Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Στην Μητρόπολη Σερρών από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

17.4.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:57:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης θα βρίσκεται από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγου, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εορτασμού του έτους των Αγίων Νεομαρτύρων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα φτάσει στον αερολιμένα της Καβάλας στις 16:30 και θα τον υποδεχθούν ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος και ο Μητροπολίτης Σερρών.

Η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία των Σερρών, όπου θα τον υποδεχθούν οι Τοπικές Αρχές, κληρικοί και λαϊκοί. Στην συνέχεια στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών θα καλωσορίσει τον Πατριάρχη εκπρόσωπος της Χριστιανικής Νεολαίας της Μητροπόλεως και αμέσως μετά θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό και προσφώνηση του Μητροπολίτη Σερρών.

Την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα του Νέου Σερρών.

Ο Άγιος Νικήτας ήλθε στην πόλη των Σερρών το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας στις 30 Μαρτίου του 1808. Την αιτία της παρουσίας του στην πόλη των Σερρών ο πρώτος συναξαριστής αναζητά στην απόφαση του Αγίου να θεραπεύσει το άλγος της ψυχής του, που προκλήθηκε από την αμφίρροπη σε θέματα ευσέβειας διαγωγή των προγόνων του, με την κατάθεση της καλής προς τον Κύριο ομολογίας.

Ο Άγιος μαρτύρησε δι' απαγχονισμού το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις 4 Απριλίου του 1808. Ο χρόνος ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου είναι άγνωστος. Είναι γνωστό, όμως, πως οι πατέρες της Σκήτης της Αγίας Άννας του Αγίου Όρους, ύστερα από αίτημα του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου Καρδαμένη, παραχώρησαν στην Εκκλησία των Σερρών μέρος από το Άγιο λείψανο του, που φυλάσσεται στον φερώνυμο ναό του Αγίου. Η μνήμη του ιερομάρτυρα Αγίου Νικήτα, πολιούχου της πόλεως των Σερρών, γιορτάζεται από το 1987 την Κυριακή του Θωμά.