Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Να ενεργήσει για την Ειρήνη στην Μέση Ανατολή κάλεσε την Διεθνή Κοινότητα ο Πατριάρχης Αντιοχείας

24.10.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

"Ενότητα και αγάπη συνδέουν το Πατριαρχείο της Αντιοχείας με την Εκκλησία της Ελλάδος" τόνισε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη ο Ηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος. Στη συνέχεια στο Συνοδικό Μέγαρο υποδέχθηκε τον Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του ανέφερε: "Γνωρίζουμε ότι έρχεσθε από τα ιστορικά και σεβάσμια για το Χριστιανισμό εδάφη της Μέσης Ανατολής, από μια περιοχή εμπόλεμη, εμπερίστατη και δυστυχώς πολλές φορές, αφιλόξενη για τους ίδιους της τους κατοίκους. Μαζί Σας και Ημείς ανησυχούμε για τις αυξανόμενες απειλές της ειρήνης και για τις συνθήκες ζωής των Χριστιανικών Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η διεθνής Κοινότητα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενήμερες για την καθημερινή εξέλιξη των γεγονότων, ιδιαίτερα γιατί εμείς ως Εκκλησία της Ελλάδος διαμαρτυρηθήκαμε εν Συνόδω και εκφράσαμε ανησυχίες και διαφωνίες. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο των προσφύγων να επιστρέψουν στις προγονικές τους εστίες και να συνεχίσουν να ζουν εκεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Τα δίκαιά τους αυτά πρέπει να τα εγγυηθούν και να τα υποστηρίξουν τόσο η Διεθνής Κοινότης όσο και τα Κράτη, στα οποία ανήκουν ως πολίτες οι πρόσφυγες και διαβιούντες σε διάφορους διάσπαρτους καταυλισμούς". Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα στο Λίβανο λέγοντας: "Αν η Συρία είναι εμπερίστατη και σε εμπόλεμη κατάσταση, πράγμα που μας θλίβει ιδιαιτέρως, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε και την ανησυχία και το φιλάδελφο ενδιαφέρον μας για την αστάθεια και την πολιτική ένταση στο Λίβανο λόγω της μαζικής εγκατάστασης εκεί προσφύγων εκ Συρίας, αδιακρίτως θρησκείας και γλώσσας. Ο Λίβανος τυγχάνει να είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής, όπου ο Πρόεδρος της Χώρας είναι Χριστιανός και γενικότερα οι Χριστιανοί παίζουν ένα πρωτεύοντα ρόλο στην κοινωνία τους σε θεσμικό επίπεδο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος επαγρυπνεί πάνω στο ζωηρό ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για πολιτική σταθερότητα σ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή και ενώνει τις προσευχές της μαζί με εκείνες της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, της εχούσης την κανονικήν δικαιοδοσίαν και μητρικήν μέριμναν του ποιμνίου της Χώρας αυτής. Η προσευχή είναι πρωταρχικό καθήκον της Εκκλησίας, η οποία συγχρόνως διακρίνεται για την χρήση του διαλόγου ως μέσον καταλλαγής μεταξύ λαών και θρησκειών και για τον σεβασμό της προς το διεθνές δίκαιο, απορρίπτοντας έτσι κάθε μορφή φονταμενταλισμού".

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Σύνοδο και επεσήμανε πως "οι σχέσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι πολύ παλιές και πάντα η μία Εκκλησία είναι στο πλευρό της άλλης. Ο λαός της Ελλάδος και ο λαός της Συρίας είναι μια οικογένεια".

Ο Πατριάρχης επεσήμανε πως συχνά τον ρωτούν αν οι Χριστιανοί θα φύγουν από τις εστίες τους και ο ίδιος απαντά ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και δεν πρόκειται να φύγουν.

Στέλνοντας μήνυμα προς διεθνείς οργανισμούς ο Πατριάρχης επεσήμανε πως "όσοι μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμούν την ειρήνη να ενεργήσουν για αυτήν. Τα συμφέροντα, οι βόμβες και οι πόλεμοι δεν θα φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα".

Αναρωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν κάποιος να λέει ότι πιστέυει στον Θεό και να σκοτώνει τον συνάνθρωπό του. Κάλεσε, επίσης, την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει μία ενεργή συμβολή και μίλησε για την απαγωγή των Μητροπολιτών λέγοντας πως "η Διεθνής Κοινότητα σιωπά" και υπογράμμισε πως "αν νομίζουν πως τέτοια γεγονότα φοβίζουν εμάς τους Χριστιανούς, απαντάμε πως μας πονούν, αλλά δε μας φοβίζουν".

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας μίλησε για το ζήτημα που έχει προκύψει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σχετικά με το Κατάρ και είπε πως "με αγάπη δεν έχουμε διακόψει επικοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι εμείς οι Χριστιανοί είμαστε σε διχόνοια". Ανέφερε, επίσης, πως υπάρχει καλή διάθεση για συνεργασία, ώστε να λυθούν τα όποια ζητήματα.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η παρασημοφόρηση του Πατριάρχη και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολούθως επέστρεψαν στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου πραγματοποιήθηκε κοινή Σύσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Προέδρου και των Μελών της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων μετά του Πατριάρχου Αντιοχείας και των Μελών της Συνοδείας του.

Μετά την σύσκεψη ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδείες τους θα ξεναγηθούν στο Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως των Αθηνών.

Η Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη υποδοχή του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου Ι’