Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Να διατηρήσουν αναλλοίωτη την Ορθόδοξη πνευματική κληρονομιά κάλεσε ο Πατριάρχης τους Κερκυραίους

13.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Να διατηρήσουν αναλλοίωτη την Ορθόδοξη πνευματική κληρονομιά κάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τους Κερκυραίους στο μήνυμά του κατά την αποχώρησή του προς το Φανάρι.

Η επίσημη επίσκεψη του οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, ολοκληρώθηκε σήμερα. Τον Πατριάρχη συνόδευσαν στο αεροδρόμιο "Ιωάννης Καποδίστριας" ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, εκπροσωπώντας την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας π. Γεράσιμος Φωκάς, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Κεφαλληνίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Τοπικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων κληρικοί και συνεργάτες της Μητρόπολης.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Μητροπολίτη Κερκύρας και το λαό της πόλης για όσα βίωσε τις μέρες της επίσκεψής του και τόνισε "ήρθαμε και σας εκομίσαμε από της Μητρός σας Εκκλησίας το διαχρονικό μήνυμά της, μήνυμα ζωής, υπομονής, καρτερίας, ελπίδος, ενότητος και ειρήνης. Σας μεταφέραμε την ευλογία και το ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας, η οποία, όπως και ο τόπος αυτός του Ιονίου και ο ευλογημένος λαός του, ενδεδυμένος ανά τους αιώνες τον "σάκκον" της κατά κόσμος θλίψεως και εσχάτως δοκιμαζόμενος υπό της ποικίλης "κρίσεως των αξιών", ακόμη και των πλέόν τιμαλ΄φων, της πίστεως και της παραδόσεως και της ταυτότητος του, πορευόμεθα από κοινού την σταυροαναστάσιμη εμπειρία, αλλά και την βίωση του διαρκούς θαύματος".

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Πατριάρχης κάλεσε κλήρο και λαό να αγωνίζονται τον καλόν αγώνα και να πολιτεύονται εν παντί κατά το θέλημα του Θεού. "Να είστε σίγουροι πως με τη Χάρη του Θεού οι κάθε είδους κρίσεις που μαστίζουν το Γένος μας θα περάσουν σαν όνειρο" είπε ο Πατριάρχης και ολοκλήρωσε την ομιλία του παραφράζοντας κάπως τους λόγους του μεγάλου Ιθακήσιου ποιητή Λορέντζου Μαβίλη στην "πατρίδα" του: «Κέρκυρα, σαν τον ήλιό σου ήλιος αλλού δεν λάμπει.
Πως εις το φως του λαχταρούν η θάλασσα και οι κάμποι, πως λουλουδίζουν τα βουνά, τα δας οι λαγκαδιές, στέρνοντας στο θυμίαμα μυριάδες μυρωδιές...

Προβαίνει παλ ο ήλιος εις όλη του τη δόξα
και σαν του μεγαλείου σου σύμβολο φωτεινό,
ως το χρυσό βασίλεμα λάμπει στον ουρανό...

Κέρκυρα, το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει
και δίχως γνέφια τους καιρούς η δόξα σου διατρέχει,
όσες φορές ο ήλιός σου να σε φωτίσει ερθεί,
θε να σ εὔρει, πεντάμορφη, στεφανωμένη, ορθή».

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος μιλώντας προς τους δημοσιογράφους τόνισε πως "ό,τι αρχίζει έχει και ένα τέλος και η ευλογητή επίσκεψη του Πατριάρχη στον τόπο μας και στο νησί μας , που είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό γεγονός, έφτασε στο τέλος. Η καρδιά μας έχει αισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως, διότι εφέτος προέστη αυτής της μεγάλης πανηγύρεως του Αγίου μας, του Αγίου Σπυρίδωνος και ο ίδιος, όπως είπε, ένιωσε συγκινημένος και πολύ χαρούμενος.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος κάλυψε την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας από την πρώτη ημέρα με αναλυτικά ρεπορτάζ, για όλες τις κινήσεις του προγράμματος, στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές. Μετέδωσε, επίσης, απευθείας τον πανηγυρικό εσπερινό από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, παραμονή της εορτής του Αγίου, αλλά και τη Θεία Λειτουργία την ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου, Πολιούχου της νήσου.