Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Στον Ναό που χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Άγιος Νεκτάριος η Θρονική Εορτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

25.4.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτή και πρώτου Επισκόπου της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης τίμησε την κ. Αικατερίνη Σοφιανού με το οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου για την προσφορά της στην Τοπική Εκκλησία και στον συνάνθρωπο.

Ο Θεσμός των Αρχόντων Οφφικιάλων άγει τις ρίζες του στην Ιεραρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εισήλθε δε στον εκκλησιαστικό χώρο αρχικώς περί τον Θ΄ αιώνα, αρχής γενομένης από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, όπου τα οφφίκια υπήρχαν ιεραρχημένα σε τρεις πεντάδες. Υπάρχουν βεβαίως εκκλησιαστικά οφφίκια τόσο για τους κληρικούς, όσο και για τους λαϊκούς, τα οφφίκια όμως των λαϊκών απέκτησαν μεγαλύτερη ισχύ και διάδοση κατά τους χρόνους της οθωμανικής κυριαρχίας, οπότε και βαθμιαίως επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής. Οφφικιάλοι του Αλεξανδρινού Θρόνου μαρτυρούνται από την περίοδο αυτή, η τάξη όμως και η διαδοχή των οφφικίων βρισκόταν πάντα σε άμεση συνάρτηση προς τις ιστορικές περιπέτειες της Παλαιφάτου Καθέδρας του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Τα οφφίκια απονέμονται κατά «πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν» ως ανταμοιβή υπηρεσιών προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ενώ παλαιότερα ήταν συνδεδεμένα και με συγκεκριμένη θέση στην πατριαρχική αυλή και στον διοικητικό μηχανισμό του Πατριαρχείου, σύνδεση η οποία, προϊόντος του χρόνου, ατόνησε.

Ο Πατριαρχικός Ναός Αγίου Νικολάου, είναι ο ναός, όπου ο Άγιος Νεκτάριος χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως στις 15 Ιανουαρίου 1889 και διασώζεται ακόμη και σήμερα το πρακτικό της χειροτονίας του.

Σήμερα, οι πιστοί μπορούν να επισκεφθούν το σπίτι του Αγίου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ναό. Υπάρχουν διατηρημένα το γραφείο του, το κρεβάτι του και προσωπικά του αντικείμενα.