Home   ECCLESIA

ΨΑΛΤΙΚΗ

 Πάσχα 2001 - Αφιέρωμα

Ανθολογία ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδος

 
Γιά να μπορέσετε να τους ακούσετε θα χρειαστείτε τον Windows Media Player

Από το Πάθος στην Ανάσταση Β'

Ψάλλουν: Κων. Μπιλάλης, Αθ. Παπαθανασίου, Δρ. Γιώργος Μπιλάλης

 

 

Κωνσταντίνος Μπιλάλης: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Μεγάλωσε με βυζαντινά ακούσματα, παροτρυνόμενος από τον πατέρα του Παύλο και τον αδερφό του Γεώργιο Μπιλάλη και ήδη από τα πρώτα σχολικά του χρόνια παρακολουθεί αρκετούς μεγάλους ψάλτες της πρωτευούσης, «όρθρου βαθέος». Στα 11 του χρόνια ξεκίνησε μαθήματα στο Σύλλογο Προς Διάδοσιν Της Εθνικής μας Μουσικής, με δάσκαλο το Σίμωνα Καρά, όπου κάθησε για 6 χρόνια, μυούμενος τόσο στη Βυζαντινή Μουσική, με την αναβίωση αρκετών από τους χαρακτήρες της Παλαιάς Σημειογραφίας, όσο και στα Δημοτικά τραγούδια. Παράλληλα η συχνή επαφή με το αναλόγιο, είτε κοντά σε μεγάλους πρωτοψάλτες (Δ. Νερατζής, Κων. Ηλιάδης, Φ.Κετσετζής, Αθ. Πέττας, Θ.Βασιλείου, Θ. Βουγιουκλής, κ.α.), είτε μετέχοντας σε Βυζαντινές Χορωδίες (Βυζαντινή Χορωδία Χαλανδρίου, με χοράρχη τον Φ. Κετσετζή, κ.α.) έχτιζε σιγά σιγά ένα μεγάλο μέρος της ψαλτικής του εμπειρίας. Το 1990 ξεκίνησε μαθήματα κοντά στον Λ. Αγγελόπουλο στο ωδείο «Φίλιππος Νάκας», απ’ όπου το 1992 πήρε το Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής με Πρώτο Βραβείο. Ταυτόχρονα ήταν μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με χοράρχη τον Λ. Αγγελόπουλο, μετέχοντας σε πλήθος συναυλιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς και σε ηχογραφήσεις CDs. Η συνεχής τριβή στο ψαλτήρι της ενορίας των Αγ. Αναργύρων Ηλιουπόλεως είχε σαν αποκορύφωμα την ανάληψη, το 1991, του αριστερού αναλογίου στον Αγ. Νεκτάριο Ηρακλείου, με πρωτοψάλτη τότε τον Γ. Χατζηχρόνογλου. Το 1992 αναλαμβάνει αριστερός στον Αγ. Γεράσιμο Άνω Ιλισίων, απέναντι στον παλαίμαχο Νικ.Καρανταλή και αρχές του επόμενου έτους αναλαμβάνει το δεξιό αναλόγιο μετά από την έξαφνη αποχώρηση, από τη ζωή, του προηγουμένου. Το Μάρτιο του 2000 συνεργάζεται με τον Αθ. Παπαθανασίου και εκδίδουν την Βυζαντινή Μουσική Συλλογή «Από το Πάθος στην Ανάσταση», με 2 CDs. Το πρώτο αποτελεί Ανθολογία Ύμνων της Μεγ. Εβδομάδος –αποσπάσματα του οποίου παρατίθενται στη σελίδα αυτή- και το δεύτερο περιέχει Αναστάσιμους Ύμνους (υπό έκδοση). Σήμερα διαμένει στην Αθήνα, είναι παντρεμένος με τη Μαρία Ροζακέα και εργάζεται σαν Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών στην Hellas On Line.

 

Αθανάσιος Παπαθανασίου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Η αγάπη του γενικά για τη μουσική ήταν εμφανής από τα πρώτα του σχολικά χρόνια όπου διέπρεπε στις σχολικές χορωδίες. Στο Γυμνάσιο ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας, με σημαντική πρόοδο για 4-4,5 χρόνια. Ο πόθος του όμως για τη Βυζαντινή μουσική ήταν έκδηλος από νωρίς, κάνοντάς τον να μή λείπει καμμία Κυριακή από τα αναλόγια γνωστών ψαλτών και να συλλέγει μουσικά ακούσματα. Τα φοιτητικά χρόνια τον βρήκανε στην Πάτρα, όπου ξεκίνησε μαθήματα με τον κ. Μπουχάγερ (Πρωτοψάλτη του Αγ. Ανδρέα), περιδιάγοντας συγχρόνως στους ναούς της Πάτρας, όπου «έκλεβε» μουσικές θέσεις από τους Πρωτοψάλτες της. Το 1996 ξεκινάει μαθήματα με τον Λ.Αγγελόπουλο στο ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας», όπου με ιδιαίτερο ζήλο, αφοσίωση και μελέτη κατορθώνει να πάρει το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής το 1997. Παράλληλα αναλαμβάνει ενεργή θέση στο αριστερό αναλόγιο της Ι.Μ Ασωμάτων Πετράκη, με πρωτοψάλτη τον Δημ. Χούπα. Σήμερα είναι διορισμένος Καθηγητής Χημείας στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας. 

Δρ. Γιώργος Μπιλάλης: Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θεωρία ψαλτικής στον Σίμωνα Καρά και θεωρία εξωτερικής μουσικής με τον Φερ. Όζγκορεν (Βοστώνη). Διδάχθηκε την Ψαλτική στους Θ. Πέττα, Κων. Ηλιάδη, ιερ. Αντίπα Αγιορείτη και Δ. Νερατζή. Πήρε το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής (1989) και σπούδασε φωνητική στον Γιάννη Πετρόπουλο (ΗΠΑ). Το 1992 συγκρότησε το Σύνολο Ρωμαίϊκο στις ΗΠΑ, ενώ διατελεί υποψήφιος διδάκτορας του Παν. Αθηνών. Σήμερα είναι Πρωτοψάλτης και Διευθυντής μουσικών προγραμμάτων Αγ. Δημητρίου (Τζαμαίικα Νέας Υόρκης) μουσικός σύμβουλος και καθηγητής ψαλτικής της επισκοπής Ντητρόϊτ. Συμμετέχει σε συναυλίες Οθωμανικής Κλασσικής Μουσικής σαν χαφίζ.


1  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β' ΡΑΙΔΕΣΤΗΝΟΣ - ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ  (1.31)
"Τον Κύριον υμνείτε", ήχος α'

Right-click to save this file to your disk

 

 

2  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β' ΡΑΙΔΕΣΤΗΝΟΣ - ΑΝΤΙ ΑΛΛΗΛΟΥΪΑ (2.02)
"Ανάστα ο Θεός", ήχος βαρύς

Right-click to save this file to your disk

 

 

3  ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ - ΑΝΤΙ ΧΕΡΟΥΒΙΚΟΥ  (9.02)
"Σιγησάτω πάσα σάρξ", ήχος πλ. α'

Right-click to save this file to your disk

 

 

4 ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - ΕΩΘΙΝΟΝ Ζ'  (5.33)
"Ιδού σκοτία και πρωϊ", ήχος βαρύς

Right-click to save this file to your disk

 

 

5  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ - ΤΟΥ ΑΓ. ΦΩΤΟΣ  (2.10)
"Δεύτε λάβετε φώς", ήχος πλ. α'
   ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β' ΡΑΙΔΕΣΤΗΝΟΣ - ΠΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΥΜΝΟΣ
"Την Ανάστασίν Σου, Χριστέ", ήχος πλ. β'

Right-click to save this file to your disk

 

 

6  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β' ΡΑΙΔΕΣΤΗΝΟΣ - ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕΛΩΔΟΥΝΤΕΣ  (2.11)
"Χριστός Ανέστη", ήχος πλ. α'

Right-click to save this file to your disk

 

 

7  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β' ΡΑΙΔΕΣΤΗΝΟΣ - ΚΑΤΑΒΑΣΙΑΙ - ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕΛΩΔΟΥΝΤΕΣ  (3.53)
"Αναστάσεως ημέρα", ήχος α'

Right-click to save this file to your disk

 

8  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β' ΡΑΙΔΕΣΤΗΝΟΣ - Θ' ΩΔΗ - ΤΡΟΠΑΡΙΑ - ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕΛΩΔΟΥΝΤΕΣ  (2.19)
"Μεγάλυνον, ψυχή μου - Φωτίζου", ήχος α

Right-click to save this file to your disk

 

        Τεχνική υποστήριξη  |  Home  |  Top   |  Back  |  Επόμενη σελίδα