Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Ο Αρχιεπίσκοπος με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στον Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων «ΕΣΤΙΑ»

24.1.2017Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τον Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μπαλάφα.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ως Πρόεδρος του «Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ύστερα από μία σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα ο Αρχιεπίσκοπος με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό συνομίλησαν με τα παιδιά και γευμάτισαν μαζί τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του τόνισε πως «σήμερα εδώ είμαστε προσκεκλημένοι από τα παιδιά. Το έχουμε ξαναπεί ότι ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα. Η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις και δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Είμαστε δίπλα του, κοντά του και του συμπαραστεκόμαστε».

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, επίσης, ότι έχουν περάσει από το Κέντρο περισσότερα από 420 παιδιά, σημειώνοντας πως «εδώ είναι το σπίτι μας, ανοικτό για όλους» και κάλεσε τα παιδιά «να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να μάθουν πράγματα χρήσιμα. Ευχόμαστε να περάσει γρήγορα αυτή η εποχή για τις χώρες μας, ώστε όλοι να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους με εμπειρίες και αγάπη για τον συνάνθρωπο».
Ο Μητροπολίτης Ιλίου στον χαιρετισμό του μίλησε για το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν και απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τόνισε ότι «ελπίζουμε σε μία καλή συνεργασία».

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας τόνισε πως «εδώ πέρα σήμερα συναντάμε την αρχαία μας κληρονομιά μαζί με την ορθοδοξία. Συναντάμε δηλαδή τον ξένο και την αγάπη. Η Εκκλησία μέσα από αυτές τις δομές, δίνει στα παιδιά της, την παιδική τους ηλικία και αφού την αποκτήσουν μπορούνε να προγραμματίσουν και το μέλλον τους. Τούτο εδώ είναι ένα χριστιανικό ίδρυμα έχει Εκκλησία και έχει και τόπο άλλης λατρείας για αυτά τα παιδιά. Αυτή τη μεγαλοκαρδία νομίζω ότι η ορθοδοξία μπορεί να τη δείξει περισσότερο από άλλα δόγματα. Μακαριώτατε συνεργαζόμαστε και όσο συνεργαζόμαστε και εμείς μαθαίνουμε από εσάς και εσείς μαθαίνετε από εμάς και φοβάμαι ότι αυτό που μαθαίνεται από εμάς είναι ότι όσο συνεργαζόμαστε θέλουμε και άλλα, θα σας τα ζητάμε και μέσα στη μεγαλοκαρδία σας, θα μας τα δίνετε».

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μπαλάφας τόνισε: «Δεν ξέρω, όταν μεγαλώνοντας γίνεσαι πιο ευσυγκίνητος, εγώ είμαι συγκινημένος και ευχαριστούμε την Εκκλησία και τον Μακαριώτατο για αυτό το θεάρεστο έργο που γίνεται. Ακολουθώντας και πιστοί - είμαι απόλυτα βέβαιος, το καταλαβαίνω, το νιώθω - τις επιταγές της χριστιανικής πίστης η Εκκλησία, έχει δώσει πάρα πολλά ισχυρά δείγματα εξ΄ορισμού από τα πράγματα τη περίοδο αυτή.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οργανισμού από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης καθώς όπως είπε, «η Αποστολή δίδει μαρτυρία της αγάπης του Θεού, αλλά και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας του Ελληνικού Λαού προς όλους τους ανθρώπους ασχέτως θρησκείας, καταγωγής, γλώσσας. Η φιλοσοφία της «Αποστολής» τροφοδοτείται από την πανανθρώπινη διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρωπίνου όντος ως δημιουργήματος του Θεού».

Υπογράμμισε, άλλωστε, πως «σκοπός της «Αποστολής» είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η προώθηση της συνύπαρξης, η διευκόλυνση της ένταξης».Στον ελληνικό λαό το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (23/2/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος και η πρ. του Συλλόγου Ελπίδα στο Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (23/2/2017)
Η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ. και η πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου «Μαρίας Κάλλας» στον Αρχιεπίσκοπο (22/2/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η κοπή της Βασιλόπιτας της Π.Ε.Φ. (21/2/2017)
Σταθμός στον πολιτισμό της Αθήνας το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης (19/2/2017)
Ο εορτασμός της Αγίας Φιλοθέης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (19/2/2017)
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου (17/2/2017)
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών (17/2/2017)
Σύσκεψη της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού «Θεολογία» (17/2/2017)
Χρειαζόμαστε σωστά πρότυπα για μία καλύτερη κοινωνία (15/2/2017)
Μαθητές και μαθήτριες του Α' Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου στον Αρχιεπίσκοπο (14/2/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Ο ελληνικός λαός έχει την δύναμη να ξεπεράσει την κρίση (12/2/2017)
Τρίτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Φεβρουάριο (9/2/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών (8/2/2017)
Πρώτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Φεβρουάριο (7/2/2017)
Εκδηλώσεις εις μνήμην Ιερού Φωτίου (6/2/2017)
Ο Άγιος Λουκάς να είναι ο οδηγός μας ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος (6/2/2017)
Να δημιουργηθούν επιτροπές της Ιεράς Συνόδου με τη συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών για την αντιμετώπιση εκκλησιαστικών ζητημάτων πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος (6/2/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Δεν πρέπει να μας φοβίζει η κρίση, αλλά η παρακμή (4/2/2017)
Ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας - Πολιτείας για το συμφέρον της πατρίδας (4/2/2017)
Η μνήμη του ιερού Φωτίου στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης (3/2/2017)
Την Τρίτη συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (3/2/2017)


 Όνομα
 

 e-mail