Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Λαγκαδά Ιωάννης: "Όχι στη λησμοσύνη της ένδοξης ιστορίας μας"

29.10.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:57:00Εκτύπωση

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η σημερινή διπλή εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα ορόσημο για την Πατρίδα μας, η οποία εορτάζει μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας της και η Αγία μας Εκκλησία τιμά την εορτή της Αγίας Σκέπης.

Το πρωί της Τρίτης 28η Οκτωβρίου ε.έ., εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Λαγκαδά τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η επίσημος Δοξολογία για τον εορτασμό του Ιστορικού Έπους του 1940, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Κατά τον επίσημο εορτασμό παρέστησαν μεταξύ των άλλων, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπείες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά κρατώντας τις Γαλανόλευκες Σημαίες ανά χείρας, πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους λάβαρα, καθώς και πλήθος ευσεβών Χριστιανών, που προσήλθαν για να εορτάσουν την εορτή της Αγίας Σκέπης και να τιμήσουν όλους εκείνους, οι οποίοι με αυταπάρνηση και Πίστη βεβαία θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και την Ελευθερία της Πατρίδος μας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας, εξεφώνησε η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά κα. Τιρικανίδου Άννα, η οποία με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε εκτενώς στους ένδοξους αγώνες των προγόνων μας για μια ελεύθερη πατρίδα κάνοντας παράλληλα και μία εκτενή αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την χώρα και τον τόπο μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αφού συνεχάρη την ομιλήτρια για τον μεστό λόγο της, τόνισε μεταξύ άλλων, πως εκείνο που έδωσε την ευψυχία στους Ήρωες προγόνους μας τότε, ήτανε η Πίστη στον Ένα και Μοναδικό Θεό και γι’αυτό αυτή συνδέεται άρρηκτα με την Πνευματική μας Παρακαταθήκη.
Η Παναγία μας, που σήμερα την εορτάζουμε σαν Σκέπη του κόσμου, μας προστατεύει και μας φυλάει. Πρέπει να την επικαλούμαστε συνεχώς στην ζωή μας.

Οι πατέρες μας και οι παππούδες μας ήταν προσευχόμενοι άνθρωποι και αυτό πρέπει να μας παραδειγματίσει και εμάς ώστε να μάθουμε να προσευχόμαστε αληθινά, γιατί η Προσευχή είναι η ζωντανή κοινωνία με τον Θεό, με την Παναγία, με τους Αγίους μας.

Σήμερα δυστυχώς το ηρωικό Όχι της εποχής εκείνης, έχει δώσει την θέση του στο Ναι της υποτέλειας και δουλείας.

Τότε για την κοινή λογική και τα δεδομένα των πολιτικών και στρατιωτικών λογισμικών το «όχι», που ακούσθηκε ήταν παράτολμο, όμως εκείνο το «όχι» απέδειξε στην ιστορία, ότι ανέτρεψε την ροή των γεγονότων και την εξέλιξη των προσδοκιών και των σχεδιασθέντων στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Είναι καιρός να πούμε «όχι», στο κατρακύλισμα των ηθικών αξιών, «όχι» στην λησμοσύνη της ένδοξης ιστορίας μας, «όχι» σε όλα αυτά που μας αλλοτριώνουν σαν γένος, σαν προσωπικότητες, σαν λαό, όχι σε όλους όσους που με τα ποικίλα μέτρα που μας επιβάλλουν θέλουν να εξουθενώσουν και να καταρρίψουν ότι απέμεινε όρθιο.

Ο λαός μας είναι περήφανος, έχει ψυχή, έχει ευστροφία. Οι θυσίες των πατέρων μας, θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Όλοι γνωρίσουμε τον περίφημο στοίχο, του Ανδρέα Κάλβου, «Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία». Έτσι και εμείς, ζώντας το Θέλημα του Θεού, κοντά στο Θεό, με αγάπη και δικαιοσύνη, με τιμιότητα και ειλικρίνεια, καθώς και με θυσιαστική προσέγγιση του ενός προς τον άλλον για το κοινό καλό, θα κρατήσουμε το γένος μας αδούλωτο και θα παραμένουμε συνεχώς όρθροι στις επάλξεις, παραδίδοντας την σκυτάλη και στις επερχόμενες γενεές.

Ας πούμε και εμείς σήμερα «όχι» σε κάθε τι που θέλει να μας χωρίσει από τον Θεό, την Παράδοση, την Ιστορία, τον τόπο μας και η φλόγα της Αγάπης προς την Πατρίδα μας να είναι πάντα αναμμένη και πάντα σε ετοιμότητα για του ποικίλους αγώνες σε όλα τα επίπεδα.

Εκ της Ιεράς Μητρόπολης