Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Επίσημο γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ.

5.3.2017Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στη σημαντική συμβολή της Ορθοδοξίας στην πορεία της ανθρωπότητας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου και των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας. «Πορεύεται προς τα υψηλά μόνον όποιος πρώτα τιμήσει και αγαπήσει τη εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην αντιφώνησή του.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Ορθοδοξίας στην πορεία της ανθρωπότητας, αφού διδάσκει, όπως είπε, αρχές και αξίες του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ενώ τάχθηκε αρωγός και συμπαραστάτης στον αγώνα της Εκκλησίας.

«Η εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος που διανύουμε, όχι μόνο για την Πατρίδα μας αλλά για την Ευρωπαϊκή μας Εστία και την Υφήλιο, παρέχει την ευκαιρία να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της Ορθοδοξίας ως πραγματικής κιβωτού αρχών και αξιών, οι οποίες αφορούν όχι μόνον τους πιστούς αλλά τον Άνθρωπο γενικώς, στην ανηφορική –και εν πολλοίς συσσύφεια- πορεία του προς την επιτέλεση της επί Γης αποστολής του» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος σημειώνοντας πως «κατ’ αυτόν τον τρόπο η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, ως κοιτίδα και λίκνο του πνεύματος της Εορτής της Ορθοδοξίας, συνθέτει την σημερινή της, εκπλήσσουσα, επικαιρότητα. Με την έννοια ότι, παραλλήλως προς την ιστορικώς προηγουμένη αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η Εορτή της Ορθοδοξίας σηματοδοτεί, με έκπαγλη πνευματική αντιπροσωπευτικότητα, και την ανάγκη αναστήλωσης των αρχών και αξιών εκείνων, τις οποίες οφείλουμε να υπερασπισθούμε και να υπηρετήσουμε ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι Πολίτες και ως υπεύθυνα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αναντικατάστατη συμβολή της Χριστιανοσύνης, και ιδίως της Ορθοδοξίας, έγκειται στο ότι προσέθεσε στο Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και στην Ρωμαϊκή παράδοση –που αποτελούν τους δύο από τους τρεις πυλώνες του σύγχρονου Πολιτισμού μας- την κατηγορική επιταγή της ανάγκης καταξίωσης του Ανθρώπου. Όμως, η Χριστιανοσύνη και ιδίως η Ορθοδοξία δεν έμειναν μόνο στην διατύπωση της ως άνω επιταγής αλλά, ουσιαστικώς, διαμόρφωσαν και το πλήρες περιεχόμενό της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέθεσε ότι «μέσα σε αυτό το κορυφαίο, γνησίως αλτρουιστικό αλλά και ειλικρινώς ανεξίθρησκο, πλαίσιο, η Χριστιανοσύνη και η Ορθοδοξία δίδαξαν, διδάσκουν αλλά και θα διδάσκουν ανά τους αιώνες τις ζωογόνες για τον Πολιτισμό μας και την πορεία της Ανθρωπότητας αρχές και αξίες του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, υπό την αναλογική της έννοια που της προσδίδει και τα πολύτιμα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ήτοι υπό την έννοια που εκφράζει ο κανόνας: «Justitia est constans et perpetua voluntas, jus suum cuique tribuere».

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου «ότι στην αποστολή υπεράσπισης των αρχών και αξιών που προανέφερα η Πολιτεία, στο σύνολό της το οποίο συντίθεται από όλες τις Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις του Τόπου και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρίσκεται και θα βρίσκεται ανιδιοτελής αρωγός και συμπαραστάτης. Στον κοινό αυτόν αγώνα δεν μας πτοούν μεμονωμένες φωνές, οι οποίες –καλοπίστως ελπίζω- αδυνατούν, για τους δικούς τους λόγους, να κατανοήσουν το πνευματικό και ηθικό μεγαλείο της Χριστιανοσύνης και, κυρίως, της Ορθοδοξίας ως προς την εκπλήρωση της αποστολής του Λαού και του Έθνους μας».

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόνισε πως «όσο και αν οι Έλληνες υφίστανται το πικρότατον ποτήριον της στερήσεως, η μετοχή μας στην εορτή του Θριάμβου της Ορθοδοξίας και την κοινή τράπεζα έχει το δικό της νόημα σε έναν τόπο που ευλογήθηκε και εσπάρη με θαύματα. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει την δύναμη που διαθέτουμε ως Εκκλησία και ως Ελληνισμός να υπερβαίνουμε τα αδιέξοδα. Η εκκλησία όρισε σοφά την άρρητη γλώσσα των Εικόνων ως κριτήριο ορθοδοξίας, διότι η εικόνα που έχουμε για τον άνθρωπο και τα πράγματα καθορίζει τις πράξεις και τις επιλογές μας».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «έχουμε ανάγκη να επανεύρουμε το ήθος που γέννησε την Εικόνα. Κάθε Εικόνα καλεί σε συνάντηση με το απεικονιζόμενο πρόσωπο, ανάγει «επί το πρωτότυπον», πέραν του εαυτού μας. Με το πνευματικό της βάθος, μας συνδέει με την μυστικότερη περιοχή της καρδίας, τον χώρο εκείνο όπου χάνει η ευρίσκει κανείς την ψυχή του».

Ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας λόγο για τα προβλήματα της εποχής υπογράμμισε πως «καθημερινά αντικρίζουμε πεσμένες εικόνες ανθρώπων που δοκιμάζονται και αξιών που καταπατούνται. Οι κοινωνίες συνήθως περιορίζουν και σμικρύνουν τον άνθρωπο. Η Εκκλησία τον εξυψώνει αποκαθιστώντας την ιερότητα της υπάρξεώς του» και επεσήμανε ότι «σε αυτή την εποχή της συγχύσεως και των άκρων, των αντιφάσεων και της σκληρότητος του πολιτισμού μας, προστρέχουμε στην αξία των Εικόνων, στην καρδιά της θεολογίας και την κοινή αίσθηση του ιερού, ως μάρτυρες της ιεράς διακονίας και των μεγάλων αναζήτησεων της ζωής. Διότι πορεύεται προς τα υψηλά μόνον όποιος πρώτα τιμήσει και αγαπήσει την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο».

Στη συνέχεια προσέφερε στον κ. Παυλόπουλο, ως ένδειξη ευχαριστίας για την πρόσκληση, την ιερή εικόνα του Αποστόλου Παύλου εν μέσω του Αρείου Πάγου, «στην ιστορική εκείνη συνάντηση», όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, «που γεφύρωσε την απόσταση που χώριζε τον αρχαίο κόσμο από την χριστιανική Σοφία».Η ανώτατη τιμητική διάκριση της Αρχιεπισκοπής στον Πρόεδρο της Eurobank Ergasias A.E. κ. Νικόλαο Καραμούζη (27/3/2017)
Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (25/3/2017)
Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό άνεργων δημοσιογράφων τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων των ΜΜΕ (23/3/2017)
Θα αξιοποιηθούν οι σχολάζουσες γαίες της Εκκλησίας (22/3/2017)
Ο Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο (22/3/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η εορτή για την 25η Μαρτίου στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» (22/3/2017)
Η ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού απασχόλησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Γενική Γραμματέα του Υπ. Τουρισμού (22/3/2017)
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει την προσπάθεια της Εκκλησίας (22/3/2017)
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ (20/3/2017)
Εξεδήμησε εις Κύριον ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ (18/3/2017)
Κάθε οικογένεια είναι και ένα κρυφό σχολειό (16/3/2017)
Έως το τέλος Μαρτίου οι αιτήσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Σαμπεζύ (15/3/2017)
Μαθήτριες του προγράμματος Ευρωπαϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός στον Αρχιεπίσκοπο (14/3/2017)
Συνεργασία «Αποστολής» - Μασούτη για τη στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη (14/3/2017)
Επιστολή της Ι. Συνόδου της Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο (11/3/2017)
Η Εκκλησία είναι ο φύλακας και ο φρουρός αυτού του τόπου (10/3/2017)
Συναυλία 25ετίας της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας (10/3/2017)
Για εποικοδομητικό διάλογο με την Πολιτεία έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος (9/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (9/3/2017)
Παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Δ' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός». (9/3/2017)
Απάντηση Αρχιεπισκόπου στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη (8/3/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του βιβλίου «Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων» (8/3/2017)
Εισήγηση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (7/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (6/3/2017)
Επίσημο γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ. (5/3/2017)
Ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας (5/3/2017)
Να παλέψουμε όλοι, ώστε να μην κοπεί η Ευρώπη από τον Χριστιανισμό (3/3/2017)
Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (2/3/2017)
Την Δευτέρα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας (2/3/2017)
Ο εορτασμός της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων (2/3/2017)


 Όνομα
 

 e-mail