Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Η Θεσσαλονίκη τίμησε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά

9.3.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης εόρτασε και φέτος τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον μεγάλο αυτό άγιο της Ορθοδόξου Πίστεως στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της.

Η Β’ Κυριακή των Νηστειών μέσα στην περίοδο της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι εξ’ ὁλοκλήρου αφιερωμένη στους αγώνες του θαυματουργού Αρχιεπισκόπου της Θεσσαλονίκης. Το άγιο λείψανό του, σαν πνευματικός θησαυρός φυλάσσεται στον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό και τίθεται προς προσκύνηση στους πιστούς.

Στο φετινό εορτασμό προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και συμμετείχαν πολλοί ιερείς, ιεροψάλτες, οι αρχές της πόλεως και πλήθος πιστών.

Κατά τον πανηγυρικό αρχιερατικό Εσπερινό ο κ. Άνθιμος μίλησε για την προσωπικότητα του Αγίου, αφενός μεν για το πλήθος των συγγραμμάτων του, και αφετέρου για την ταραχώδη εποχή στην οποία έζησε, την αιχμαλωσία από τους αλλοεθνείς τούρκους της εποχής, αλλά και το πολύπλευρο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο που επετέλεσε για την Ορθόδοξο Πίστη και την Πατρίδα ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, ο οποίος στον πανηγυρικό του λόγο εξήρε την αγιότητα και τους αγώνες του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, και τόνισε μεταξύ άλλων, ότι όλοι μας σαν Ορθόδοξοι Έλληνες χρειαζόμαστε πρότυπα σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου, πνευματικούς ηγέτες όπως ο ευσεβής Ιωάννης ο Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος.

Φέτος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και του τιμίου Λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.