Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Αρχιεπίσκοπος στον εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

23.8.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Φορέων και Οργανισμών, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Συνόδου κ. Γεώργιος Βασιλείου, ο Νομικός Σύμβουλος της Συνόδου κ, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, κληρικοί της Μητρόπολης και εκατοντάδες πιστοί από διάφορες περιοχές του Νομού.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και επεσήμανε πως "Εφέτος οι εορτές του Αγίου μας είναι λαμπρότερες και επιφανέστερες γιατί προΐσταται ο Πρώτος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Προΐστασθε Σεις Μακαριώτατε, εδώ στην Ιερά Μονή του Αγίου μας, στον αγιασμένο τόπο της ιδιαιτέρας του πατρίδος" και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου λέγοντας: "Εδώ, σε αυτή την αγιοτόκο περιοχή, στο «Απόκουρο», όπως την ονομάζει ο Άγιος Κοσμάς, γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια ο Άγιος μας. Εδώ, στις γύρω πλαγιές έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του κι έμαθε τα πρώτα του γράμματα στα γύρω μοναστήρια.

Ζώντας μέσα στο χειροπιαστό σκοτάδι, μέσα στη σκληρή δουλεία, στην γραμματική αμάθεια και εξαθλίωση, γεννήθηκε μέσα του το «σκουλήκι», όπως λέει ο ίδιος, της αγάπης, της θυσίας, της προσφοράς στο δούλο Γένος και στους σκλάβους αδελφούς".

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην αποστολή του Αγίου Κοσμά λέγοντας πως "ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός σε χρόνους δύσκολους για το γένος ξεκίνησε από εδώ το μεγάλο ιεραποστολικό και εθνοσωτήριο έργο του. Εκείνη τη δύσκολη ώρα έστειλε ο Θεός με τον Άγιο Κοσμά την αγάπη του. Έφερε το μήνυμα της σωτηρίας, της αλήθειας, της αγάπης και της μετανοίας".

Σε άλλο σημείο επεσήμανε πως "στήριξε σε χρόνια δύσκολα τον λαό στην πίστη γιατί γνώριζε ότι μέσα από τις εξισλαμισμούς υπήρξε μέγιστος κίνδυνος να χαθεί το γένος, γιατί γνώριζε πως όποιος χάνεται για την πίστη χάνεται και για την Ελλάδα. Αγωνίστηκε να μάθουν τα ελληνόπουλα γράμματα".

Υπογράμμισε, επίσης, πως "γνώριζε ότι αυτός ο λαός πρέπει να μείνει σταθερός στις ρίζες και στα πιστεύματά του, στα ήθη του και στη γλώσσα των Πατέρων του και πάλι αναπολόγητοι θα μείνουν ενώπιον Κυρίου και ενώπιον του πατρό-Κοσμά του Αιτωλού όσοι συρρίκνωσαν και κατέστρεψαν την ελληνική γλώσσα και όσοι έγιναν και γίνονται αιτία να βγαίνουν από τα σχολεία αγράμματοι".

Μίλησε, ακόμη, για την προσφορά του Αγίου Κοσμά και γενικότερα των ιερωμένων για την ελευθερία του γένους λέγοντας πως "δεν αγωνίστηκαν μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, διότι τούτος ο τόπος στάθηκε προπύργιο κι αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Πολλοί μας ερωτούν, θέλετε να είστε μέλος της Ευρώπης; και απαντάμε "Ναι", θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη και ανήκουμε σε αυτήν, αλλά όχι σε μία Ευρώπη του άθεου διαφωτισμού, αλλά του ένθεου φωτισμού, όπως τον ήθελε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Λέμε ναι στην πρόοδο, αλλά όχι στην κατάπτωση των αξιών και της αξίας του ανθρώπινου προσώπου. Ναι στην Ευρώπη και στον πολιτισμό, αλλά όχι στην διάλυση της οικογένειας μέσα από τα όποια σύμφωνα συμβίωσης. Λέμε ναι στην Ευρώπη, αλλά πρώτα λέμε ναι και πρώτιστα αγαπάμε αυτόν τον τόπο. Πρώτα είμαστε Έλληνες και μετά Ευρωπαίοι".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Πατρών τόνισε πως "αυτός ο λαός δε θέλει να γονατίζει και να προσκυνάει παρά μόνο τον Χριστό και την Παναγιά, τον Άγιο Κοσμά και όλους τους Αγίους".

Αύριο το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.