Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Αρχιεπίσκοπος: Ο ελληνικός λαός έχει την δύναμη να ξεπεράσει την κρίση

12.2.2017Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Ο ελληνικός λαός έχει δύναμη και κουράγιο και θα ξεπεράσει την δυσκολία της κρίσης» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Αρχιεπισκοπής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο κέντρο πολιτισμού. Την ευθύνη του συντονισμού και της παρουσίασης είχε ο Πρωτοσυγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Παρέστησαν περισσότερα από 1500 άτομα, κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Αρχιεπισκοπής, μεταξύ αυτών οι Μητροπολίτες Νέας Ιωνιας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, οι Επίσκοποι Νεοχωρίου κ. Παύλος, Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Σαλώνων κ. Αντώνιος, Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο κ. Γιώργος Αγουρίδης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ειδικού Σκοπού Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.", εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κέντρου Πολιτισμού.

Ο π. Συμεών Βολιώτης αναφέρθηκε στις δομές της Αρχιεπισκοπής και στην λειτουργία τους λέγοντας πως όλες αυτές οι δομές «αποτελούν μία οικογένεια και ένα Σώμα, το Σώμα του Χριστού», ενώ έκανε λόγο για απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των οργανισμών της Αρχιεπισκοπής. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι καλούμαστε να είμαστε όλοι συνοδοιπόροι του Αρχιεπισκόπου, του «Αρχιεπισκόπου της αγάπης, του πνευματικού μας πατέρα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως εντολή του Αρχιεπισκόπου είναι «αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο και να μην υπάρχει κανείς στα όρια της Αρχιεπισκοπής χωρίς ένα πιάτο φαγητό, ένα ρούχο ή μία αξιοπρεπή δυνατότητα να έχει μία στέγη ή φάρμακα και γιατρό, αλλά κυρίως χωρίς έναν λόγο παρηγοριάς και αγάπης».

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό σε δύο μέρη, το πρώτο αφορούσε στο γενικότερο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το δεύτερο στις δραστηριότητες της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή».

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της Αρχιεπισκοπής, αλλά και όσους στηρίζουν το έργο της.

«Ήρθαμε εδώ απόψε, για να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που προσφέρουν εθελοντικά τους κόπους τους και να συγχαρούμε όσους ανέλαβαν ήδη τη διακονία τους στο έργο της αγάπης και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που συνδράμουν το έργο της Εκκλησίας, επισημαίνοντας πως «το νόημα της ζωής είναι να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπό μας, αυτόν που βρίσκεται πλάι μας, όπως αγαπάμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, επίσης, ότι «αγνοούν οι περισσότεροι που βρίσκονται σε καίριες θέσεις, δηλαδή στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, ότι η θέση που κατέχουν δεν τους δόθηκε για να αποσπάσουν οφέλη για τους δικούς τους, αλλά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του συνόλου. Πάντοτε, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις και στην Εκκλησία αυτό επιβεβαιώνεται. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και είναι γύρω μας και είναι «το αλάτι της γης». Όλοι, εξάλλου, κρινόμαστε για τις πράξεις και τις παραλείψεις μας».

Σημείωσε, ωστόσο ότι «το έργο της Αρχιεπισκοπής δεν είναι έργο ενός, είναι έργο όλων των ανθρώπων» και αναφέρθηκε στους εθελοντές και στις εθελόντριες που στηρίζουν καθημερινά το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, όπως είναι τα συσσίτια.

«Ο ελληνικός λαός έχει δύναμη και κουράγιο και θα ξεπεράσει την δυσκολία της κρίσης» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «μένει, όμως, το δυσκολότερο, η παρακμή, που είναι παντού, στο Κράτος, στην Εκκλησία, στην Κοινωνία, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «σήμερα οι καινούργιοι συνεργάτες παίρνετε έναν διορισμό και αυτή η πρόσκληση είναι υπογεγραμμένη από χέρια χωμάτινα, ανθρώπινα, σαν τα δικά σας, αλλά είναι πρόσκληση του Θεού και της πρόνοιάς Του, για όλους τους ανθρώπους που είτε υποφέρουν είτε ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής».

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση από την Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Αρχιεπισκοπής υπό την Διεύθυνση της κ. Νινας Πατρικίδου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος προσφέροντας τιμητικά στην Διοίκηση του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ένα αντίγραφο του Ευαγγελίου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα και ευχήθηκε «τέτοιες εκδηλώσεις να πληθύνουν στην πατρίδα μας».

Ο κ. Γιώργος Αγουρίδης εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξέφρασε τον θαυμασμό και την υπερηφάνεια τους για το έργο που επιτελείται στην Αρχιεπισκοπή.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας.Η ανώτατη τιμητική διάκριση της Αρχιεπισκοπής στον Πρόεδρο της Eurobank Ergasias A.E. κ. Νικόλαο Καραμούζη (27/3/2017)
Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (25/3/2017)
Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό άνεργων δημοσιογράφων τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων των ΜΜΕ (23/3/2017)
Θα αξιοποιηθούν οι σχολάζουσες γαίες της Εκκλησίας (22/3/2017)
Ο Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο (22/3/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η εορτή για την 25η Μαρτίου στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» (22/3/2017)
Η ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού απασχόλησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Γενική Γραμματέα του Υπ. Τουρισμού (22/3/2017)
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει την προσπάθεια της Εκκλησίας (22/3/2017)
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ (20/3/2017)
Εξεδήμησε εις Κύριον ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ (18/3/2017)
Κάθε οικογένεια είναι και ένα κρυφό σχολειό (16/3/2017)
Έως το τέλος Μαρτίου οι αιτήσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Σαμπεζύ (15/3/2017)
Μαθήτριες του προγράμματος Ευρωπαϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός στον Αρχιεπίσκοπο (14/3/2017)
Συνεργασία «Αποστολής» - Μασούτη για τη στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη (14/3/2017)
Επιστολή της Ι. Συνόδου της Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο (11/3/2017)
Η Εκκλησία είναι ο φύλακας και ο φρουρός αυτού του τόπου (10/3/2017)
Συναυλία 25ετίας της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας (10/3/2017)
Για εποικοδομητικό διάλογο με την Πολιτεία έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος (9/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (9/3/2017)
Παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Δ' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός». (9/3/2017)
Απάντηση Αρχιεπισκόπου στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη (8/3/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του βιβλίου «Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων» (8/3/2017)
Εισήγηση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (7/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (6/3/2017)
Επίσημο γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ. (5/3/2017)
Ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας (5/3/2017)
Να παλέψουμε όλοι, ώστε να μην κοπεί η Ευρώπη από τον Χριστιανισμό (3/3/2017)
Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (2/3/2017)
Την Δευτέρα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας (2/3/2017)
Ο εορτασμός της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων (2/3/2017)


 Όνομα
 

 e-mail