Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Χώρος εκκλησιαστικός, αγάπης και πολιτισμού

6.10.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος ισογείου του Συνοδικού Μεγάρου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αμέσως μετά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσία των μελών της Ιεραρχίας, των Διευθυντών των Υπηρεσιών της Συνόδου, του Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, εκπροσώπων της Περιφέρειας, υπαλλήλων και συνεργατών της Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου και στις ζημιές που προκλήθηκαν με το σεισμό του 1999. Μίλησε για την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το 2004, αλλά και για τα στατικά προβλήματα που φάνηκαν κατά την μεταφορά του τυπογραφείου της Αποστολικής Διακονίας που στεγάζονταν στον ισόγειο χώρο. Ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τη στήριξη και τη συμπαράσταση, χωρίς την χρηματοδότηση της οποίας δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί καμία εργασία αποκατάστασης και περιέγραψε τις εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης του χώρου. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε "σε αυτές τις αίθουσες, σε αυτούς τους χώρους, να συντελεστεί έργο εκκλησιαστικό, έργο αγάπης και πολιτισμού".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Ιεραρχίας ξεναγήθηκαν στους χώρους του ισογείου, όπου διαμορφώθηκαν οι αίθουσες βιβλιοθήκης, ιστορικού αρχείου, Τύπου και δικαστηρίου.

Το κτήριο χτίστηκε το 1928 βάσει σχεδίου του Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Μπίρη. Τα πρώτα χρήματα για την ανέγερση του κτηρίου εξασφαλίστηκαν από το κράτος ως αποζημίωση για την Γερμάνειο Σχολή. Το ποσό έφτανε τα 8.500.000 δρχ και καταβλήθηκε σε 5 άτοκες δόσεις. Με τα χρήματα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος άρχισε την ανέγερση του Θεολογικού Οικοτροφείου στο χώρο. Αντιμετώπισαν, όμως, δυσκολίες, διότι με ενέργειες των περιοίκων ο ανατολικός χώρος της Μονής είχε κηρυχθεί απαλλοτριωτέος για την επέκταση της ανατολικής πλατείας. Με νέες επεμβάσεις στους αρμόδιους ελευθερώθηκε ο χώρος και ύστερα από τις κατάλληλες οικοδομικές προετοιμασίες και την έγκριση των σχεδίων από το Υπουργείο, έθεσε το θεμέλιο λίθο, παρόντων μελών της Ιεράς Συνόδου, πλήθους ιερατείου και λαού.

Ο διαδεχθείς Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Φιλιππίδης συνέχισε με το ίδιο ενδιαφέρον την μέριμνα υπέρ του οικοτροφείου και το έργο ολοκληρώθηκε, αλλά δε λειτούργησε, διότι μετατράπηκε σε Στρατιωτικό νοσοκομείο και φιλοξένησε τους τραυματίες του Αλβανικού έπους. Εξακολούθησε να λειτουργεί σαν στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι το 1950, όπου τον Δεκέμβριο απελευθερώθηκε ένας όροφος και ύστερα από κατάλληλες επισκευές φιλοξένησε 40 φοιτητές.

Το 1970 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου το Θεολογικό Οικοτροφείο μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο προκειμένου να παραχωρήσει το κτήριο για την στέγαση των Εκκλησιαστικών Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου και του Ο.Δ.Ε.Π.