Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο πιστός, ο οποίος έστω και λίγο γνώρισε τον Χριστό υποφέρει όταν η Χάρις υποστέλλεται και ο Κύριος κρύπτεται

18.4.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:57:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

"Ο πιστός, και ιδιαιτέρως ο μοναχός, ο οποίος έστω και ολίγον εγνώρισε τον Χριστόν και εγεύθη της ακτίστου Χάριτος Αυτού, υποφέρει όταν η Χάρις αύτη οικονομικώς υποστέλλεται και ο Κύριος κρύπτεται" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

Ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Σερρών και τους Αρχιερείς που βρίσκονται μαζί του κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Μητρόπολη Σερρών, επισκέφθηκαν τον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων Σερρών, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών Μητροπολιτών Σερρών Αποστόλου και Μαξίμου.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών για τον αγιασμό των εγκαινίων της ανακαινισθείσης μοναστηριακής τράπεζης.

Στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον αγώνα του μοναχισμό και επισήμανε: "Ο μοναχός, ο οποίος φαίνεται μόνος εκ πρώτης όψεως, ζη και συμπορεύεται μετά του ιερού κλήρου και του πιστού λαού αλλά και μετά της Υπεραγίας Θεοτόκου και των απ᾿ αιώνος Αγίων, δηλαδή, όλων όσοι συγκροτούν τον ιερόν θεσμόν της αγίας Εκκλησίας, διότι είναι «μόνος προς τον Μόνον», κατά την έκφρασιν του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου. Δηλαδή, ακολουθεί, ζη και κοινωνεί με τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Ως δε ακούομεν εις την Κατήχησιν του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος, ο μοναχός έχει τον Κύριον «συγκοιταζόμενον, συνανιστάμενον, γλυκαίνοντα και ευφραίνοντα την καρδίαν αυτού, τη παρακλήσει του Αγίου αυτού Πνεύματος». Καί όταν κάποιος έχη τον Χριστόν εις την καρδίαν του, τότε έχει τα πάντα. Δεν είναι ο μοναχισμός μία προσπάθεια διά μίαν ατομικήν και κατ᾿ άνθρωπον τελειότητα. Δεν είναι μία πορεία προς εν ιδανικόν, κτιστόν και εγκόσμιον. Αλλά, διά της Χάριτος και δυνάμεως του Θεού, τον Οποίον πάντοτε επικαλούμεθα εις βοήθειαν, είναι μία πορεία προς την Θεανθρωπίαν, την ένωσιν μετά του Κυρίου ημών, ο οποίος είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης ανέφερε: "Η Ανάστασις είναι γεγονός προσωπικόν αλλά και συμπαντικόν και παγκόσμιον. Το άκτιστον Φως του Αναστάντος ουδέποτε παύει να φωτίζη όλους μας. Το αισθάνονται όμως εναργώς μόνον όσοι προηγουμένως ηγωνίσθησαν τον καλόν αγώνα, επεκαλέσθησαν την βοήθειαν και την Χάριν Του, συνεσταυρώθησαν και συνετάφησαν μετ᾿ Αυτού· όχι διότι έπραξαν κάτι σπουδαίον, αλλά διότι, με την κατά δύναμιν άσκησιν, εγκράτειαν και εγκαρτέρησίν των, έδειξαν εις Αυτόν ότι επιζητούν το έλεος και την Χάριν Του".

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της ιεράς Εικόνας Παναγίας Σουμελά και στη συνέχεια πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα Σερρών, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.