Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών Μαστροδημήτρη και Τριανταφυλλόπουλου

7.5.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η αφιερωματική εκδήλωση προς τιμήν των δύο διακεκριμένων Ευβοέων φιλολόγων και εκπαιδευτικών, του Παναγιώτη Μαστροδημήτρη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Νίκου Τριανταφυλλόπουλου, Επίτιμου Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης στην Στοά του Βιβλίου. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ακαδημαϊκοί, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, συγγραφείς και εκπαιδευτικοί.

Για την προσωπικότητα και το έργο των τιμωμένων μίλησαν οι Γεράσιμος Ζώρας, Άγγελος Μαντάς, Στέφανος Διαλησμάς, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ενώ συντόνιζε ο Μανώλης Στεργιούλης.

Στο τέλος των ομιλιών χαιρετισμό απηύθυναν τα τιμώμενα πρόσωπα. Ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο και όσους παρέστησαν στην εκδήλωση, αλλά και την Ένωση φιλολόγων για την τιμητική αυτή διάκριση.

Ο Π. Δ. Μαστροδημήτρης γεννήθηκε στο Μαντούδι Ευβοίας το 1934, πτυχιούχος και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Αθηνών (1957 και 1970, αντίστοιχα), πραγματοποίησε έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (την περίοδο 1965-1971, ειδικότερα, ως υπότροφος του Ι.Κ.Τ. και της Ακαδημίας Αθηνών) και, παράλληλα με το πολυετές διδακτικό έργο του, αρχικά στη Μέση Εκπαίδευση και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο, κατέθεσε μια πλούσια συγγραφική συγκομιδή. Για την προσφορά του τιμήθηκε με το βραβείο δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (1989 και 2002), με το κρατικό βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής (1992) και με το χάλκινο μετάλλιο της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών (2004). Το επιστημονικό του έργο, όπως αντικατοπτρίζεται στα δημοσιεύματα του, που διαλαμβάνουν πλήρως και το περιεχόμενο της διδασκαλίας του στο Πανεπιστήμιο, συνδυάζει τέσσερις τομείς ενδιαφέροντος: μεθοδολογία των φιλολογικών σπουδών, γραμματολογία, φιλολογική κριτική και λογοτεχνική κριτική.


Ο Νίκος Δ. Τριανταφυλλόπουλος γεννήθηκε το 1933 στο Διδυμότειχο, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως φιλόλογος. Μεγάλωσε και μένει στη Χαλκίδα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αρχαιοελληνιστές το Στυλιανό Κορρέ, Αντώνιο Χατζή, Κων/νο Βουρβέρη και Ιωάννη Σταματάκο. Εργάστηκε από το 1959 ως το 1990 στη μέση εκπαίδευση (τα τρία πρώτα χρόνια στην Κύπρο). Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Το λαγούμι", Δόμος, 1979, και "Για το θαλασσινό αηδόνι", Δόμος, 1984 (έκδοση εκτός εμπορίου), τα πεζά "Τρία θαλασσινά ειδύλλια", Δόμος, 1985, "Επισείουσα Ανέμου", Δημόσια Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, 1989, "Λιμενάρχης Ευρίπου", Κέδρος, 1993, Νεφέλη, 2002, "Ανύπαρχτο λιμάνι", Διάμετρος, 1998, και το "μικτό είδος" "Το βαθύ πηγάδι ή εκρήξεις συναφών φωτοβολίδων", Στιγμή, 1989. Ασχολείται με την έκδοση και τη μελέτη του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη.