Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Παρουσία του Πατριάρχη η συναυλία για την εορτή του Πολιούχου της Κέρκυρας

12.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος


Συναυλία επί τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Τον Πατριάρχη, τον Μητροπολίτη Κερκύρας και τις συνοδείες τους, υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και μέλη του ιδρύματος και τους ξενάγησαν στο ιστορικό κτήριο. Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων της εταιρείας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συναυλία του μουσικού σώματος για την εορτή του Πολιούχου της νήσου και προστάτη της εταιρείας, Αγίου Σπυρίδωνος υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη.

Ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ. Ιωάννης Γραμματικός προσφώνησε τον Πατριάρχη και τον ανακήρυξε επίτιμο εταίρο της Φιλαρμονικής, ενώ στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε την χαρά του που βλέπει τους ανθρώπους να υμνούνε το Θεό με ποικίλα μέσα, πάντοτε μέσα από την τέχνη της μουσικής και της αρμονίας και το ότι είναι σπουδαίο ένας τόπος εκτός από τις φυσικές ομορφιές να παράγει πολιτισμό και να έχει τόσους ανθρώπους που να βιώνουν και την πνευματική ομορφιά. Συνεχάρη όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής τα οποία συμμετείχαν στην εξαίσια συναυλία και έδωσε ευλογίες.

H Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (γνωστή και ως «Παλαιά Φιλαρμονική») ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 και είναι ο παλαιότερος μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα. Ο αρχικός σκοπός των ιδρυτών του ήταν η δημιουργία μιας πλήρους μουσικής ακαδημίας, παρόμοιας με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας. Με τον τρόπο αυτό επιχειρήθηκε να δοθεί βιώσιμη λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα, δηλαδή την απουσία μιας παιδαγωγικά πλήρους μουσικής σχολής, η οποία θα προσέφερε στους Κερκυραίους μουσική εκπαίδευση, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, ηλικίας, φύλου και γενικής παιδείας. Πριν το 1840 στην Κέρκυρα πρόσβαση στη μουσική εκπαίδευση είχαν είτε άτομα που μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό έξοδο της πρόσληψης ενός ιδιώτη μουσικοδιδασκάλου είτε τα μέλη των άτυπων επαγγελματικών μουσικών συντεχνιών του νησιού. Ο δεύτερος ήταν και ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου μπορούσε κανείς να αποκτήσει (ημι)επαγγελματική μουσική κατάρτιση.

Το ίδρυμα μετέφερε τις δραστηριότητές του στο σημερινό κτήριο το 1900. Πρόκειται για ένα τυπικό κερκυραϊκό «παλάτζο», το οποίο ανήκε στην οικογένεια Θεοτόκη και στο οποίο, μάλιστα, γεννήθηκε ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Θεοτόκης (1844-1916). Η ιστορική σημασία του κτιρίου, όμως, πηγαίνει ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, αφού στον ίδιο χώρο γεννήθηκε και έζησε ο ιστορικός Ανδρέας Μάρμορας (1618-1684).

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων Ιονίου Ακαδημίας η τελετή αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου.