Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Κομοτηνή

28.9.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

"Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, αλλά με σύνεση και εργατικότητα τις ξεπέρασε" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την περιοδεία του στην Θράκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την έδρα της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, όπου τον υποδέχθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου οι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες, κλήρος και λαός.

Μετά την Δοξολογία ο Μητροπολίτης Κομοτηνής καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και εξέφρασε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψη του "σε έναν τόπο ιδιαιτέρως ευλογημένο με φυσικό κάλλος και πνευματικότητα, όπου υπάρχει αρμονική συμβίωση προσώπων, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και στους οποίους απηχούν τα λόγια του Κυρίου: "Αγαπάτε αλλήλους".

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κομοτηνής για την υποδοχή και επεσήμανε πως "η ανεπίσημη αυτή επίσκεψη αποτελεί μία εσωτερική επιθυμία να βρεθεί στην ακρώρεια της πατρίδας και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το εγνωσμένο επιτελούμενο πολυποίκιλο έργο της τοπικής Εκκλησίας".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις κρίσεις της εποχής και τόνισε πως "η Ελλάδα έχει περάσει πολλές δυσκολίες, αλλά με σύνεση και εργατικότητα ξεπέρασε τα προβλήματα". Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και για το μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε πως "στην αρχή νομίζαμε ότι είναι κάτι μικρό και η Εκκλησία προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να συμπαρασταθεί σε αυτούς τους ανθρώπους που είχαν τις δυσκολίες της ξενιτιάς, χωρίς να κάνει διακρίσεις, με μόνο κριτήριο αυτό που είπε ο Κύριος μας "να αγαπάμε τον Θεό με όλη τη δύναμή μας και ύστερα τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας" και όχι αν είναι λευκοί ή μαύροι, αν είναι χριστιανοί ή δεν είναι. Έτσι η Εκκλησία άρχισε ένα έργο που σήμερα είναι θαυμαστό. Τη φιλανθρωπία, την διακονία, την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Καλούμαστε να ξέρουμε και εμείς που έχουμε υπεύθυνες θέσεις και, κυρίως, οι πολιτικοί άρχοντες ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολύ μεγάλο. Μας μεταφέρει στον 5ο και 6ο αιώνα της Δύσεως, τότε που είχαμε τη μετακίνηση των λαών. Χρειαζόμαστε περισσότερη εργασία, υπομονή, σύνεση και Σοφία. Όταν υπάρχει συνεργασία, θέληση και υπομονή μπορούν να γίνουν βήματα, αντίθετα όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας και κυριαρχεί η μισαλλοδοξία, τότε τα προβλήματα γίνονται μεγαλύτερα".

Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "η Εκκλησία συμπαρίσταται στους μετανάστες", ενώ χαρακτήρισε συγκινητική την στήριξη και τη βοήθεια των ανθρώπων στο έργο της Εκκλησίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως "χρειάζεται να υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση. Οι άνθρωποι λένε πολλά. Υπάρχει ο Θεσμός, το Κράτος, το Σύνταγμα, η Πολιτεία και μαζί με την Εκκλησία θα το αντιμετωπίσουμε".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τους τρεις εκλεγέντες βουλευτές της Ροδόπης. Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καραγιουσούφ, καθώς και ο βουλευτής του Ποταμιού, Ιλχάν Αχμέτ, ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για το αναπτυξιακό προφίλ της Θράκης, τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν, αλλά και τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας που κατατάσσει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ελληνικών περιφερειών.

Ο Αρχιεπίσκοπος, υπογράμμισε το μόνιμο και διαρκές ενδιαφέρον του για τη Θράκη και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, το οποίο χαρακτήρισε «υπόδειγμα λειτουργίας πολυπολιτισμικής κοινωνίας».