Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Το προνοιακό έργο της Αρχιεπισκοπής

17.2.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Συμπληρώνονται επτά χρόνια από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε διαδοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Η ενθρόνισή του συνέπεσε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Λαμβάνοντας αφορμή από την σημερινή επέτειο μιλήσαμε με τον Διευθυντή του Φιλοπτώχου Ταμείου, π. Βασίλειο Χαβάτζα, για το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής την τελευταία εϕταετία.

Κοινωνικά συσσίτια – δωρεάν φαγητό

«Επί Μακαριστού Χριστοδούλου, όπως μας είπε ο π. Βασίλειος, οργανώθηκε ένα δίκτυο σίτισης για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το δίκτυο αυτό επεκτάθηκε κι εκσυγχρονίστηκε ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τότε που ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τριπλασιάστηκαν οι μερίδες φαγητού μέσω των Κέντρων Ενοριακής Αγάπης. Από 2.500 ανθρώπους που εξυπηρετούσαμε σε καθημερινή βάση, ο αριθμός πλέον έχει αυξηθεί δραματικά, στους 10.000. Το ίδιο έχει γίνει και στο κεντρικό συσσίτιο που διανέμεται στην Ομόνοια. Εκεί βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό όσοι δεν καλύπτονται από κάποια ενορία, αλλά και οι οικονομικοί μετανάστες, που φοβούνται να δηλώσουν στοιχεία και τόπο διαμονής. Περίπου 1000 μερίδες διανέμονται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπρόσθετα, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή» αποστέλλουν μέσω των ενοριών, πακέτα με βασικά είδη διατροφής σε 8.000 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Έτσι, ενισχύουμε σε όλη την Αθήνα όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν την ανεργία, με αξιοπρέπεια και εχεμύθεια.

Και δεν πρέπει να λησμονούμε, βέβαια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, που σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής , προσφέρουν κι αυτά τρόφιμα σε εμπερίστατους συνανθρώπους μας».

Ιατροφαρμακευτική φροντίδα

«Η Οργάνωση «Αποστολή» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών παρέχει κινητή μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας με προγραμματισμένες επισκέψεις στις ενορίες της Αθήνας, εξυπηρετώντας ανασφάλιστους, καθώς και ηλικιωμένους που αδυνατούν να επισκεφθούν τα Κέντρα υγείας.

Για την φαρμακευτική κάλυψη των αναξιοπαθούντων ο Αρχιεπίσκοπος έχει εγκαινιάσει δύο κοινωνικά φαρμακεία με την αρωγή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβομηχανίας».

Στήριξη της άγαμης μητέρας και της οικογένειας

«Το Κέντρο στήριξης της Οικογένειας (ΚΕΣΟ), αθόρυβα αλλά με ουσιαστικό τρόπο βοηθά την άγαμη μητέρα, την μονογονεϊκή οικογένεια, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, την οικογένεια συνολικά».

Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία –δημιουργική απασχόληση για το παιδί

«Μέριμνα του Μακαριωτάτου είναι η συνεχής εκπαίδευση των παιδιών. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες σταμάτησαν τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Αυτήν τη δυνατότητα παρέχει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής, προσφέροντας σε μαθητές Γυμνασίου -Λυκείου δωρεάν μαθήματα φροντιστηριακού τύπου σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτικούς. Τα μαθήματα γίνονται σε κεντρικό σημείο των Αθηνών, στην οδό Σοφοκλέους 4 (στοά Αθηνών), σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες.

Σημαντικό είναι το έργο που επιτελεί το «Δημήτριο Κέντρο» δημιουργικής απασχόλησης παιδιού στο Μοσχάτο. Παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, σιτίζονται, μελετούν , απασχολούνται δημιουργικά, ψυχαγωγούνται.

Η «Αποστολή» δημιούργησε και λειτουργεί πρότυπο παιδικό σταθμό, τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» στο Δήλεσι Βοιωτίας. Ο σταθμός προσφέρει καθημερινά πρωινό στα παιδιά, ενώ ποικίλλουν οι δραστηριότητες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως μαθήματα αγγλικών, ξεναγήσεις σε μουσεία, γυμναστική και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Αξίζει ακόμη ν’ αναφερθεί ο Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων «Εστία», που παρέχει υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες, δυναμικότητας 20 ατόμων».

Φροντίδα σε αστέγους – άπορους

«Ο νέος χώρος διανομής ρουχισμού, το πρώην «Ταβιθά», βρίσκεται κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, στην περιοχή του Ψυρρή. Στο χώρο αυτό συγκεντρώνονται ρούχα, υποδήματα και κλινοσκεπάσματα σε άριστη κατάσταση από ενορίες, ιδιώτες και εταιρείες και διανέμονται στη συνέχεια σε συνανθρώπους μας που παραπέμπονται εκεί από την κοινωνική υπηρεσία του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Υπάρχει, τέλος, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης αστέγων από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο σε συνεργασία με τις ενορίες των Αθηνών (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής www.filoptocho.gr)