Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


"Ευήκοο πρέσβη για τους χριστιανούς" χαρακτήρισε τον Άγιο Σπυρίδωνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

12.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

"Ευήκοο πρέσβη για τους χριστιανούς" χαρακτήρισε τον Άγιο Σπυρίδωνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, 'Άρτης κ. Ιγνάτιος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Ζακύνθου κ Διονύσιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Νήσων κ. Νεκτάριος, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φωκάς, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, και από τη συνοδεία του Πατριάρχη οι Μητροπολίτες, Ίμβρου κ. Κύριλλος και Καλύμνου κ. Παϊσιος. Παρόντες ήταν η Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του νησιού, των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος στον λόγο του αναφέρθηκε στη σχέση των πιστών και του λαού της νήσου με τον Άγιο Σπυρίδωνα λέγοντας: "Εορτάζει «ο Άγιός μας». Και μολονότι γνωρίζουμε ότι ένας Άγιος δεν ανήκει σε έναν τόπο, αλλά τιμάται από όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία, εμείς στην νήσο αυτή αισθανόμαστε τον Άγιο οικείο. Τον αισθανόμαστε πατέρα, φίλο και αδελφό και, την ίδια στιγμή, πρεσβευτή μας στον ουρανό. Ξεκινά η ημέρα των περισσοτέρων Κερκυραίων με το άναμμα ενός κεριού στον Άγιο και την προσκύνηση του σκηνώματός του, για να πάρουν δύναμη για την ζωή τους. Τελειώνει η ημέρα πάλι με το άναμμα ενός κεριού και την προσκύνηση του σκηνώματός του, ως επιλύχνιος ευχαριστία διότι «κέκλικεν η ημέρα» (Λουκ. 24, 29) χάρις στις πρεσβείες του Αγίου και ο καθένας περάτωσε τον κόπο του «διότι έκαμε ο Άγιος». Γι’ αυτό τον νιώθουμε οικείο. Είναι γνήσια η σύνδεση του Αγίου με την λαική ευσέβεια, την πίστη, την παράδοση, τον νού και την καρδιά του τόπου και των ανθρώπων. Είναι ο Άγιός μας. Καί την ίδια στιγμή χαιρόμαστε με όσους αισθάνονται ότι μπορούν να τον έχουν και εκείνοι «Άγιό τους», να συμμερίζονται και να βιώνουν την αγάπη προς το πρόσωπό του, ως γνήσιο φίλο Χριστού".

Καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τον Πατριάρχη για την παρουσία του τόνισε: "Είστε παρών ως εις εξ ημών και την ίδια στιγμή ως ο σύνδεσμός μας με την Ιστορία της διαφυλάξεως του ιερού σκηνώματος του Αγίου, το οποίο επί επτακόσια και πλέον έτη φιλοξενήθηκε στην Βασιλίδα των Πόλεων. Οι προκάτοχοί Σας το λιτάνευαν, το έθεταν εις προσκύνησιν, το είχαν οικείο, και σύμβολο, και προτύπωσι της κοινής Αναστάσεως. Καί σήμερα Εσείς γίνεστε συνεχιστής της μακραιώνου παραδόσεως, συνδέοντας το μακρινό παρελθόν με το παρόν και δείχνοντας στο Πρόσωπό Σας και τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι η Εκκλησία υπερβαίνει τα δεσμά του χρόνου στηριζόμενη στα Πρόσωπα των Αγίων και στους Θεσμούς της Διακονίας του λαού του Θεού. Γι’ αυτό και «Πύλαι Ἅδου οὐ κατισχύσουσιν Αὐτῆς» (Ματθ. 16,18), διότι είναι ο Κύριός μας που ευλογεί μια τέτοια πορεία συνδέσεως και υπερβάσεως".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση και για την επικοινωνία με τους πιστούς.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: "Συνηθροίσθημεν, εις τον ιερόν αυτόν χώρον, όλοι ημείς οι αναζητηταί του θεανδρικού Προσώπου τούτου, το οποίον εμφανίζεται και αποχωρεί, παρεμβαίνει και κρύπτεται, εισακούει χωρίς να υποτάσση, ταπεινούται χωρίς να χάνη το μεγαλείον Του, φανερώνει την άπειρον δύναμίν Του εντός μιάς απείρου κενώσεως και αδυναμίας, ισχυρόν και ασθενές, εύσπλαγχνον και δίκαιον, σοφόν, φωτεινόν και κεκρυμμένον εις τον γνόφον της υπέρ την γνώσιν αγνοίας. Συνηθροίσθημεν, διά να ανταλλάξωμεν εμπειρίας, να βεβαιώσωμεν αλλήλους ότι δεν μετέχομεν ως άνθρωποι της διανθρωπίνης διαμάχης. Να κηρύξωμεν ειρήνην και να ζητήσωμεν ειλικρινώς και ανιδιοτελώς έκαστος όπως Αυτό το Πρόσωπον -το μοναδικόν εις την Ιστορίαν- μας αποκαλύψη Εαυτό, όχι διά να δικαιωθή και τιμηθή εκείνος ο οποίος μέχρι τώρα ισχυρίζετο ότι Το γνωρίζει, αλλά διά να χαρώμεν όλοι εις την ανωτέραν πάσης επιστημονικής γνώσεως αποκάλυψιν του Προσώπου Του".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προσέθεσε: "Τιμώντες πανηγυρικώς και εν ύμνοις εορτίοις καταγεραίροντες τον Άγιον Σπυρίδωνα, τον προβάλλομεν πάντοτε ως ευήκοον πρέσβυν προς τον Πρόσωπον Αυτό, τον Φιλάνθρωπον Θεόν, διά να παραβλέπη τας αμαρτίας και τα πλημμελήματα ημών τα διά την φυσικήν ασθένειαν προκαλούμενα, ευλογή πλουσιοδώρως την καθ᾿ ημέραν ζωήν ενός εκάστου εξ ημών και πάντων ως συνόλου. Προβάλλομεν τον Άγιον ως πρέσβυν παρά Θεώ διά να οδηγή όλους μας εν αγιασμώ διηνεκεί, ώστε και ημείς να χαίρωμεν ατελευτήτως την χαράν των καθορώντων την δόξαν Αυτού την υπέρλαμπρον, ίνα «γενήσεται μία ποίμνη, εις ποιμήν», ως κατακλείει το σημερινόν μήνυμά του ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. (ι΄ 16-17)".
Απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Κερκύρας ο Πατριάρχης τόνισε: "Σήμερον ο εστιάτωρ ο πνευματικός, ο Άγιος Σπυρίδων, μας συνεκάλεσεν εις τον εν Κερκύρα Ιερόν αυτού Ναόν τούτον, του οποίου «η τράπεζα θεία, ηδέα τα θαύματα, αι πράξεις αθάνατοι». Σείς ο πνευματικός πατήρ και προστάτης της ιεράς ταύτης ολκάδος και ποίμνης, ο γνωστός διά το φρόνημα, την πίστιν, την προσφοράν, την λειτουργικήν και κοινωνικήν μαρτυρίαν, κατέστητε ήδη γνωστός διά την αγάπην και την προσοχήν σας προς πάντας. Σας συγχαίρομεν αδελφικώς και εκφράζομεν προς υμάς την ευαρέσκειαν και τον έπαινον και της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, κλήμα της οποίας μέχρι το έτος 1866 απετέλεσε και η Επαρχία σας, όπως και ολόκληρος η ευλογημένη Επτάνησος, ότε και παρεχωρήθη τη Αγιωτάτη Αυτοκεφάλω Εκκλησία της Ελλάδος διά να συνεχίση την στρατείαν προς την σωτηρίαν. Μαζί με τα αδελφικά μας συγχαρητήρια, δεχθήτε και την ευχήν να συνεχίσετε, Ιερώτατε αδελφέ, επί της αυτής οδού, μιμούμενος «το πράον, το άκακον, το απλούν, το φιλάνθρωπον, το περί πάντας σοφόν» και να λάμπετε εις τον λαόν σας ως φως, ως οι προστάται σας Άγιοι Σπυρίδων Επίσκοπος Τριμυθούντος, και Νεκτάριος ο Πενταπόλεως".

Απευθυνόμενος προς τους πιστούς είπε: "Εσείς που θησαυρίζετε εἰς τον Ναὸν αυτὸν και εις τας καρδίας και εις τα σπίτια σας τον Ἅγιον Σπυρίδωνα, ευχόμεθα να τον απολαμβάνετε καθημερινώς ως «θαυμάτων πηγήν, ὡς ρεῖθρον ἀγάπης μὴ κενούμενον, ὡς ὄργανον τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ὡς ἐπουράνιον ἄνθρωπον, ὡς ἐπίγειον ἄγγελον, ὡς φίλον γνήσιον τοῦ Χριστοῦ καὶ ὡς ἐργάτην τοῦ ἀμπελῶνός Του».

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: "Ο Πατριάρχης σας και σήμερον δέεται και πάντοτε εκεί εις την ακρώρειαν του Φαναρίου θα δέεται: «Ἅγιε καὶ θαυματουργὲ Σπυρίδων, ὕψωσον τὰς σεπτὰς χεῖράς σου, διὰ τῶν ὁποίων τοσαῦτα θαυμαστὰ καὶ ἐξαίσια εἰργάσθης ἐν τῷ κόσμῳ τούτῳ ζῶν καὶ πολιτευόμενος καὶ ἔμπλησον τοὺς προσκυνοῦντας τὴν θαυματόρρυτον καὶ τιμίαν σορόν σου διὰ τῶν καρπῶν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, φυλάττων ἐνταῦθα τὴν φιλοξενοῦσάν σε Νῆσον καὶ τοὺς ἐν αὐτῇ κατοικοῦντας καὶ τῷ ἱερῷ σου Ναῷ προστρέχοντας πιστούς, ἀπὸ παντὸς ψυχικοῦ καὶ σωματικοῦ κινδύνου, καταξιῶν ἐν τῷ μέλλοντι τοῦ ποθητοῦ Παραδείσου, ἔνθα καὶ ἡ ἰδική σου θεόφλεκτος ψυχὴ εὐφραίνεται σὺν πᾶσι τοῖς Ἁγίοις».