Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Β’ενημερωτική ημερίδα για υπεύθυνους γραφείων Τύπου της Εκκλησίας στην Τρίπολη

27.1.2017Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Τριπόλεως, η Β’ Ενημερωτική Ημερίδα για τους υπευθύνους Γραφείων Τύπου και άλλων προσώπων που ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων της Διοικητικής Περιφερείας Πελοποννήσου, σε υλοποίηση σχετικής αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Συνεδρίας της 2ας Ιουνίου 2016, όπως διοργανωθούν Ημερίδες με την φροντίδα της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως για τα ειδικά στελέχη των ανά Δοικητική Περιφέρεια Ιερών Μητροπόλεων.

Την οργάνωση και φιλοξενία της Ημερίδος ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Στην Ημερίδα παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες˙ Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ο φιλοξενήσας την Ημερίδα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, καλωσορίζοντας τους κληρικούς και λαϊκούς εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων, μεταξύ των άλλων τόνισε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος γιά τήν ἀπόφαση να συνέλθουμε σήμερα στην πόλη της Τριπόλεως κατόπιν της προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος. Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά που είμαστε όλοι μαζί, αφού ο λόγος του Θεού είναι σαφής και κατηγορηματικός˙ ‘’Ιδού δη τί καλόν ή τι τερπνόν αλλ’ ή το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό’’. Είμαστε λοιπόν αδελφοί, αφού είμαστε παιδιά του ίδιου πατέρα και έχουμε σκοπό να στηρίξουμε τον λαό του Θεού. Γι’ αυτό ευχαριστώ πολύ, τόσο τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες των οκτώ Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου, όσο και εσάς που κάνατε το κόπο να έλθετε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, να ακούσουμε τους λόγους των ειδικών και των αρμοδίων, ώστε να βελτιώσουμε και εμείς τη θέση μας».

Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως. Ο Σεβασμιώτατος αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για επιτυχία της Ημερίδος τόνισε μεταξύ των άλλων: «Μόλις που χρειάζεται να τονισθεί ότι η έμπνευση και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητα στοιχεία στην εκφορά του εκκλησιαστικού λόγου μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Οφείλουμε να είμαστε σοφώτεροι και προνοητικότεροι από τους υιούς του αιώνος τούτου. Κατά παρόμοιο τρόπο οφείλουμε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους εκφοράς του εκκλησιαστικού λόγου προς τους θύραθεν, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε διαρκώς πράξη την προτροπή του Κυρίου βάζοντας τον πάντα καινό οίνο του ευαγγελικού μηνύματος σε νέους ασκούς.
Μέσα σε μια αλλοτριωμένη κοινωνία, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι ξένη του εκκλησιαστικού γεγονότος και παραπαίει στη δεισιδαιμονία και την εκκοσμίκευση, είναι απολύτως αναγκαίο να οδεύσουμε σ’ ένα δρόμο που η εκκλησιαστική μας παράδοση γνωρίζει πολύ καλά˙ να μην είμαστε ούτε συντηρητικοί, όπως συχνά συμβαίνει με τον εγκλεισμό μας στο ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν, να μην είμαστε ούτε προοδευτικοί, εκκλίνοντες προς μετά-πατερικές μεθόδους που οδηγούν σε θεολογική σύγχυση και παραφωνία, αλλά να είμαστε παραδοσιακοί με την πλέον αυθεντική έννοια του όρου, “επόμενοι τοις αγίοις Πατράσι”, ακολουθώντας δηλαδή τη μέθοδο των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι κατάφεραν να μεταφέρουν στην κάθε εποχή ανόθευτο το ευαγγελικό μήνυμα, χρησιμοποιώντας όμως τη γλώσσα της εποχής τους».

Στη συνέχεια ο πρώτος εισηγητής, αξιότιμος κ. Χάρης Κονιδάρης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, ανέπτυξε το θέμα: «Μ.Μ.Ε. και Εκκλησία». Ο κ. Κονιδάρης στην εισήγησή του επεσήμανε ιδιαίτερα ότι η Εκκλησία, η οποία έχει μακρά παράδοση στην επικοινωνία καλόν είναι να χρησιμοποιεί λειτουργικά τα Μ.Μ.Ε. ως καλούς αγωγούς μεταφοράς του μηνύματός της σε ευρύτερα ακροατήρια.

Μετά το διάλειμμα έλαβε το λόγο ο δεύτερος εισηγητής, ελλογιμώτατος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος Επικοινωνίας Ενημερώσεως και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής Συντάξεως του Περιοδικού «ΘΕΟΛΟΓΙΑ», του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου. Ο κ. Κατσιάρας εισηγήθηκε το θέμα: «Εργαστηριακό Σεμινάριο: Τα θεολογικά κριτήρια στην επικοινωνία της Εκκλησίας μέσα από τα Μ.Μ.Ε.». Μετά τα εισαγωγικά, οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων συγκρότησαν ομάδες, οι οποίες συζήτησαν και αξιολόγησαν εμπειρικά τους τρόπους επικοινωνίας της Εκκλησίας με τα Μ.Μ.Ε.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων επακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου
Στον ελληνικό λαό το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (23/2/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος και η πρ. του Συλλόγου Ελπίδα στο Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (23/2/2017)
Η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ. και η πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου «Μαρίας Κάλλας» στον Αρχιεπίσκοπο (22/2/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η κοπή της Βασιλόπιτας της Π.Ε.Φ. (21/2/2017)
Σταθμός στον πολιτισμό της Αθήνας το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης (19/2/2017)
Ο εορτασμός της Αγίας Φιλοθέης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (19/2/2017)
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου (17/2/2017)
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών (17/2/2017)
Σύσκεψη της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού «Θεολογία» (17/2/2017)
Χρειαζόμαστε σωστά πρότυπα για μία καλύτερη κοινωνία (15/2/2017)
Μαθητές και μαθήτριες του Α' Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου στον Αρχιεπίσκοπο (14/2/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Ο ελληνικός λαός έχει την δύναμη να ξεπεράσει την κρίση (12/2/2017)
Τρίτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Φεβρουάριο (9/2/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών (8/2/2017)
Πρώτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Φεβρουάριο (7/2/2017)
Εκδηλώσεις εις μνήμην Ιερού Φωτίου (6/2/2017)
Ο Άγιος Λουκάς να είναι ο οδηγός μας ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος (6/2/2017)
Να δημιουργηθούν επιτροπές της Ιεράς Συνόδου με τη συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών για την αντιμετώπιση εκκλησιαστικών ζητημάτων πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος (6/2/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Δεν πρέπει να μας φοβίζει η κρίση, αλλά η παρακμή (4/2/2017)
Ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας - Πολιτείας για το συμφέρον της πατρίδας (4/2/2017)
Η μνήμη του ιερού Φωτίου στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης (3/2/2017)
Την Τρίτη συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (3/2/2017)


 Όνομα
 

 e-mail