Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Χρειαζόμαστε σωστά πρότυπα για μία καλύτερη κοινωνία

15.2.2017Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες:Χρήστος Μπόνης

Να μην θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του χρήματος και να αποκτήσουν γερά πρότυπα, για να ξεπεραστεί η εποχή της παρακμής και της αλλοίωσης κάλεσε τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τα εκπαιδευτήρια συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου και τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο Διευθυντής του Σχολείου και οι καθηγητές. Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος στο αμφιθέατρο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές του Λυκείου και συνομίλησε μαζί τους πραγματοποιώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Στον πατρικό του λόγο ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί εποχή της κρίσης. Η αλήθεια είναι, ότι πρόκειται για μία πνευματική κρίση που γίνεται οικονομική και μας οδηγεί σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι η παρακμή, η αλλοίωση των ανθρώπων, η υποτίμηση των αξιών που κάνουν τον άνθρωπο μονομερή, μονόπλευρο, μοναχικό και στην συνέχεια προβληματικό».

Κάλεσε, ωστόσο, τους μαθητές να διαβάζουν και να αποκτούν εμπειρίες, γνώσεις και σοφία, αλλά να αποκτήσουν και την άνωθεν Σοφία, του Θεού, ώστε να γίνουν χαρισματικοί άνθρωποι.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έλλειψη προτύπων σε όλους τους χώρους τονίζοντας πως «χρειάζεται να βρούμε πρότυπα, για να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία».

Στη συνέχεια οι μαθητές έθεσαν στον Αρχιεπίσκοπο καίρια ερωτήματα για ζητήματα που τους απασχολούν. Κάλεσε τους μαθητές να κάνουν επιλογή των πράξεών τους, να έχουν διάκριση, να ξέρουν τι είναι αυτό που αν το κάνουν θα τα βοηθήσει και τι όχι. Πρότεινε στους μαθητές, να μην φοβούνται τις αλλαγές στη ζωή τους και να μην ανησυχούν, θα περάσουν και οι δυσκολίες της εφηβείας και να κυνηγούν τα όνειρά τους, να έχουν επιμονή και υπομονή, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μην θεωρούν ότι για τα πάντα φταίνε οι άλλοι. Σε ερώτηση μαθητή για το πώς αποφάσισε να γίνει ιερέας ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι από μικρός ήταν ένα παιδί που πήγαινε στην Εκκλησία και την αγαπούσε, ενώ πάντα ενδιαφερόταν για τους συνανθρώπους του. Μίλησε για τις σπουδές του, αλλά και για τους σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισε στη ζωή του και τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, όπως ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Θηβών Νικόδημος Γραικός, ενώ μοιράστηκε με τους μαθητές τις εμπειρίες του από τότε.

Σε ερώτηση μαθήτριας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον θάνατο ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα. Πιστεύω ότι η απάντηση σχετίζεται με το πώς βλέπουμε τον Θεό και ποια είναι η ζωή μας. Πάντως, ο Θεός δεν είναι τιμωρός, ούτε εκδικητής. Η Εκκλησία είναι για να μας μάθει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον πραγματικά. Για να είμαστε οικογένεια. Αυτός είναι ο τρόπος, δια της αγάπης που είναι ο Χριστός, να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο».

Με αφορμή την επιθυμία γνωστού οίκου μόδας του εξωτερικού να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας στον Παρθενώνα, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε αρνητικός λέγοντας πως δε μπορούμε να θυσιάζουμε οτιδήποτε για το χρήμα. «Δεν πουλιούνται τα πάντα» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «όταν κάτι αποϊεροποιείται τότε ευτελίζεται και κάτι που ευτελίζεται γίνεται εμπόρευμα φτηνό».Η ανώτατη τιμητική διάκριση της Αρχιεπισκοπής στον Πρόεδρο της Eurobank Ergasias A.E. κ. Νικόλαο Καραμούζη (27/3/2017)
Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (25/3/2017)
Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό άνεργων δημοσιογράφων τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων των ΜΜΕ (23/3/2017)
Θα αξιοποιηθούν οι σχολάζουσες γαίες της Εκκλησίας (22/3/2017)
Ο Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο (22/3/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η εορτή για την 25η Μαρτίου στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» (22/3/2017)
Η ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού απασχόλησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Γενική Γραμματέα του Υπ. Τουρισμού (22/3/2017)
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει την προσπάθεια της Εκκλησίας (22/3/2017)
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ (20/3/2017)
Εξεδήμησε εις Κύριον ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ (18/3/2017)
Κάθε οικογένεια είναι και ένα κρυφό σχολειό (16/3/2017)
Έως το τέλος Μαρτίου οι αιτήσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Σαμπεζύ (15/3/2017)
Μαθήτριες του προγράμματος Ευρωπαϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός στον Αρχιεπίσκοπο (14/3/2017)
Συνεργασία «Αποστολής» - Μασούτη για τη στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη (14/3/2017)
Επιστολή της Ι. Συνόδου της Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο (11/3/2017)
Η Εκκλησία είναι ο φύλακας και ο φρουρός αυτού του τόπου (10/3/2017)
Συναυλία 25ετίας της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας (10/3/2017)
Για εποικοδομητικό διάλογο με την Πολιτεία έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος (9/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (9/3/2017)
Παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Δ' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός». (9/3/2017)
Απάντηση Αρχιεπισκόπου στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη (8/3/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του βιβλίου «Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων» (8/3/2017)
Εισήγηση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (7/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (6/3/2017)
Επίσημο γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ. (5/3/2017)
Ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας (5/3/2017)
Να παλέψουμε όλοι, ώστε να μην κοπεί η Ευρώπη από τον Χριστιανισμό (3/3/2017)
Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (2/3/2017)
Την Δευτέρα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας (2/3/2017)
Ο εορτασμός της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων (2/3/2017)


 Όνομα
 

 e-mail