Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Αρχιεπίσκοπος: Κίνδυνος για την Ελλάδα η παρακμή

28.1.2017Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Η οικονομική κρίση είναι πρωτίστως πνευματική, αλλά θα περάσει. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η παρακμή. Εκεί πρέπει να γίνει η κριτική και η προσπάθειά μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την εκδήλωση της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού «η Αγία Φιλοθέη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για να τιμηθούν τα κρατικά σχολεία.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος ευλόγησε και τη Βασιλόπιτα των δύο Ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν πέντε σχολεία της Αττικής για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στο παιδευτικό και πολιτισμικό τομέα και σε πρωτοβουλίες εθελοντισμού, κοινωνικής διασύνδεσης, αειφόρου ανάπτυξης και συμμετοχής σε σημαντικά εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα σχολεία που τιμήθηκαν είναι το Μαράσλειο, το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 2οΓυμνάσιο Βούλας, το 15ο Λύκειο Αθηνών και το 2οΛύκειο Βριλησσίων.

Ο Υπεύθυνος της διοργάνωσης Δρ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, υπογράμμισε στην εισαγωγική ομιλία του ότι η εκδήλωση τιμά εκείνους «που υπερβαίνουν τις δικές τους δυσκολίες, υπερβαίνοντας τον εαυτό τους και προσφέροντας τον στην κοινωνία». Οι τιμητικές διακρίσεις επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του κ. Ανδρεάδη, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος εκτός από την τιμητική διάκριση που απένειμε στα πέντε δημόσια σχολεία, πρόσφερε και ένα συμβολικό δώρο στους εξήντα εθελοντές Καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε και η απονομή τιμητικού επαίνου στους αθλητές και τα στελέχη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, τη Συνομοσπονδία Ελλήνων Αθλητών ΑμεΑ και τους Ολυμπιονίκες των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλοντας να επισημάνει την σημασία και την αξία της αποψινής εκδήλωσης, την παρομοίασε με τα εμβόλια τα οποία μας προσφέρουν αντισώματα, για να προστατευτούμε από τις ιώσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η εκδήλωση είναι μια προτροπή να κάνουν όλοι ένα άλλο εμβόλιο, ώστε να βρουν τα αντισώματα που χρειαζόμαστε αυτόν τον καιρό και να βοηθήσουμε να ανατραπούν τα πράγματα», εξηγώντας πως εννοεί να αλλάξουμε τις ζωές μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ενθουσιασμό των παιδιών και στη δύναμη που κρύβουν μέσα τους και κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να μην εμποδίσουν αυτόν τον ενθουσιασμό, διότι εκεί κρύβεται η ελπίδα και η αισιοδοξία του αύριο, αλλά να δείξουν στα παιδιά τον σωστό δρόμο.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το Ίδρυμα Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής υπογραμμίζοντας την αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τους εθελοντές ήρωες που δεν αγωνίζονται από τον καναπέ του σπιτιού τους.

Σε άλλο σημείο μιλώντας για τα προβλήματα της εποχής επεσήμανε, ότι «προσπαθούμε να βρούμε ποιος φταίει, αλλά ας στρέψουμε το ερώτημα και προς τον εαυτό μας, αν φταίμε οι ίδιοι. Κατά πόσο έχουμε συντελέσει σε αυτήν την κατάσταση και τι καλούμαστε να κάνουμε».

«Η οικονομική κρίση είναι πρωτίστως πνευματική» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «η κρίση θα περάσει. Οι αγώνες που γίνονται θα φέρουν αυτόν τον καρπό. Ο κίνδυνος, όμως, για την Ελλάδα είναι η παρακμή. Έχουμε παρακμάσει. Και εκεί πρέπει να γίνει η κριτική μας και η προσπάθεια για να ξεφύγουμε από την παρακμή μας».

Κάλεσε, ωστόσο, όλους «να προβληματιστούν και ο ένας να βοηθήσει τον άλλο, ώστε να πάμε πιο πέρα».

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι» παρέστη ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της Κυβερνήσεως Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, καθώς επίσης και η εκπρόσωπος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη Βουλευτής Επικρατείας κα. Νίκη Κεραμέως, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, ο εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Βουλής και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Σκουρελιάκος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων και εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας κ. Γεώργιος Καλατζής, εκπρόσωποι και βουλευτές των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Μαυρωτάς, κ. Καρανικόλας, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Μπίρμπας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Τασσιόπουλος και κ. Παπαγεωργίου, η αντιδήμαρχος Δήμου Βριλησσίων, μέλη των Πρυτανικών αρχών και Καθηγητές Πανεπιστημιακών και άλλων Μορφωτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκπρόσωποι και στελέχη δημόσιων οργανισμών, δημοτικών αρχών, αθλητικών φορέων και προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.Η ανώτατη τιμητική διάκριση της Αρχιεπισκοπής στον Πρόεδρο της Eurobank Ergasias A.E. κ. Νικόλαο Καραμούζη (27/3/2017)
Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (25/3/2017)
Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό άνεργων δημοσιογράφων τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων των ΜΜΕ (23/3/2017)
Θα αξιοποιηθούν οι σχολάζουσες γαίες της Εκκλησίας (22/3/2017)
Ο Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο (22/3/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η εορτή για την 25η Μαρτίου στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» (22/3/2017)
Η ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού απασχόλησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Γενική Γραμματέα του Υπ. Τουρισμού (22/3/2017)
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει την προσπάθεια της Εκκλησίας (22/3/2017)
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ (20/3/2017)
Εξεδήμησε εις Κύριον ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ (18/3/2017)
Κάθε οικογένεια είναι και ένα κρυφό σχολειό (16/3/2017)
Έως το τέλος Μαρτίου οι αιτήσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Σαμπεζύ (15/3/2017)
Μαθήτριες του προγράμματος Ευρωπαϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός στον Αρχιεπίσκοπο (14/3/2017)
Συνεργασία «Αποστολής» - Μασούτη για τη στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη (14/3/2017)
Επιστολή της Ι. Συνόδου της Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο (11/3/2017)
Η Εκκλησία είναι ο φύλακας και ο φρουρός αυτού του τόπου (10/3/2017)
Συναυλία 25ετίας της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας (10/3/2017)
Για εποικοδομητικό διάλογο με την Πολιτεία έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος (9/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (9/3/2017)
Παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Δ' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός». (9/3/2017)
Απάντηση Αρχιεπισκόπου στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη (8/3/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του βιβλίου «Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων» (8/3/2017)
Εισήγηση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (7/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (6/3/2017)
Επίσημο γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ. (5/3/2017)
Ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας (5/3/2017)
Να παλέψουμε όλοι, ώστε να μην κοπεί η Ευρώπη από τον Χριστιανισμό (3/3/2017)
Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (2/3/2017)
Την Δευτέρα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας (2/3/2017)
Ο εορτασμός της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων (2/3/2017)


 Όνομα
 

 e-mail