Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Με ιδιαίτερες τιμές τα εγκαίνια του μουσείου του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

24.4.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο του Αγίου Γεωργίου Καϊρου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο.

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Ιεράρχες από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι της Ελληνικής και Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, των Αρχών της πόλης, της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, κληρικοί και λαϊκοί από Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά και μουσουλμάνοι που βρίσκονταν από το πρωί εκεί, όπως κάθε χρόνο την ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου στην Αίγυπτο.

Σε μήνυμά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έχει αναφέρει "Το ιστορικό αυτό μνημείο δεν έχει για μας μόνο θρησκευτική αξία, αλλά αποτελεί σύμβολο φιλίας των λαών της Αιγύπτου και της Ελλάδος, καθώς και σύμβολο και φάρος συνυπάρξεως και αλληλοσεβασμού των θρησκειών".

Η ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου, γνωστή ως η Ροτόντα της Ανατολής, είναι εδρασμένη επί ενός τριώροφου Ρωμαϊκού Πύργου κυκλικής κάτοψης, χτισμένου τον 1ο αιώνα μ. Χ. Ο πύργος αποτελείται από δύο δακτυλίους λιθοδομής συνδεόμενους με εγκάρσιους τοίχους με εξωτερική διάμετρο 27μ.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκονταν επί του πύργου, καταστράφηκε από πυρκαγιά. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο πύργος αποκαταστάθηκε και στη συνέχεια ανεγέρθη η επιβλητική Ροτόντα.

Όπως περιέγραψε σε εκπομπή του 89,5 ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος ο Ρωμαϊκός Πύργος ήταν πλημμυρισμένος στο κατώτερο επίπεδό του μέχρι το 2002, οπότε και ολοκληρώθηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποστράγγισης των υπογείων υδάτων στο παλαιό Κάιρο μέσω ενός συστήματος σηράγγων και σημείων άντλησης. Ο Ρωμαϊκός Πύργος δεν ήταν επισκέψιμος λόγω των υδάτων και των χιλιάδων νυχτερίδων που βρίσκονταν εκεί. Οι τοίχοι είχαν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις και η αποκατάσταση θεωρούνταν απαραίτητη.

Δίπλα ακριβώς από το Μοναστήρι βρίσκεται το ιστορικό χριστιανικό νεκροταφείο του Καΐρου, που θυμίζει την παρουσία των Ελλήνων της Αιγύπτου.