Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Αρχιεπίσκοπος: Η Εκκλησία πάντοτε ξεπερνούσε τις δυσκολίες

23.5.2016     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Η Εκκλησία πάντοτε νικούσε σε κάθε δυσκολία και αυτήν την φορά θα νικήσει» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την πρώτη Πανθεσσαλική Ιερατική Σύναξη, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Στην πρώτη αυτή Πανθεσσαλική Ιερατική Σύναξη παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες της Θεσσαλίας, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και ο Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντική η ημέρα αυτή για την Θεσσαλία. Είναι μία σύναξη-συνάντηση, η οποία αποτελεί καρπό της Εκκλησίας που διαλέγεται, όχι μόνο με τον λαό της και τους εκτός αυτής, αλλά και με τους ανθρώπους οι οποίοι τη διακονούν. Και είστε εσείς αυτός, Μακαριώτατε, ο οποίος μας δίδετε αυτήν την γραμμή, αυτήν την διάθεση να αγαλλόμεθα πνευματικά για το ότι μπορούμε όχι μόνο σε Συνοδικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο να συναντώμεθα, για να αντικρίσουμε ο ένας το πρόσωπο του άλλου, για να υπενθυμίσουμε ο ένας στον άλλο τον αποστολικό λόγο ότι «ει τις ούν παράκλησις εν Χριστώ, ει τι παραμύθιον αγάπης, ει τις κοινωνία Πνεύματος, ει τις σπλάχνα και οικτιρμοί» (Φιλιπ. 2,1), όλα βρίσκονται στην ενότητα και την κοινωνία των προσώπων, στην ευλογημένη αγάπη και συνεννόηση, η οποία υπάρχει στους επισκόπους εν γένει, αλλά και ειδικότερα στους Επισκόπους της Θεσσαλίας. Η παρουσία όλων αυτό μαρτυρεί και όλοι μας ακολουθούμε το δικό σας παράδειγμα. Διότι εσείς στη Σύνοδο μας διδάσκετε την αξία του να ακούμε ο ένας την γνώμη του άλλου και να προσθέτουμε ο ένας το δικό του λιθαράκι στο χτίσιμο της Συνοδικής διαγνώμης, η οποία αποτελεί την μαρτυρία της εν Ελλάδι Εκκλησίας, μαρτυρία νηφαλιότητος, ακρίβειας, ελευθερίας και την ίδια στιγμή παραμυθίας του λαού μας στην δύσκολη προαγματικότητα, την οποία βιώνει. Είναι πολύ σημαντική η ημέρα αυτή για την Θεσσαλία, για τον πρόσθετο λόγο ότι είναι μαζί μας κληρικοί, εκπρόσωποι από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της περιφερείας μας».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν οι Ιεράρχες της Θεσσαλίας και αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Το Γενικό Θέμα της Ιερατικής Σύναξης ήταν «Ο Ορθόδοξος Κληρικός ποιμένας και λειτουργός στο σύγχρονο κόσμο».

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και δεύτερος ο Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Ψυχίατρος. Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «η πρώτη αυτή Πανθεσσαλική Ιερατική Σύναξη είναι ένας σταθμός της ζωής μας και μπορεί να είναι και αρχή για νέα πράγματα τα οποία δεν ψάχνουμε εμείς να τα βρούμε, αλλά έρχονται και φανερώνονται μπροστά μας». Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας ανά τους αιώνες και στην Εκκλησιαστική περιουσία που προσέφερε πάντοτε για την στήριξη του κράτους και του λαού.

Μίλησε, επίσης, για τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και τις επιπτώσεις του λέγοντας πως «κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Θεός πέθανε και κέντρο του κόσμου είναι μόνο ο άνθρωπος, αλλά έτσι σκοτώσαμε και την ανθρωπιά». Επεσήμανε, ωστόσο, πως γενικά δεν του αρέσουν οι συγκρούσεις και οι εναντιώσεις, αλλά τον ενδιαφέρει να κουβεντιάζει, να αντιπαρατίθεται και να μπορεί να πείσει.

Μίλησε, επίσης, για το προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας πως «εμείς οι καλλιεργημένοι Ευρωπαίοι έχουμε διώξει από τα σπίτια τους αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουμε οδηγήσει να πνιγούν στο Αιγαίο», καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έκανε λόγο, ακόμη, για τον σκοπό της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας πως στόχο έχει να υπηρετεί τον άνθρωπο.