Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων ο Πατριάρχης Αντιοχείας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

24.10.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα τάχθηκαν μέσω του 89,5 ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αμέσως μετά την ξενάγησή τους στο Μουσείο της Ακροπόλεως.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του μουσείου κ. Δημήτρης Παντερμαλής υποδέχθηκε τους Προκαθήμενους και τους ξενάγησε στις εκθέσεις του μουσείου.

Στον τρίτο όροφο, όπου φιλοξενούνται τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ο κ. Παντερμαλής εξήγησε πως βρίσκονται κομμάτια των μαρμάρων, διότι είναι τεμαχισμένα και αυτό είναι χειρότερο από το να λείπουν ολόκληρα. "Για την ανθρώπινη συνείδηση, ο τεμαχισμός είναι πολύ βαρύ έγκλημα" είπε ο κ. Παντερμαλής.

Οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα και ευχήθηκαν να επιστραφούν άμεσα τα μάρμαρα στην Ελλάδα, στην χώρα που ανήκουν επισημαίνοντας ότι "η προσπάθεια της επιστροφής των Μαρμάρων μας συγκινεί όλους".

"Πρόκειται για έναν Ελληνικό θησαυρό και ελπίζουμε να τον δούμε πίσω στην Ελλάδα" δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

"Το μουσείο της Ακρόπολης είναι άξιο θαυμασμού και επιθυμούμε την επιστροφή των μαρμάρων στην χώρα τους" επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Παντερμαλής μιλώντας στον 89,5 δήλωσε πως "η θέση των Ορθόδοξων Προκαθημένων είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την συνένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Πιστεύω ότι εμείς εδώ εκπροσωπούμε το ένα μεγάλο σκέλος του Πολιτισμού μας, την αρχαιότητα. Η Εκκλησία εκπροσωπεί τον δεύτερο πυλώνα του σημερινού πολιτισμού, που είναι ο Βυζαντινός πολιτισμός. Αυτά τα δύο μας κράτησαν ως σήμερα και θα μας κρατήσουν για πολλούς αιώνες ακόμη".