Απόστολος Βαρνάβας

Αφιέρωμα:
Ο Αρχιεπίσκοπος
κ.κ. Χριστόδουλος
στην Εκκλησία
της Κύπρου

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος
στην Εκκλησία της Κύπρου




ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Κεντρική σελίδα αφιερώματος

Στην Κύπρο σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος
Κοινή ρότα των δύο Εκκλησιών
Οι συναντήσεις του κ. Χριστόδουλου με τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας και τον Πρόεδρο κ. Τ. Παπαδόπουλο

Του Γ.Ν. Παπαθανασόπουλου
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Κυριακή 29 Απριλίου 2007


Στη δοκιμαζόμενη Εκκλησία της Κύπρου μεταβαίνει ως προσκυνητής και όχι ως επισκέπτης, τόνισε στον «Τ.τ.Κ.» ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με την ευκαιρία της σημερινής αναχώρησης του για την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη.

Πρόκειται για επίσκεψη η οποία ήταν σε εκκρεμότητα από χρόνια, λόγω της ασθένειας του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου.

Με την εκλογή του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ ανανέωσε την πρόσκληση και μάλιστα ζήτησε η επίσκεψη να γίνει το δυνατόν συντομότερα.


ΑΦΟΣΙΩΣΗ

Μιλώντας στον «Τ.τ.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση στο σημερινό Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας. Όπως μας είπε, διακρίνεται για την αφοσίωση του στο έργο που επιτελεί, για τη βαθιά πίστη του και για τη μέχρι αυτοθυσίας αγάπη του προς την πατρίδα.

Και ανέφερε σχετικά ότι του είχε κάνει εντύπωση όταν ο κ. Χρυσόστομος, ως Μητροπολίτης Πάφου και τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, είχε συμμετάσχει στην εκδήλωση στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, το 2003, για την 550η επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Κατά την ομιλία του από τη υγκίνηση της ανάμνησης του τραγικού γεγονότος έσπασε η φωνή του και δάκρυσε.

Επίσης, ο κ. Χριστόδουλος είπε στον «Τ.τ.Κ.» ότι εξετίμησε τη στάση του σημερινού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κατά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και πως παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τις πρακτικές όσο και ορθές αποφάσεις που λαμβάνει επί εκκλησιαστικών και άλλων θεμάτων.

Ως πρόσφατο παράδειγμα ανέφερε την ενέργεια του κ. Χρυσοστόμου να αποτρέψει με δυναμική παρέμβασή του να περάσουν οι μετοχές κυπριακών τραπεζών σε ξένα χέρια, όσο είναι σε εκκρεμότητα το εθνικό ζήτημα. Μάλιστα, πρότεινε και τελικά πέτυχε η ίδια η Εκκλησία να εξαγοράσει τις μετοχές που ανήκαν σε αυτούς που επιχείρησαν την εξαγορά!

Επίσης η πρόσκληση προς τη μουφτή των Τουρκοκυπρίων να συναντηθούν για να συμβάλουν από κοινού στην ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η πρωτοβουλία του να προστατεύσει τους χριστιανικούς ιερούς τόπους στα Κατεχόμενα ήσαν, κατά τον κ. Χριστόδουλο, πολύ θετικές ενέργειες. Ως προς την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε την προς αυτόν μεγάλη του εκτίμηση και μας υπενθύμισε ότι τον έχει επαινέσει δημόσια για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν και γενικότερα για τους χειρισμούς του στο εθνικό ζήτημα. Διευκρίνισε πάντως ότι η Εκκλησία της Ελλάδος σέβεται το διακριτό της ρόλο σε σχέση με την Πολιτεία και δεν παρεμβαίνει στα πολιτικά ζητήματα, όμως πιστεύει ότι πρέπει να έχει λόγο για θέματα που αφορούν άμεσα την ιδιοπροσωπία του ποιμνίου της και σ’αυτό αισθάνεται την ανάγκη να συμπαρίσταται ενεργά στην Πολιτεία.

Διευκρίνισε ακόμη ότι, απ’ότι γνωρίζει, αυτή είναι η στάση και της Κυπριακής Εκκλησίας. «Εμείς επ’ουδενί θέλουμε να δυσκολέψουμε το πιο δύσκολο έργο των κυβερνήσεων της Ελλάδος ή της Κύπρου. Αντίθετα θέλουμε με πολλή διάκριση και με επίγνωση του ρόλου και της ιστορίας μας να συμβάλουμε στο έργο τους», τόνισε.


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μας υπενθύμισε ακόμα ότι η Ελλάδα και η Εκκλησία της από χρόνια πολλά συμπαρίστανται στον Αγώνα των Κυπρίων για ελευθερία. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα πολλοί Κύπριοι κληρικοί σπούδασαν στην Αθήνα και υπηρέτησαν σε ναούς της πρωτεύουσας.

Παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος και οι επόμενοι Αρχιεπίσκοποι Χρυσόστομος ο Α΄ και ο σημερινός Χρυσόστομος ο Β΄. Από τους εν ενεργεία εννέα Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οκτώ έχουν τελειώσει τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών και ένας τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδος επί των Αρχιεπισκόπων της δεκαετίας του 1950, Σπυρίδωνος, Δωροθέου και Θεόκλητου, συμπαραστάθηκε στον αγώνα των Κυπρίων και συμμετείχε ενεργά στα τότε διοργανωθέντα συλλαλητήρια.

Ακόμη όλοι οι νέοι και όλες οι νέες που οργανώθηκαν στην ΕΟΚΑ είχαν στενούς πνευματικούς δεσμούς με τις χριστιανικές οργανώσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο και ήσαν παιδιά της Εκκλησίας.

Όλα αυτά του παρελθόντος έχουν σφυρηλατήσει ακόμη στενότερους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Εκκλησιών και αυτοί οι δεσμοί προεκτείνονται στο μέλλον, στο καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες της Κύπρου και της Ελλάδος, τόνισε στον «Τ.τ.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.