Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τον άνθρωπο τον πονεμένο

5.10.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


"Υποσχόμαστε τόσο η Αρχιεπισκοπή όσο και οι ιερές Μητροπόλεις με τη δύναμη που διαθέτουμε να συνεργαζόμαστε για τον άνθρωπο τον πονεμένο" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Κουρουμπλής αμέσως μετά την συνάντηση ανέφερε πως "είχαμε μία πολύ δημιουργική συζήτηση. Πάντοτε η δυνατότητα να συναντώ τον Αρχιεπίσκοπο είναι μια στιγμή σκέψης, προβληματισμού, οράματος, ελπίδας, αγάπης και προσπάθειας. Συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας από την καινούργια μου θέση, αλλά και οι εκκρεμότητες που αφήσαμε στο Υπουργείο Υγείας. Θα υπάρξει ανάλογη επικοινωνία να προωθηθούν ζητήματα στήριξης νέων θεσμών, στέγης αυτόνομης διαβίωσης. Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό που θα καλύψει ένα κενό όσον αφορά στην προσπάθεια να ζουν πρόσωπα που δε μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον".

Σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων ο Υπουργός επεσήμανε πως "η Εκκλησία παραμένει πάντα σταθερή στη στήριξη των πρωτοβουλιών και προσπαθειών και είναι σημαντικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος επιμένει να στηρίζει το συντονισμό όλων των θεσμικών φορέων της χώρας. Αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία έχει τη διάθεση να συνδράμει και να συμπλεύσουμε σε μία προσπάθεια, ώστε να μην κατακερματίζονται οι δυνατότητες και οι δυνάμεις που διαθέτουμε ως χώρα, αλλά να αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Έτσι είναι πιο ποιοτική η προσφορά".

Ο Υπουργός ανέφερε, επίσης, πως συζητήθηκαν ζητήματα αξιοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και από την Εκκλησία, ώστε να υπάρξει συνδρομή σε τομείς που έχει ανάγκη, ενώ εξήρε τη συνεργασία με τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιϊας χαρακτηρίζοντάς τον "κινητήρια δύναμη που πιέζει και διεκδικεί". Έκανε λόγο, ακόμη, για συνεργασία σε ένα κλίμα αμοιβαίας αγάπης, σεβασμού και αλληλεγγύης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως κάθε συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή, σε όποιο Υπουργείο κι αν υπηρέτησε, έχει γόνιμα συμπεράσματα και αποτελέσματα. "Μιλήσαμε για διάφορα θέματα, στα οποία συνέπεσαν οι απόψεις μας, ότι η συνεργασία, ιδιαίτερα στην εποχή μας, Εκκλησίας, Πολιτείας, αλλά και διάφορων φορέων είναι απαραίτητο στοιχείο" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και υπογράμμισε πως "υποσχόμαστε ότι τόσο η Αρχιεπισκοπή, όσο και οι ιερές Μητροπόλεις με τη δύναμη που διαθέτουν θα συνεργαζόμαστε για τον άνθρωπο τον πονεμένο, για εκείνον που δε μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, για όλους που έχουν την ανάγκη της Πολιτείας και της Εκκλησίας".