Απόστολος Βαρνάβας

Αφιέρωμα:
Ο Αρχιεπίσκοπος
κ.κ. Χριστόδουλος
στην Εκκλησία
της Κύπρου

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος
στην Εκκλησία της Κύπρου




ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Κεντρική σελίδα αφιερώματος

Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος
Συνέντευξη στη Χρίστα Νικολάου
για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

27/4/2007

Στο άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών Ελλάδας και Κύπρου, αναφέρεται ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο, από τις 29 Απριλίου έως τις 6 Μαϊου.

Διαβεβαιώνει ότι η συνεργασία με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου αποκτά ακόμη πιο σημαντική διάσταση μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, «καθώς η φωνή του Ελληνισμού και η μαρτυρία της Ορθοδοξίας πολλαπλασιάζονται στην καρδιά της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τονίζει πως μία δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να προκύψει μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και το σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών που έχουν καταδικάσει την παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Μεγαλονήσου.

Για το Σχέδιο Ανάν, υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν μεταξύ των πρώτων που εξέφρασε αρνητική άποψη και διαβεβαιώνει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η Εκκλησία της Κύπρου ζητήσει τη συνδρομή της Ελλαδικής Εκκλησίας, θα σταθεί στο πλευρό της.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος χαρακτηρίζει «διαρκές έγκλημα σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας Ευρωπαίων πολιτών, το οποίο η ίδια η ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίσει» τη λεηλασία και καταστροφή των εκκλησιών και των κοιμητηρίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Χριστόδουλος τονίζει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ότι «η επίσκεψή μου στην Εκκλησία της Κύπρου έχει ως σκοπό, όπως άλλωστε και κάθε ειρηνική επίσκεψη που πραγματοποιώ από την ανάρρησή μου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο στις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, την περαιτέρω ενδυνάμωση των αγαστών σχέσεων συνεργασίας που υπάρχουν διαχρονικά ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες σε πνεύμα ενότητας και εν Χριστώ αγάπης».

«Οι δεσμοί μας με τον κυπριακό κλήρο και λαό είναι ακατάλυτοι, καθώς εδράζονται στα στέρεα θεμέλια της κοινής Ορθόδοξης Πίστης μας και της κοινής ελληνικής μας ταυτότητας», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση «που ήλθε πλέον η ώρα, μετά την ανάδειξη του νέου άξιου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου, να πατήσω τα χώματα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου».

Σε ερώτηση για το επίπεδο των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Εκκλησία της Κύπρου, απαντά πως «οι σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο» και προσθέτει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, σεβόμενη απόλυτα την αυτοκεφαλία της αδελφής Εκκλησίας της Κύπρου, της συμπαρίσταται με κάθε δυνατό τρόπο στους δίκαιους αγώνες της κάθε στιγμή που αυτή ζητά την αρωγή και στήριξή της. Μάλιστα, η συνεργασία με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου αποκτά ακόμη πιο σημαντική διάσταση μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, καθώς η φωνή του Ελληνισμού και η μαρτυρία της Ορθοδοξίας πολλαπλασιάζονται στην καρδιά της Ευρώπης», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Ερωτηθείς για τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επαναλαμβάνει ότι «η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ταυτόσημη με τη θέση της αδελφής Εκκλησίας της Κύπρου».

«Μία δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να προκύψει μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και το σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών που έχουν καταδικάσει την παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Μεγαλονήσου», τονίζει.

Σε ερώτηση ποια θα είναι η θέση του, ως ηγέτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην περίπτωση που επιχειρηθεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν για τη λύση του προβλήματος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απαντά πως «το Σχέδιο Ανάν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός, ο οποίος ζητά την επανένωση της Μεγαλονήσου. Κάθε δικό μας σχόλιο περιττεύει».

«Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως η Εκκλησία της Κύπρου ζητήσει τη συνδρομή μας, εμείς θα σταθούμε στο πλευρό της, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα. Αλλωστε, η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν μεταξύ των πρώτων που εξέφρασε αρνητική άποψη για το Σχέδιο Ανάν», διευκρινίζει στη συνέχεια.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ποιο ευνοϊκές οι συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού, απαντά πως «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Η εφαρμογή και μόνο του ευρωπαϊκού κεκτημένου αποτελεί πολύτιμο οδηγό».

Ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απαντά ότι «η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ένταξη κάθε χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών, που απορρέουν από τη χριστιανική διδασκαλία, αποτελεί συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για την ευρωπαϊκή προοπτική οποιουδήποτε κράτους. Το αυτό ισχύει και για την Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η Τουρκία θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις προϋποθέσεις που της έχει θέσει η Ευρώπη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκτιμά στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ότι «αυτό το ζήτημα αφορά στην ίδια την Τουρκία, στο κατά πόσο επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, σεβόμενη τις αξίες της».

«Βέβαια, τα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος Χριστιανών στην Τουρκία δείχνουν ότι η γειτονική χώρα έχει να διανύσει μακρύ και δύσβατο δρόμο για να προσεγγίσει το σύστημα αρχών της ΕΕ», προσθέτει.

Για τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας στο έγκλημα που συντελείται εδώ και 33 χρόνια από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου έχουν λεηλατηθεί 300 εκκλησίες και καταστραφεί εκατοντάδες κοιμητήρια και άλλοι ιεροί χώροι, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το χαρακτηρίζει «διαρκές έγκλημα σε βάρος της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς όλης της Ευρώπης, καθώς η Κύπρος από την ένταξή της το Μάιο του 2004 στην ΕΕ αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό έδαφος».

«Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας Ευρωπαίων πολιτών, το οποίο η ίδια η ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίσει», τονίζει ο κ. Χριστόδουλος.

Ερωτηθείς για τη συμβολή της Ελλαδικής Εκκλησίας, μέσα και από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, για την προστασία ή την επιστροφή αυτών των θρησκευτικών κειμηλίων, απαντά ότι «τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος, όσο και η Εκκλησία της Κύπρου αποτελούν ιδρυτικά μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, δίδοντας από το 1948 μέχρι σήμερα τον καλόν αγώνα για την ενότητα του χριστιανικού κόσμου».

«Σε όλη αυτή την πορεία όσες φορές η αδελφή Εκκλησία της Κύπρου έχει θέσει ζητήματα που αφορούν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει βρεθεί στο πλευρό της τόσο με τη θετική ψήφο της, όσο και με την πολλαπλή στήριξή της προς αυτήν», τονίζει και προσθέτει πως «η στάση της δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική στο ζήτημα που θέτετε, το οποίο είναι πρώτιστα ζήτημα σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας».

Ερωτηθείς αν οι Εκκλησίες Ελλάδας και Κύπρου, έχουν κοινές ανθρωπιστικές δράσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπενθυμίζει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ότι «στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Εκκλησίας της Ελλάδος βρίσκεται ο πάσχων άνθρωπος ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος ή φυλής. Και η διακονία του αποτελεί υψηλή αποστολή και ευγενή φιλοδοξία της» και προσθέτει ότι «αυτόν τον σκοπό επιτελεί και η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» που στα πέντε χρόνια παρουσίας της έχει επιδείξει αξιοσημείωτο έργο τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε 23 χώρες ανά τον κόσμο».

Επισημαίνει ότι «εάν η Εκκλησία της Κύπρου επιθυμεί την ανάπτυξη κοινών ανθρωπιστικών δράσεων με την Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία μας είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί της, πάντα με πνεύμα προσφοράς και αγάπης».

Ειδικότερα, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, αν η Εκκλησία της Ελλάδας συνεργάζεται με την Εκκλησία της Κύπρου, στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού, που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει πως «για την ορθόδοξη παράδοση έχει ιδιαίτερη σημασία η αποστολικότητα και η ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου των Αποστόλων που ίδρυσαν τις τοπικές Εκκλησίες και μετέδωσαν στην οικουμένη το λόγο του Ευαγγελίου. Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις, για την ανάπτυξη των οποίων συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία της Κύπρου, έχουν ως στόχο ακριβώς αυτή την προβολή της αποστολικότητας που συνιστά διαχρονικό γεγονός με βαρύνουσα σημασία».

Αναφορικά με το επίπεδο των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Βατικανό, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισημαίνει ότι «τόσο η ιστορική επίσκεψη του αοίδιμου Πάπα Ιωάννη - Παύλου του Β΄ στην Αθήνα το Μάιο του 2001, που σημαδεύτηκε από τη συγγνώμη που αυτός ζήτησε από τον Θεό για τις αμαρτίες των Ρωμαιοκαθολικών σε βάρος των Ορθοδόξων αδελφών τους, όσο και η επίσκεψή μου στο Βατικανό τον προηγούμενο Δεκέμβριο έθεσαν τις σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Βατικανού σε διαφορετική βάση».

«Δηλαδή στη βάση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά, αλλά και για το φλέγον ζήτημα της ανάδειξης των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης», εξηγεί και προσθέτει ότι «οι δύο Εκκλησίες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη διακονία του σύγχρονου ανθρώπου, ιδιαίτερα δε του πάσχοντος αδελφού, και ενώνουν τις δυνάμεις τους προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος τονίζει: «Ερχομαι στην Κύπρο για να συναντήσω Ελληνες και Ορθόδοξους αδελφούς. Να ενισχύσω τις σχέσεις της Εκκλησίας μας με την αδελφή Κυπριακή Εκκλησία και όλοι μαζί να ενδυναμώσουμε την Ορθόδοξη μαρτυρία σε μία Ευρώπη που αναζητά στέρεο πνευματικό προσανατολισμό». Διαβεβαιώνει δε ότι «πάντα θα βρίσκομαι στο πλευρό του κυπριακού λαού και θα αγωνίζομαι για τα δίκαιά του».

(ΚΥΠΕ/ΧΡΝ/ΓΠ)