Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Να συνδυάσουν τη σοφία των γραμμάτων με την άνωθεν Σοφία κάλεσε τους μαθητές ο Αρχιεπίσκοπος

12.9.2016     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Να συνδυάσουν τη σοφία των γραμμάτων με την άνωθεν Σοφία κάλεσε τους μαθητές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την ακολουθία του αγιασμού.
Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον αγιασμό με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα εκπαιδευτήρια «Θεομήτωρ» στην Ηλιούπολη. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και τους υποδέχθηκαν ο προϊστάμενος του ι. ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, η Ηγουμένη και Διευθύντρια του Σχολείου, οι μοναχές, ο Δήμαρχος, αλλά και τοπικοί παράγοντες της περιοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ακολουθία του αγιασμού ανέφερε ότι «ήρθαμε σε αυτόν τον χώρο, αυτήν την σπουδαία ημέρα, για να προσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε τον Θεό να σας χαρίζει υγεία, δύναμη και υπομονή». Αναφέρθηκε στις επιτυχίες που είχαν οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων στις εισαγωγικές εξετάσεις, τονίζοντας πως αυτό είναι το αποτέλεσμα του αγώνα. Έκανε λόγο, επίσης, για την σοφία των γραμμάτων, αλλά και την άνωθεν Σοφία, που ονομάζεται χάρις του Θεού. «Εκεί που συναντώνται αυτά τα δύο είδη Σοφίας εκεί γίνεται το θαύμα, εκεί δημιουργείται ο χαρισματικό άνθρωπος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους μαθητές να παλέψουν για αυτό, δηλαδή για την σοφία της μάθησης και την Σοφία του Θεού.

Σκοπός των ιδρυτών, αλλά και όσων αγωνίζονται στα εκπαιδευτήρια «Θεομήτωρ» , δεν είναι απλώς να προστεθεί στον αριθμό των σχολείων που λειτουργούν στην Ελλάδα σήμερα. Είναι μαζί με την προσφορά γνώσεων να διαπλάσουν και το ήθος των μαθητών. Να τους μιλήσουν για ιδανικά, να τους εμπνεύσουν την αγάπη στο Χριστό, να τους ευαισθητοποιήσουν στον ανθρώπινο πόνο και να τους δώσουν τα υλικά να κτίσουν γέφυρες προς τον πλησίον.

Το διδακτικό προσωπικό -αποτελούμενο από μοναχές και λαϊκά κατά το πλείστον πρόσωπα - επιλέγεται με βάση την επιστημονική κατάρτιση, το ήθος και τα παιδαγωγικά προσόντα. Επιτελεί με αγάπη και ευσυνειδησία το έργο του. Επιβλέπει στοργικά τους μαθητές και πρόθυμα βοηθεί ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που τους παρουσιάζονται και τους καθοδηγεί στην σωστή κοινωνική συμπεριφορά. Το διδακτικό του έργο συμπληρώνεται με την πρωινή προσευχή, την συμμετοχή στα μυστήρια της εκκλησίας, τις σχολικές γιορτές, τις πολιτιστικές, αθλητικές, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές.