Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Παρουσία πολλών πιστών η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη στην Κέρκυρα

10.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος


Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας πραγματοποιήθηκε στο Πενταφάναρο, από τις τοπικές αρχές, παρουσία των Μητροπολιτών Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Λευκάδος κ. Θεοφίλου, Ζακύνθου κ. Διονυσίου, Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, τοπικών συλλόγων και οργανισμών, κληρικών της Μητρόπολης και πολλών πιστών, οι οποίοι είχαν φθάσει από νωρίς στην πλατείας, για να υποδεχθούν τον Πατριάρχη.

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Νικολούζος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας"ότι η Κέρκυρα υποδέχεται τον ηγέτη της Ορθοδοξίας με μεγάλη χαρά, καθότι πρόκειται για μία προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς. Ο Πατριάρχης αγωνίζεται για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος και διδάσκει την συναδέλφωση, χωρίς διακρίσεις και φανατισμούς και αυτό αγγίζει τον σύγχρονο άνθρωπο".

Ο Πατριάρχης δήλωσε συγκινημένος που επισκέπτεται την Κέρκυρα, "όχι ως ένας Οδυσσέας ξένος, αλλά ως ο κομίζων την υπενθύμιση των μακραίωνων δεσμών που συνδέουν την Κέρκυρα με την Κωνσταντινούπολη, τόσο δια των Αγίων Σπυρίδωνος και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστους, όσο και δια της Παναγίας Βλαχέρνας και του Παντοκράτορος Χριστού, οι οποίοι δείχνουν τις κοινές ρίζες". Παράλληλα, επεσήμανε την βοήθεια που οι Κερκυραίοι προσέφεραν στους πληθυσμούς της Ανατολής μετά την Μικρασιατική καταστροφή και επαίνεσε τους Κερκυραίους για τη φιλοξενία και την αγάπη προς τους ξένους, σε μία εποχή απομονωτισμού.

Στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τελέστηκε επίσημη Δοξολογία.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τόνισε ότι η Εκκλησία της Κέρκυρας και οι πιστοί της τον υποδέχονται ως τα παιδιά τον πατέρα τους, με ευγνωμοσύνη και αγάπη και σεβασμό και τιμή. Ανέφερε χαρακτηριστικά"Σας υποδεχόμαστε σήμερα, Παναγιώτατε, ως τον Πρώτο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σε μία εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι, επηρεασμένοι από την οίηση του ορθολογισμού, διακηρύσσουν ότι δεν θέλουν αυθεντίες και θεσμούς να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή τους, η Ορθόδοξη Εκκλησία στο πρόσωπο και τον θεσμικό ρόλο της Σεπτής Υμετέρας Κορυφής δεν διαβλέπει απλώς την ιστορική συνέχεια της εμπειρίας και της διακονίας της, δηλαδή μία ανάμνηση από το παρελθόν, απαραίτητη για να μην απολεσθή αυτό στον κυκεώνα της συγχύσεως. Στο σεπτό Πρόσωπό Σας διαβλέπουμε τον θεσμό εκείνον ο οποίος αποτυπώνει την ελευθερία της εκκλησιαστικής ζωής, η οποία κοινοποιείται ως πρότυπο στον κόσμο. Διότι η ελευθερία στην Εκκλησία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη και όχι με τον καταναγκασμό. Και η αγάπη πηγάζει από την πατρότητα. Ο πατέρας αγαπά τα τέκνα του όχι για να τα εξουσιάζει, αλλά για να τα καθοδηγεί στην ελευθερία. Και όταν αυτά ενηλικιωθούν, μιμνήσκονται της αγάπης και της δωρεάς την οποία έλαβον και ως αντιπελάργωσι προσφέρουν στον πατέρα τους όχι τον φόβο και την υποταγή, αλλά την ευγνωμοσύνη και την συμπόρευση στην οδό της κατά Θεόν προόδου. Αν για τους ορθολογιστές ανθρώπους ελευθερία σημαίνει το ίδιον θέλημα, ενίοτε και η αταξία, για την Εκκλησία ελευθερία σημαίνει τάξη, σημαίνει ιεραρχία, σημαίνει οδηγός και σημείον αναφοράς. Και άπαντα λειτουργούν με γνώμονα την πατρότητα».

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση, την θερμή υποδοχή, την αγάπη και την χαρά που του δόθηκε να επισκεφθεί την Κέρκυρα και την Εκκλησία της. Τόνισε, μεταξύ άλλων ότι: "Δια τούτο το νόημα και το μήνυμα συνάξεων αλλά και αναπολήσεως της μεμαρτυρημένης αληθείας του αναλλοιώτου συνδέσμου μεταξύ Μητρός Εκκλησίας και Επτανήσου, ως πράττομεν κατά την παρούσαν δοξολογικήν αναφοράν, δεν περιορίζονται μόνον εις την συγκίνησιν και την χαράν της μετ αλλήλων, πρόσωπον προς πρόσωπον, κοινωνίας. Αποτελεί και το χθες, και το νυν, αλλά και το αεί του συνδέσμου και της σχέσεως ταύτης". Ευλόγησε τους πιστούς και ζήτησε ενωμένοι να πορεύονται προς την οδό της σωτηρίας.

Αμέσως μετά μετέβησαν στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης. Tο απόγευμα ο Πατριάρχης θα μιλήσει στην Γενική Ιερατική Σύναξη στο αμφιθέατρο του ιδρύματος χρονίως πασχόντων «Η Πλατυτέρα» και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο η αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη.