Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Χρειαζόμαστε σωστά πρότυπα για μία καλύτερη κοινωνία

15.2.2017Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες:Χρήστος Μπόνης

Να μην θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του χρήματος και να αποκτήσουν γερά πρότυπα, για να ξεπεραστεί η εποχή της παρακμής και της αλλοίωσης κάλεσε τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τα εκπαιδευτήρια συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου και τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο Διευθυντής του Σχολείου και οι καθηγητές. Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος στο αμφιθέατρο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές του Λυκείου και συνομίλησε μαζί τους πραγματοποιώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Στον πατρικό του λόγο ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί εποχή της κρίσης. Η αλήθεια είναι, ότι πρόκειται για μία πνευματική κρίση που γίνεται οικονομική και μας οδηγεί σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι η παρακμή, η αλλοίωση των ανθρώπων, η υποτίμηση των αξιών που κάνουν τον άνθρωπο μονομερή, μονόπλευρο, μοναχικό και στην συνέχεια προβληματικό».

Κάλεσε, ωστόσο, τους μαθητές να διαβάζουν και να αποκτούν εμπειρίες, γνώσεις και σοφία, αλλά να αποκτήσουν και την άνωθεν Σοφία, του Θεού, ώστε να γίνουν χαρισματικοί άνθρωποι.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έλλειψη προτύπων σε όλους τους χώρους τονίζοντας πως «χρειάζεται να βρούμε πρότυπα, για να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία».

Στη συνέχεια οι μαθητές έθεσαν στον Αρχιεπίσκοπο καίρια ερωτήματα για ζητήματα που τους απασχολούν. Κάλεσε τους μαθητές να κάνουν επιλογή των πράξεών τους, να έχουν διάκριση, να ξέρουν τι είναι αυτό που αν το κάνουν θα τα βοηθήσει και τι όχι. Πρότεινε στους μαθητές, να μην φοβούνται τις αλλαγές στη ζωή τους και να μην ανησυχούν, θα περάσουν και οι δυσκολίες της εφηβείας και να κυνηγούν τα όνειρά τους, να έχουν επιμονή και υπομονή, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μην θεωρούν ότι για τα πάντα φταίνε οι άλλοι. Σε ερώτηση μαθητή για το πώς αποφάσισε να γίνει ιερέας ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι από μικρός ήταν ένα παιδί που πήγαινε στην Εκκλησία και την αγαπούσε, ενώ πάντα ενδιαφερόταν για τους συνανθρώπους του. Μίλησε για τις σπουδές του, αλλά και για τους σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισε στη ζωή του και τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, όπως ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Θηβών Νικόδημος Γραικός, ενώ μοιράστηκε με τους μαθητές τις εμπειρίες του από τότε.

Σε ερώτηση μαθήτριας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον θάνατο ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα. Πιστεύω ότι η απάντηση σχετίζεται με το πώς βλέπουμε τον Θεό και ποια είναι η ζωή μας. Πάντως, ο Θεός δεν είναι τιμωρός, ούτε εκδικητής. Η Εκκλησία είναι για να μας μάθει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον πραγματικά. Για να είμαστε οικογένεια. Αυτός είναι ο τρόπος, δια της αγάπης που είναι ο Χριστός, να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο».

Με αφορμή την επιθυμία γνωστού οίκου μόδας του εξωτερικού να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας στον Παρθενώνα, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε αρνητικός λέγοντας πως δε μπορούμε να θυσιάζουμε οτιδήποτε για το χρήμα. «Δεν πουλιούνται τα πάντα» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «όταν κάτι αποϊεροποιείται τότε ευτελίζεται και κάτι που ευτελίζεται γίνεται εμπόρευμα φτηνό».Στον ελληνικό λαό το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (23/2/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος και η πρ. του Συλλόγου Ελπίδα στο Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (23/2/2017)
Η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ. και η πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου «Μαρίας Κάλλας» στον Αρχιεπίσκοπο (22/2/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η κοπή της Βασιλόπιτας της Π.Ε.Φ. (21/2/2017)
Σταθμός στον πολιτισμό της Αθήνας το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης (19/2/2017)
Ο εορτασμός της Αγίας Φιλοθέης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (19/2/2017)
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου (17/2/2017)
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών (17/2/2017)
Σύσκεψη της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού «Θεολογία» (17/2/2017)
Χρειαζόμαστε σωστά πρότυπα για μία καλύτερη κοινωνία (15/2/2017)
Μαθητές και μαθήτριες του Α' Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου στον Αρχιεπίσκοπο (14/2/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Ο ελληνικός λαός έχει την δύναμη να ξεπεράσει την κρίση (12/2/2017)
Τρίτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Φεβρουάριο (9/2/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών (8/2/2017)
Πρώτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Φεβρουάριο (7/2/2017)
Εκδηλώσεις εις μνήμην Ιερού Φωτίου (6/2/2017)
Ο Άγιος Λουκάς να είναι ο οδηγός μας ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος (6/2/2017)
Να δημιουργηθούν επιτροπές της Ιεράς Συνόδου με τη συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών για την αντιμετώπιση εκκλησιαστικών ζητημάτων πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος (6/2/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Δεν πρέπει να μας φοβίζει η κρίση, αλλά η παρακμή (4/2/2017)
Ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας - Πολιτείας για το συμφέρον της πατρίδας (4/2/2017)
Η μνήμη του ιερού Φωτίου στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης (3/2/2017)
Την Τρίτη συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (3/2/2017)


 Όνομα
 

 e-mail