Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Να αντλούμε δύναμη από τα μαρτύρια των Αγίων

18.4.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:56:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

"Να αντλούμε δύναμη για τον πνευματικό μας αγώνα, από τα μαρτύρια των Αγίων" επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ιερών εικόνων των Νεομαρτύρων στο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείον "ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ" της Μητροπόλεως Σερρών.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε: "Αι ιεραί εικόνες είναι εν εκ των πλέον καταλλήλων μέσων διά να εισαγάγουν την ανθρωπίνην ψυχήν εις τον χώρον του πνεύματος και της ορθοδόξου θεολογίας και να την οδηγήσουν εις κοινωνίαν μετά των εικονιζομένων αγίων και εις εντρύφησιν πνευματικήν, διά της θέας των μαρτυρίων των αγίων μαρτύρων. Έκαστος χριστιανός πρέπει να εντρυφά εις τα μαρτύρια των μαρτύρων και των νεομαρτύρων, ώστε εκείθεν να αντλή έμπνευσιν και δύναμιν εις τους πνευματικούς αγώνας. Καί αι ιεραί εικόνες των νεομαρτύρων, τας οποίας ο λαός συχνάκις αμέσως μετά το μαρτύριόν των ήρχισε να φιλοτεχνή, συνδράμουν εις την εντρύφησιν ταύτην. Οι δε νεομάρτυρες κατέχουν ιδιαιτέραν θέσιν εις την ζωήν της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του ευσεβούς ημών Γένους, και η σημασία των δι᾿ αυτήν είναι εξόχως σημαντική".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης υπογράμμισε: "Ας αγωνισθώμεν και ημείς με όλην την δύναμίν μας διά να διατηρήσωμεν την πνευματικήν μας ελευθερίαν, η οποία είναι το μέγιστον αγαθόν διά τον άνθρωπον και την οποίαν ουδεμία εξωτερική δυσχέρεια και επιβολή, και η μεγαλυτέρα ακόμη, είναι δυνατόν να μας την στερήση. Καί αληθινή ελευθερία είναι, όπως λέγει ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, η παραμονή μας κοντά εις τον Θεόν.

Είναι λοιπόν απαραίτητον να διώκωμεν κάθε εμπόδιον το οποίον παρακωλύει την παραμονήν μας πλησίον του Θεού. Εμπόδια δε είναι τα πάθη, τα οποία σκοτίζουν και συγχέουν τον νούν και αποτελούν τείχος και φράγμα υψούμενον μεταξύ ημών και του Κυρίου. Είναι δε ο αγών αυτός διά την πνευματικήν ελευθερίαν όχι μόνον εφάμιλλος με τους αγώνας διά την κατ᾿ άνθρωπον ελευθερίαν, αλλά αληθώς ανώτερος, καθώς το αποτέλεσμά του δεν είναι μία ελεύθερος επίγειος ζωή, αλλά η αιώνιος σωτηρία μας".

Ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στην έκθεση και στη συνέχεια επισκέφθηκε το ραδιοφωνικό σταθμό της τοπικής Εκκλησίας