Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Την "Αποστολή" επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας

23.10.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής εξήρε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης κατά την επίσκεψή του στην ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή".

Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τους υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της φιλανθρωπικής εταιρίας κ. Κωστής Δήμτσας με τους συνεργάτες του.

Ο κ. Δήμτσας καλωσόρισε τον Πατριάρχη λέγοντας: "Επισκέπτεσθε την Αγιωτάτη Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε μια κρίσιμη όχι μόνο για το Πατριαρχείο Αντιοχείας περίοδο, αλλά για ολόκληρο το Χριστιανικό Κόσμο της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τη δική μας Χώρα.

Τα τελευταία χρόνια ένα φοβερό κράμα βίας και θρησκευτικών συνθημάτων ενισχύουν σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες με εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος, τη μετάλλαξη και αλλοίωσή του".

Ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε, επίσης, πως "Δεν είναι άγνωστα στην ιστορία της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης, Μακαριώτατε, τα μαρτύρια, τα οποία βλέπουμε, δυστυχώς, να επαναλαμβάνονται και πάλι. Όπως και παλαιότερα ο «πεπολιτισμένος κόσμος» υπήρξε αδιάφορος και εν πολλοίς συνένοχος, έτσι και τώρα πράττει δυστυχώς τα ίδια.

Λησμόνησε ο «πεπολιτισμένος κόσμος» το χρέος του να αντισταθεί στη χρησιμοποίηση της θρησκείας για πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και για τη στήριξη της τρομοκρατίας.

Λησμόνησε ότι οι πολεμικές συγκρούσεις και η τρομοκρατία συνιστούν την άρνηση του πολιτισμού και την ίδια την αυτοκαταστροφή του.

Λησμόνησε ότι η ουσία της θρησκείας οδηγεί τον άνθρωπο σε αρμονία με τον Θεό, αλλά και σε σχέσεις σεβασμού και αγάπης προς τους συνανθρώπους του".

Μιλώντας για το φιλανθρωπικό έργο της "Αποστολής" ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε: "Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αποκλεισμούς ο Οργανισμός μας, πιστός στις εντολές του Κυρίου μας, βοηθά κάθε άνθρωπο με γνώμονα την ανάγκη".

Αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα πλαίσιο γόνιμης συνεργασίας λέγοντας: "Ελπίζουμε σύντομα να παύσει ο πόλεμος, να επανέλθει η πολυπόθητη ειρήνη, και να επιστρέψουν οι άνθρωποι σε έργα αγάπης, ειρήνης και προόδου.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ θα είναι έτοιμη να συνδράμει στη διαδικασία επανοικοδόμησης της Συρίας – στο μέτρο των δυνατοτήτων της – με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ελλάδος. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απούσα από τη διαδικασία επανοικοδόμησης της Συρίας, στην οποία διαβιούν Ομογενείς και Ομόδοξοι Αδελφοί μας, με τους οποίους μας συνδέουν ιεροί και ακλόνητοι δεσμοί πίστεως και αίματος από αρχαιοτάτων χρόνων και στο διάβα των αιώνων".

Στη συνέχεια ο κ. Δήμτσας έκανε λόγο για την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βερροίας και Αλεξανδρέττας Κύριο Παύλο λέγοντας "με συνοχή καρδίας πληροφορηθήκαμε την απαγωγή του και με αγωνία παρακολουθούμε την εξέλιξη της υποθέσεώς του. Όλοι εμείς εδώ στην «Αποστολή» που τον γνωρίσαμε, τον αγαπάμε και ευχόμασθε και προσευχόμασθε σύντομα να υπάρξουν χαρμόσυνα νέα και να επιστρέψει ο Άγιος Αδελφός Σας ελεύθερος και υγιής".

Κατόπιν προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με τις δράσεις της "Αποστολής".

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Αντιοχείας δήλωσε: "Θα ήθελα πολύ να ήταν εδώ και ο αδελφός μου Παύλος, αλλά ξέρω ότι όπου κι αν βρίσκεται χαίρεται μαζί μας". Αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Αποστολής λέγοντας πως "αυτήν την περίοδο που η Εκκλησία της Αντιοχείας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα συναισθανόμαστε το έργο που επιτελείτε". Για τους διωγμούς των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή ο Πατριάρχης είπε πως "συχνά μας ρωτούν αν θα παραμείνουμε σε αυτά τα εδάφη ή θα τα εγκαταλείψουμε. Όλοι εμείς οι Χριστιανοί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε αυτά τα μέρη θα συνεχίσουμε και με το έλεος και τη χάρη του Θεού θα παραμείνουμε". Χαρακτήρισε, ωστόσο, την κατάσταση δύσκολη και συγκεκριμένα την Εκκλησία της Αντιοχείας "πληγωμένη" και επεσήμανε πως πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, πολλοί μετακινήθηκαν εντός και εκτός Συρίας, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα ή που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο. "Δεν υπάρχει ένα σπίτι που να μην αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή να μην έχει χάσει κάποιον δικό του" είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αύριο το πρωί ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η υποδοχή του Πατριάρχου θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα λάβει χώρα παρασημοφόρηση του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου.