Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Ο Αρχιεπίσκοπος στο Διεθνές Συνέδριο για τα Παλίμψηστα του Σινά

27.11.2017     Ώρα ανάρτησης: 9:00:51 PMΡεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στο αισιόδοξο μήνυμα που προσφέρει η ανάδειξη των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Σινά αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του στο συνέδριο με θέμα «Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας».

Ο Αρχιεπίσκοπος, εκτός πρωτοκόλλου, προήδρευσε στο συνέδριο στο οποίο παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ελλάδα, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, κληρικοί και λαϊκοί. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσυγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του συνεχάρη όσους εργάζονται για αυτό το έργο και όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του συνεδρίου, το οποίο, όπως είπε, προσφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Υπογράμμισε πως «ο καθένας από εμάς, ανάλογα με την θέση που κατέχει, τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις του, καλείται να σημειώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτόν τον χώρο και πώς θα συνεχίσει να διαφυλάττει αυτούς τους θησαυρούς. Είναι μεγάλη ανάγκη, επίσης, οι επιστήμονες, οι κρατικοί φορείς και όλοι μαζί να συνεργαστούμε».

Τόνισε, άλλωστε, ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα βοηθήσουν στην πολιτισμική πορεία του τόπου και όχι μόνο, ενώ ευχήθηκε να βρεθούν άνθρωποι που θα συνεχίσουν και θα αναδείξουν αυτούς τους θησαυρούς προς όφελος όλων μας.

Κατόπιν ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, είναι ένας τόπος θαυμαστός και σεβαστός για όλους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Ιουδαίους και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» και σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερης σημασίας, τα παλίμψηστα σιναϊτικά χειρόγραφα, τα κείμενα των οποίων ξύστηκαν, σε κάποια χρονική στιγμή, δύο και τρείς φορές, προκειμένου το μέσο, η περγαμηνή, να ξαναχρησιμοποιηθεί για την γραφή νέων κειμένων. Χειρόγραφα που κρύβουν μέσα τους άγνωστα κείμενα της ύστερης αρχαιότητας, του πρώιμου βυζαντινού κόσμου αλλά και της ιστορίας των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής».

Ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου εξέφρασε την θλίψη του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο βόρειο Σινά και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Αναφέρθηκε στην γεωγραφική και γεωπολιτική θέση του όρους Σινά και στην ιστορία του, ενώ εξήγησε τι ακριβώς είναι τα παλίμψηστα, αλλά και πώς ανακτάται μία αρχαία σβησμένη γραφή, καθώς και την διαδικασία μελέτης τους.

Η μονή Σινά, άλλωστε, διαθέτει την αρχαιότερη βιβλιοθήκη σε αδιάλειπτη λειτουργία και κατέχει την μεγαλύτερη συλλογή παλίμψηστων στον κόσμο. Το συνέδριο που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι βασίζεται στα επιτεύγματα του πενταετούς προγράμματος φασματικής φωτογράφισης των παλίμψηστων που υλοποίησε η Μονή Σινά, σε συνεργασία με το ίδρυμα Early Manuscripts Electronic Library, επιστήμονες διεθνούς κύρους και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Όρους Σινά.Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Δεκέμβριο (15/12/2017)
Η Δ.Ι.Σ. για το ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Βουλγαρίας (15/12/2017)
Την Πέμπτη συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (13/12/2017)
Εθιμοτυπική επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Αρχιεπίσκοπο (13/12/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Να ενδιαφερόμαστε και να φροντίζουμε τον άνθρωπο διότι είναι η εικόνα του Θεού (12/12/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου τα εγκαίνια της έκθεσης «Θρησκευτική Τέχνη από την Ρωσία στην Ελλάδα» (11/12/2017)
Αρχιεπίσκοπος και Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (5/12/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η συναυλία τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη (5/12/2017)
Νέες προσπάθειες της Αρχιεπισκοπής για την ανακούφιση συμπολιτών (4/12/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Μην ψάχνουμε ποιος φταίει αλλά πώς θα διορθώσουμε το λάθος (3/12/2017)