Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Να έχουν πίστη, εγκράτεια και πραότητα κάλεσε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος

6.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


«Ο άνθρωπος αρέσκεται ανάλογα με τις αδυναμίες και τον χαρακτήρα του να φτιάχνει έναν Χριστό και μια Εκκλησία στα δικά του μέτρα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου.
«Ο Χριστός του Αγίου Νικολάου είναι ο προσωπικός μας λυτρωτής. Αυτός που μας βοηθάει, μας αλλάζει, μας αναγεννά» προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στο βίο και στην προσφορά του Αγίου Νικολάου τονίζοντας πως «ήρθαμε εδώ να ψηλαφίσουμε τη ζωή του Αγίου και να δούμε πώς μπορούμε να ωφεληθούμε. Σε μια εποχή κρίσιμη και δύσκολη που όλοι μας θέλουμε κάπου να ακουμπήσουμε, να βρούμε μια κατανόηση και ζεστασιά σε μια εποχή που το πρόσωπο του αδελφού μας έχει ευτελισθεί και που η κοινωνία έχει αποϊεροποιηθεί και έχει γίνει εκμεταλλεύσιμη, η διδασκαλία του Κυρίου και οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι μια ανακούφιση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: «Ο λαός σήμερα έψαλλε για τον Άγιο Νικόλαο ότι είναι «κανόνας πίστεως, εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλος. Πίστη είναι αυτό που μας χρειάζεται, που μας αναγεννά. Ο Ιησούς Χριστός της πίστεως του Αγίου Νικολάου γίνεται για τον Άγιο Νικόλαο και μπορεί να γίνει και για εμάς ο κανόνας της πραότητας και ο διδάσκαλος της εγκρατείας. Ο άνθρωπος δεν χορταίνει ποτέ. Είναι άπληστος. Με αποτέλεσμα ο διπλανός μας να γίνεται ο εχθρός μας Η απληστία των πολλών δημιουργεί την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Ήρθαμε στον Άγιο Νικόλαο όχι για να γκρινιάξουμε ή να παραπονεθούμε αλλά να ζητήσουμε κουράγιο, να ψηλαφίσουμε τη ζωή του Αγίου και να πάρουμε δύναμη. Ιδιαίτερα η εποχή μας χρειάζεται πίστη Χριστού, πραότητα, ειρήνη, ενότητα, σταθερότητα και ύστερα πόλεμο κατά της απληστίας, εγκράτεια που αρχίζει από τα μικρά πράγματα μέσα στην οικογένεια και αυτά φθάνουν σε όλο το περιβάλλον».
Κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός επισημαίνοντας πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα «αν περπατήσουμε στα ίχνη των Αγίων θα βρεθεί λύση και θα ξεπεραστεί κάθε δυσκολία. Ο Άγιος Νικόλαος λέει στον καθένα μας: «πίστη στον Χριστό, οπλισμό με πραότητα, ενίσχυση με εγκράτεια». Κι αν κάνουμε αυτόν τον αγώνα, θα πάμε μπροστά και θα έχουμε πρόοδο».