρια, με τίτλο «Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο πολιτικού ηγέτου».

Κατά τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε η αποστολή υλικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο νησί της Κεφαλλονιάς εξ αιτίας των ανεπάλληλων σεισμικών δονήσεων και των καταστροφών που είχαν υποστεί οι κάτοικοι του νησιού. Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διοικητικό προσωπικό και υπάλληλοι στο Άσυλο Ανιάτων στην περιοχή της Κυψέλης και για την απόφαση να προσφέρει καθημερινά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», 250 μερίδες φαγητού για τους τροφίμους και για την κάλυψη των φαρμακευτικών τους αναγκών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την παρουσία του και την συμμετοχή του στην σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, το διάστημα από 6 έως 9 Μαρτίου 2014

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος για την διεξαγωγή Πανελληνίου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, με αφορμή την συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννησή του το 1714, με θέμα: «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια που διάβηκε ο πατρο-Κοσμάς: Η ζωή, το έργο και το μαρτύριο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

Επίσης ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων για τον ορισμό κατ’ έτος, Εβδομάδος Αντιαιρετικού Αγώνος. Κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει Εγκύκλιο, δια της οποίας θα ανανεώνεται η διαβεβαίωση της Ιεράς Συνόδου προς το Ορθόδοξο Πλήρωμα, ότι ούτε υπήρξε στο παρελθόν, ούτε υπάρχει σήμερα Κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος να είναι μέλος οποιασδήποτε Τεκτονικής Στοάς. Με αυτό τον τρόπο η Ιερά Σύνοδος εκ νέου καταδικάζει τον Τεκτονισμό και θεωρεί ως ασυμβίβαστη την πίστη του Ορθοδόξου Χριστιανού με την ιδιότητα του τέκτονος.
Όρισε, εξάλλου, τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου Παύλου, την πραγματοποίηση, στις 17 Μαΐου, καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τον τίτλο : «Ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Καραβασίλη στον Φιλολογικό Σύλλογο "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ", τριημέρων Εκδηλώσεων στην Αθήνα και στο Ναύπλιο, «δια την προσωπικότητα του Ιωάννου Καποδιστρίου» και την διοργάνωση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σημαντική ήταν, άλλωστε, και η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Διαρκή Iερά Σύνοδο. Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Εκκλησία για το μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο το οποίο επιτελείται μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων ιδίως αυτή την περίοδο.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες της Συνόδου ήταν και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η Ιερά Σύνοδος εκφράζουσα το κοινόν αίσθημα του Ελληνικού Λαού πρότεινε, όπως μετά την αναφορά του φρικτού Ολοκαυτώματος στο νομοσχέδιο, προστεθούν με σχετική ρητή και ειδική μνεία και οι τελεσθείσες γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.

Επίσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ανησυχία για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Παρουσιάστηκε, επίσης, και ο νέος σχεδιασμός του ιστοτόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος (www.ecclesia.gr)