Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Ο Αρχιεπίσκοπος με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στον Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων «ΕΣΤΙΑ»

24.1.2017Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τον Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μπαλάφα.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ως Πρόεδρος του «Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ύστερα από μία σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα ο Αρχιεπίσκοπος με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό συνομίλησαν με τα παιδιά και γευμάτισαν μαζί τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του τόνισε πως «σήμερα εδώ είμαστε προσκεκλημένοι από τα παιδιά. Το έχουμε ξαναπεί ότι ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα. Η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις και δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Είμαστε δίπλα του, κοντά του και του συμπαραστεκόμαστε».

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, επίσης, ότι έχουν περάσει από το Κέντρο περισσότερα από 420 παιδιά, σημειώνοντας πως «εδώ είναι το σπίτι μας, ανοικτό για όλους» και κάλεσε τα παιδιά «να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να μάθουν πράγματα χρήσιμα. Ευχόμαστε να περάσει γρήγορα αυτή η εποχή για τις χώρες μας, ώστε όλοι να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους με εμπειρίες και αγάπη για τον συνάνθρωπο».
Ο Μητροπολίτης Ιλίου στον χαιρετισμό του μίλησε για το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν και απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τόνισε ότι «ελπίζουμε σε μία καλή συνεργασία».

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας τόνισε πως «εδώ πέρα σήμερα συναντάμε την αρχαία μας κληρονομιά μαζί με την ορθοδοξία. Συναντάμε δηλαδή τον ξένο και την αγάπη. Η Εκκλησία μέσα από αυτές τις δομές, δίνει στα παιδιά της, την παιδική τους ηλικία και αφού την αποκτήσουν μπορούνε να προγραμματίσουν και το μέλλον τους. Τούτο εδώ είναι ένα χριστιανικό ίδρυμα έχει Εκκλησία και έχει και τόπο άλλης λατρείας για αυτά τα παιδιά. Αυτή τη μεγαλοκαρδία νομίζω ότι η ορθοδοξία μπορεί να τη δείξει περισσότερο από άλλα δόγματα. Μακαριώτατε συνεργαζόμαστε και όσο συνεργαζόμαστε και εμείς μαθαίνουμε από εσάς και εσείς μαθαίνετε από εμάς και φοβάμαι ότι αυτό που μαθαίνεται από εμάς είναι ότι όσο συνεργαζόμαστε θέλουμε και άλλα, θα σας τα ζητάμε και μέσα στη μεγαλοκαρδία σας, θα μας τα δίνετε».

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μπαλάφας τόνισε: «Δεν ξέρω, όταν μεγαλώνοντας γίνεσαι πιο ευσυγκίνητος, εγώ είμαι συγκινημένος και ευχαριστούμε την Εκκλησία και τον Μακαριώτατο για αυτό το θεάρεστο έργο που γίνεται. Ακολουθώντας και πιστοί - είμαι απόλυτα βέβαιος, το καταλαβαίνω, το νιώθω - τις επιταγές της χριστιανικής πίστης η Εκκλησία, έχει δώσει πάρα πολλά ισχυρά δείγματα εξ΄ορισμού από τα πράγματα τη περίοδο αυτή.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οργανισμού από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης καθώς όπως είπε, «η Αποστολή δίδει μαρτυρία της αγάπης του Θεού, αλλά και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας του Ελληνικού Λαού προς όλους τους ανθρώπους ασχέτως θρησκείας, καταγωγής, γλώσσας. Η φιλοσοφία της «Αποστολής» τροφοδοτείται από την πανανθρώπινη διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρωπίνου όντος ως δημιουργήματος του Θεού».

Υπογράμμισε, άλλωστε, πως «σκοπός της «Αποστολής» είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η προώθηση της συνύπαρξης, η διευκόλυνση της ένταξης».Η ανώτατη τιμητική διάκριση της Αρχιεπισκοπής στον Πρόεδρο της Eurobank Ergasias A.E. κ. Νικόλαο Καραμούζη (27/3/2017)
Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (25/3/2017)
Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό άνεργων δημοσιογράφων τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων των ΜΜΕ (23/3/2017)
Θα αξιοποιηθούν οι σχολάζουσες γαίες της Εκκλησίας (22/3/2017)
Ο Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο (22/3/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η εορτή για την 25η Μαρτίου στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» (22/3/2017)
Η ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού απασχόλησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Γενική Γραμματέα του Υπ. Τουρισμού (22/3/2017)
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει την προσπάθεια της Εκκλησίας (22/3/2017)
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ (20/3/2017)
Εξεδήμησε εις Κύριον ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ (18/3/2017)
Κάθε οικογένεια είναι και ένα κρυφό σχολειό (16/3/2017)
Έως το τέλος Μαρτίου οι αιτήσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Σαμπεζύ (15/3/2017)
Μαθήτριες του προγράμματος Ευρωπαϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός στον Αρχιεπίσκοπο (14/3/2017)
Συνεργασία «Αποστολής» - Μασούτη για τη στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη (14/3/2017)
Επιστολή της Ι. Συνόδου της Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο (11/3/2017)
Η Εκκλησία είναι ο φύλακας και ο φρουρός αυτού του τόπου (10/3/2017)
Συναυλία 25ετίας της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας (10/3/2017)
Για εποικοδομητικό διάλογο με την Πολιτεία έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος (9/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (9/3/2017)
Παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Δ' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός». (9/3/2017)
Απάντηση Αρχιεπισκόπου στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη (8/3/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του βιβλίου «Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων» (8/3/2017)
Εισήγηση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8/3/2017)
Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (7/3/2017)
Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο (6/3/2017)
Επίσημο γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ. (5/3/2017)
Ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας (5/3/2017)
Να παλέψουμε όλοι, ώστε να μην κοπεί η Ευρώπη από τον Χριστιανισμό (3/3/2017)
Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (2/3/2017)
Την Δευτέρα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας (2/3/2017)
Ο εορτασμός της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων (2/3/2017)


 Όνομα
 

 e-mail