Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου η τελετή αποχώρησης του Προέδρου του ΣτΕ

5.6.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης



Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η τελετή αποχώρησης του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριου Ρίζου.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής κ. Χάρης Κονιδάρης, Εισαγγελείς, Δικαστές, Ακαδημαϊκοί και Νομικοί.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την παρουσία τους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο χαρακτηρίζοντάς τον «Αρχιεπίσκοπο της ειρηνεύσεως και της σιωπής».

Στη συνέχεια για τον απερχόμενο Πρόεδρο μίλησαν ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των Δικαστών. Αμέσως μετά ο κ. Ρίζος αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει το Δικαστήριο, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Μιλώντας για την κρίση και τα προβλήματα της εποχής ο κ. Ρίζος υπογράμμισε: «Η κρίση όσο και η αδυναμία τερματισμού της κρίσεως προκαλούνται από την κυριαρχία εσφαλμένων ιδεών. Οι οποίες σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ακλόνητες. Όλες ή οι περισσότερες από αυτές είναι αντίθετες προς αυτές που επικρατούν στα Δυτικά Κράτη. Αναντιστοιχία δικαιωμάτων υποχρεώσεων, έξαρση της ανομίας ως αποδεικτικού δημοκρατίας, άρνηση της συνέχειας στην κρατική δομή, άρνηση δημιουργίας αποτελεσματικής διοικήσεως, υποβιβασμός της ηθικής της εργασίας, με κορυφαία από όλες την ενδημούσα εσφαλμένη αντίληψη ότι η εξασθένηση της κρατικής εξουσίας οδηγεί σε μία υποτιθέμενη άνθηση των ατομικών δικαιωμάτων. Κανένα μέτρο οικονομικό, καμία ανάπτυξη, καμία έξωθεν βοήθεια, δεν πρόκειται να ανατρέψει την καθοδική πορεία των πραγμάτων, εφόσον μένει άθικτος ο κόσμος των εσφαλμένων ιδεών… Εν αναμονή πάντοτε καλύτερων ημερών, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνεχίσει την εργασία του βεβαίως υπό αντίξοες συνθήκες. Όμως, εφόσον συντρέξουν δύο βασικές προϋποθέσεις, αυτή, της βελτιώσεως των εσωτερικών του επιλογών και αυτή, της κατά το μάλλον ή ήττον ορθολογικής επιλογής της ηγεσίας του από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, έχω την πεποίθηση ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του εγχωρίου Κοινωνικού Κράτους Δικαίου» και κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε: «Αγαπητές μου και αγαπητοί μου συνάδελφοι, σας εύχομαι να επιχειρήσετε και να ολοκληρώσετε το ταξίδι. Πάντοτε στο νου σας να έχετε την Ιθάκη».

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο κ. Ρίζος συνομίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο, τους Μητροπολίτες και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και στη συνέχεια δέχτηκε ευχές από όλους τους παρευρισκόμενους.